Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936 : ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ

Της Ιωάννας Φωκα-Μεταξά
 
Διάφορα κόμματα κατά καιρούς τείνουν να καρπωθούν την υστεροφημία του Ιωάννη Μεταξά και μάλιστα με λάθος ερμηνεία της ιστορίας και της πολιτικής προσωπικότητάς του. Επιπλέον πολύς κόσμος τον αναφέρει σε συσχετισμό με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο που με όπλα κατέλαβε την εξουσία, σαν να ήταν το ίδιο πράγμα, σαν να υπηρέτησαν τον ίδιο σκοπό ή να είχαν το ίδιο παρελθόν. Πρόσφατα δε και με τον Πάγκαλο. Μπορεί να υπάρχουν κάποια στοιχεία που εμφανίζονται σαν κοινά, όμως δεν είναι.
Οι συγκρίσεις αυτές είναι απαράδεκτες, ανεπίτρεπτες ιστορικά, επιπόλαιες πολιτικά και ουσιαστικά. Είναι προφανές ότι τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν διαβάσει προσεκτικά κανένα αρχειακό υλικό, όπως το Ημερολόγιο του, τους Λόγους του, την αρθρογραφία του ή το «Πολίτευμα» του, για να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν η πολιτική φιλοσοφία και οι πράξεις του Ιωάννη Μεταξά σε κάθε περίοδο της ζωής του και τους λόγους για τους οποίους έκανε το κάθε τι.
Αν ζούσε σήμερα πιθανόν να είχε τελείως διαφορετική θέση στο πολιτικό βίο της χώρας ως ένας εξαίρετος κοινοβουλευτικός, όπως άλλωστε υπήρξε και στην εποχή του από το 1922-1936. Χωρίς καμία αμφιβολία ο Μεταξάς ήταν αντίθετος σε κάθε παρανομία και αντισυνταγματικότητα και με αυτές τις αρχές κυβέρνησε την Ελλάδα σε αντίθεση με τους άλλους δύο δικτάτορες που τον παρομοιάζουν.
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τι κράτος ήταν η 4η Αυγούστου θα κρατήσουμε τα λόγια του ιδίου του Μεταξά. «Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό, Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντί πλουτοκρατικό χωρίς κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά». Στις 19 Ιουλίου του 1935, έχει ήδη γράψει στην Εφημερίδα των Ελλήνων, την ανησυχία και αμφιβολία του, ως προς την Δικτατορική διακυβέρνηση, όμως ένα χρόνο αργότερα είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να την εφαρμόσει ο ίδιος.
Στην ουσία είναι υποκρισία να τον αποκαλούν υποτιμητικά «δικτάτορα» ορισμένοι επιφανείς πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι αλλά με χαρά να δέχονται όλα όσα έκανε με αυτή την ιδιότητα προσφέροντας στην Ελλάδα μέσα σε 4 μόλις χρόνια, μία πρωτοποριακή κρατική συγκρότηση, χωρίς εξωτερικό δανεισμό, κανένα δανεισμό, ένα αξιόμαχο στρατό και την ανεπανάληπτη ηρωική φράση «Υπέρ την Νίκη την Δόξα».
Η σημερινή πολιτική κατάσταση έχει ανάγκη από νέες λύσεις. Ούτε αντικοινοβουλευτικό όμως μπορεί να είναι σήμερα ένα κράτος στην Ευρώπη ούτε αντικομουνιστικό, διότι και η δημοκρατία αποτελεί ένα πολίτευμα που και ο ίδιος ο Μεταξάς υπηρέτησε καλύτερα από τον καθένα επί 15 χρόνια πριν φτάσει στο σημείο να το θεωρεί ανίκανο να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του κράτους και των πολιτών εν όψει του πολέμου και έκρινε την δικτατορία ως μόνη λύση. Άλλωστε και ο φόβος του κομουνισμού δεν είναι στην εποχή μας αυτό που ήταν στην εποχή του μεσοπολέμου με τις διώξεις και τα εκατομμύρια εκτελέσεις στις οποίες είχε προβεί ο Στάλιν. Σήμερα υπάρχει νόμιμη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Πως λοιπόν με ποια λογική αναφέρονται στο όνομά του;
Ο τρόπος διακυβέρνησης του Ι. Μεταξά, μαζί και το στρατηγικό παρελθόν του, η προσωπικότητα και η ιδιαίτερη μόρφωσή του, η εμπειρία του γύρω από πολλά διοικητικά θέματα, όμοια πολιτικής, διπλωματίας και στρατηγικής, όπως και η φυσική του ικανότητα πρόβλεψης, ήταν αυτά που του επέβαλαν τις συγκεκριμένες λύσεις και αυτή τη μορφή διακυβέρνησης, στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, με τις παγκόσμιες συνθήκες τότε στις οποίες βρέθηκε η Ελλάδα και με την συγκεκριμένη κοινωνική δομή και οικονομική κατάσταση.
Ο Μεταξάς δεν συγκρίνεται δεν επαναλαμβάνεται ανήκει στην εποχή του.
Οπωσδήποτε μερικές σκέψεις του θα ήταν χρήσιμες σήμερα, όπως είναι και θα είναι οι βασικές αντιλήψεις με τις οποίες επέζησε ο Ελληνισμός δια μέσου των αιώνων. Η αγάπη στην πατρίδα, η ελληνική γλώσσα, η σωστή παιδεία, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, ο σεβασμός στη θρησκεία. Αν υπήρχε η πρόνοια να είχε μελετηθεί το τεράστιο έργο του και η πορεία του θα ήταν πολύ χρήσιμα. Αλλά στην πολιτική δεν φτάνουν οι ιδέες, χρειάζονται ικανά και τίμια πρόσωπα, για να τις εφαρμόσουν, συστηματική εργασία για την θέσπιση δικαίων νόμων, κατανόηση και υπακοή από τους πολίτες.


ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΚΑ-ΜΕΤΑΞΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters