Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ (ΜΕΡΟΣ Ε')

Του Μιχάλη Γεωργιτσογιαννάκου, Μέλους του ΕΠΟΚ
Αλέξης Τσίπρας:«Η πατρίδα δεν είναι οι κραυγές των πατριδοκάπηλων, πατρίδα είναι οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτή την πατρίδα» (εξαιρετικό πρωθυπουργικό συντακτικό) και συνεχίζει «πατρίδα είναι εκεί που οι λαοί μπορούν να ζούν μ’ αξιοπρέπεια. Πατρίδα είναι εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα, όχι εκεί που οι εργαζόμενοι ξεζουμίζονται με δωδεκάωρα και 300 ευρώ»  (απ’ το διαφημιστικό του Σύριζα για τις Ευρωεκλογές του 2019). Αυτό νομίζει ότι είναι πατρίδα ο πρωθυπουργός της Συμφωνίας των Πρεσπών και του 3ου μνημονίου, του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ μετά το δημοψήφισμα.
Τι ορίζουν κάποιοι ως Πατρίδα
Κάνεις λάθος εσύ που - νομίζεις – ότι πατρίδα είναι η γη των προγόνων σου, η γη της γέννησής σου, η γη της καταγωγής σου. Που - νομίζεις - ότι η πατρίδα έχει να κάνει με το αίσθημα και τους δεσμούς σου μ’ αυτή την γη. Η Πατρίδα, λέει ο πρώην πρωθυπουργός σου, έχει να κάνει με τα «300 ευρώ και δωδεκάωρα». Αν δηλαδή είχε να κάνει με 900 ευρώ και επτάωρα τότε θα ήταν πατρίδα; Αν πάλι τα ευρώ ήταν 1.200τότε θα ήταν καλύτερη πατρίδα; (το πρώτο μέρος ότι: «πατρίδα είναι οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτή την πατρίδα» αδυνατώ να το καταλάβω γι’ αυτό και δεν το σχολιάζω. Απ’ αυτά που ξέρω μέχρι τώρα μία λέξη δεν μπορεί να οριστεί εμπεριέχοντας την ίδια την λέξη).
Κύριε Τσίπρα, και συνοδοιπόροι, τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ζητούμενο υπαρκτό και αυτονόητο, είναι ένα θέμα ουσιαστικό, αλλά για την κοινωνική πολιτική του κράτους. Πατρίδα όμως δεν είναι …
  Ας δούμε όμως και μία άλλη διατύπωση για το τι είναι πατρίδα:«η γη με την οποίαν είναι συνδεδεμένη εξ’ όλων των πλευρών η ζωή των ανθρώπων. Από κάποιο κομμάτι γη εξεκίνησε κατά την γέννησίν του και εις κάποιο κομμάτι γης θα καταλήξει. Εις κάποιο κομμάτι γης ευρίσκεται η εστία του, εις κάποιο κομμάτι γη ευρίσκεται η ψυχή του. Τούτο ισχύει περισσότερον δι’ ημάς, δια την ψυχήν του λαού μας» Γεώργιος Παπαδόπουλος.
 
  ΜΑΝΗ
Αυτή προφανώς είναι η πατρίδα που ξέρουμε. Είναι το βουνό, το νησί, ο κάμπος που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Είναι οι μνήμες τους που είναι μνήμες μας. Είναι θύμησες από τα παιδικά μας χρόνια ριζωμένες γερά μέσα μας και μας στερεώνουν, κι αυτές πάλι στερεώνουν την πατρίδα μας. Πατρίδα είναι η πόλη στον κάμπο που ζούμε, άλλοτε καλά άλλοτε όχι· είναι τα λιθόστρωτα σοκάκια που αργοδιαβαίνουμε,  του χωριού χτισμένου στην πλαγιά του βουνού· είναι το νησί που στ’ ακρογιάλι του ακούμε τον φλοίσβο να μας σιγοψιθυρίζει. Είναι το βουητό της πόλης και τ’ ανακάτεμα με τους συμπατριώτες μας· είναι ο ήχος απ’ το κελάρυσμα του νερού στη ρεματιά στα έξω του χωριό μας και το συναπάντημα με τον χωριανό μας· είναι τ’ ακροθαλάσσι που λιαζόμαστε νωχελικά μέχρι το λιόγερμα, την ώρα που μας χαιρετάει ο ψαράς λύνοντας την βάρκα του για να ξανοιχτεί στο πέλαγος. Είναι ο κάμπος που τρέχουμε και πέφτουμε κάτω λαχανιασμένοι· είναι το βουνό που αγναντεύοντας από ψηλά χανόμαστε σε σχέδια μελλοντικά, σε μνήμες παλιές· είναι το περιγιάλι που περπατώντας το, νιώθουμε τα πρώτα δυνατά σκιρτήματα για κείνη την κοπέλα της καρδιάς μας. Είναι η γη μας, αυτή που γλεντάμε και πονάμε και γελάμε και κλαίμε και αγαπάμε και θυμώνουμε και πέφτουμε και χτυπάμε και ξανασηκωνόμαστε και ξανατρέχουμε, πάλι.  
 «Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα και κάτι που χουμε μες την καρδιά και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα…».                 Ι.Πολέμης
 Παναγία Χοζοβιώτισσας ΑΜΟΡΓΟΣ
 Πατρίδα δική μας είναι η Πίνδος και ο Άθώς· είναι τα ξεμοναχιασμένα βουνά της Μάνης και το Σούλι· είναι οι ντάπιες του Μεσσολογιού και των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη. Είναι τα υπερουράνια Μετέωρα και το Σούνιο· είναι οι περίκαλοι κυανές του ναού του Απόλλωνα στη Δήλο, και το κατάλευκο μοναστήρι της  Παναγίας που σαν από θαύμα κρέμεται στα βράχια της Αμοργού. Είναι ο αντίλαλος από την φλογέρα του Κλέφτη που τον παίρνει ο βοριάς του Ολύμπου  και τον κατηφορίζει ίσα στην Κρήτη για να νανουρίσει τον Δία, που μωρό ακόμα, τον έχει καλά κρυμμένο η Ρέα σε κάποια σπηλιά της Ίδης.
Πατρίδα δεν είναι μόνο αυτή. Είναι και η άλλη που μας ξορκίζει ο Παλαμάς  να μην λησμονήσουμε: «Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι, στοιχειό είναι και με προσκαλεί· ψυχή, και με προσμένει».
Κι εκεί πατρίδα μας είναι και… θα ’ρθει κι αυτής η ώρα. Και το σπιτάκι εκείνο… δικό μας είναι που θα ξανάμπουν μέσα οι νοικοκυραίοι του! 
ΔΗΛΟΣ
Ναι, υπάρχουν κι άλλες πόλεις κι άλλα χωριά πάνω στη γη. Κι άλλα βουνά κι άλλοι κάμποι κι άλλα νησιά, μπορεί και πιο μεγάλα και πιο πλούσια. Ο καθένας μας όμως και μαζί με κάποιους άλλους, έχει τα μικρά, τα δικό του που είναι πιο ωραία και πιο γλυκά  απ’ του άλλου, στολισμένα με τις μνήμες του… την ίδια ζωή του!
Αυτά είναι πατρίδα κύριε Τσίπρα. Δεν είναι όπου τύχει τα ευρώ να είναι περισσότερα, ή τα σπίτια μεγαλύτερα ή τ’ αυτοκίνητα γρηγορότερα. Αυτά δεν είναι αναγνώριση της πατρίδας στην ουσία της αλλά του συμφέροντός στον ορισμό του. Το συμφέρον όμως αλλάζει και είναι πότε εδώ και πότε αλλού, η πατρίδα όμως δεν είναι πότε δω και πότε αλλού. Δεν μπορεί να είναι κάποτε η Ελλάδα, την άλλη η Κίνα, μετά το Αφγανιστάν και για λίγο και η Γροιλανδία. Ακόμα κι αυτό το χιλιοταλαιποριμένο «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος» το είπε ο Περικλής ήταν γι’ αυτούς που σκοτώθηκαν αλλού, μακριά, όπου, αλλά ήταν θυσία για την μία και μοναδική τους πατρίδα. Η γη αυτή είναι η μητέρα του καθενός μας, κι έτσι όπως δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί η μάνα έτσι δεν μπορεί και η πατρίδα. Μόνο όποιος νιώσει ότι η πατρίδα είναι η μάνα όλων μας αλλά και του καθενός ξεχωριστά, μπορεί να την αγαπήσει αληθινά. Και αφού πρώτα αγαπήσει την δική του μητέρα – πατρίδα, τότε μόνο, μπορεί να σεβαστεί και να εκτιμήσει και τις μητέρες πατρίδες των άλλων. Τότε έρχεται η ώρα που η πατρίδα παίρνει την θέση που της πρέπει· του συμβόλου και της ιδέας. Όποιος δεν αισθάνεται έτσι και ισχυρίζεται ότι αγαπάει την πατρίδα του λέει ψέματα και όταν ισχυρίζεται ότι σέβεται τους άλλους λαούς και τις πατρίδες τους λέει δύο φορές ψέματα. Δεν γίνεται μονομιάς να φτάσει κάποιος στην ανθρωπότητα. Πρέπει πρώτα να νιώσει καλά τον εαυτό του, έπειτα καλά την πατρίδα του και το έθνος του και μόνο έτσι θα φτάσει στις άλλες πατρίδες και στ’ άλλα έθνη, στην ανθρωπότητα όπως μας έλεγε και Ιών Δραγούμης.

Ε.ΠΟ.Κ.
https://epok1973.com/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/125-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83-%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters