Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΚ.ΕΛΔΥΚ ΓΡΙΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο δεκανέας Χρήστος Γρίβας είναι το πρωτότοκο από τα τρία παιδιά του Κων/νου και της Μαρίας Γρίβα. Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1953 στην Πάτρα.Πήγε σχολείο μέχρι την τετάρτη γυμνασίου και μετά βγήκε στη βιοπάλη.
Τον Αύγουστο του 1973 κατατάχθηκε στο στρατό, στο κέντρο εκπαίδευσης των ΣΕΜ στη Σπάρτη. Από εκεί πήγε στο στρατόπεδο της Νιγρίτας Σερρών. Τέλος Ιουνίου τον πληροφόρησαν για τη μετάθεσή του στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Έφυγε με κανονική άδεια να τακτοποιήσει κάποιες  δουλειές και να αποχαιρετήσει τους δικούς του.


Το πρωϊ, 13 Ιουλίου 1974, ο πατέρας του Ντίνος Γρίβας τον μετέφερε στο Λουτράκι, απ' όπου θα έφευγε με άλλους αξιωματικούς και στρατιώτες για την Κύπρο. Το πραξικόπημα τους βρήκε στο καράβι. Άραξαν στη Ρόδο περιμένοντας οδηγίες. Έφτασαν στο νησί στις 19 Ιουλίου λίγες ώρες πριν αρχίσει η εισβολή. Παρόλη την άγνοια του εδάφους έλαβαν από την πρώτη στιγμή μέρος στις επιχειρήσεις.

     Μετά την εκεχειρία στις 23 Ιουλίου, επικοινώνησε αρκετές φορές με τους δικούς του. Προσπαθούσε να τους καθησυχάσει. Τους μίλησε για τελευταία φορά στις 12 Αυγούστου. Στις 13 συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον συμπατριώτη συνάδελφο του Βασίλη Δρίλη στο ύψωμα απέναντι από την πύλη του στρατοπέδου τους.Η ΕΛΔΥΚ υπερασπίστηκε με αυταπάρνηση το χώρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας και χάρη στη γενναιότητα των ανδρών της ο αερολιμένας δεν έπεσε στα χέρια των Τούρκων.Οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν στις 14 Αυγούστου,με το δεύτερο Αττίλα. Στη διάρκεια των συγκρούσεων ο Χρήστος θεάθηκε ζωντανός στις 15 του μήνα. Από τότε αγνοείται η τύχη του.

Έβλεπε τη Στρατιωτική θητεία σαν μια υποχρέωση για να μπορέσει στη συνέχεια να πραγματοποιήσει τα όνειρά του...Τα όνειρα του έμειναν απραγματοποίητα από τις 16 Αυγούστου του 1974 στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Κύπρο… και ο Χρήστος έμπαινε στον μακρύ κατάλογο των 1619 Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας.Είναι δε,ο δεύτερος αγνοούμενος από την Αχαΐα. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελπίδα για την ανεύρεση του βαδίζει με τον πόνο και την αγωνία … οι γονείς του δεν ζουν πια . Την αναζήτησή του συνεχίζουν τα αδέλφια του Μιχάλης και Ελένη...
Η αδελφή του Ελένη Γρίβα καταθέτει την πίκρα και την ελπίδα της: "Μπορεί κανείς να μην τιμωρήθηκε από τους αίτιους όλης αυτής της καταστροφής, που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες στον αφανισμό, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, αλλά η ελπίδα υπάρχει και όσο υπάρχει ελπίδα, υπάρχει κουράγιο, υπομονή, επιμονή για αγώνα".

Υ.Γ Απο συμμαθητή του της σχολής Ναυτοπαίδων..... 

Ο Χρήστος Γρίβας κατετάγη στην Σχολή Ναυτοπαίδων το 1968.
Τον θυμάμαι σαν τώρα. Είμασταν στο ίδιο τμήμα απο τις πρώτες μας στιγμές παρουσίασης στην σχολή.
Κάθε φορά που κάνουμε συνάντηση των συμμαθητών μνημονεύεται ως "αγνοούμενος" αλλά πάντα παρών στις καρδιές μας. Εδώ και 15 χρόνια και κάθε πενταετία γίνεται μνημόσυνο εις μνήμη των αποβιοσάντων συμμαθητών μας και μνημονεύεται ο Χρήστος ως αγνοούμενος του Κυπριακού αγώνα.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΑΙΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αχαΐας πραγματοποίησε στις 19 Μαρτίου 2010 στην Πάτρα, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που ανεγέρθηκε για τον αγνοούμενο  στην Κύπρο, πατρινό λοχία Χρήστο Γρίβα, στην πλατεία Αχαιών Πεσόντων Κύπρου, στην συμβολή των οδών Έλληνος Στρατιώτου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (γήπεδο Παναχαϊκής) παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής.

Τίμησαν με την παρουσία τους οι: συγγενείς φίλοι και συναγωνιστές του αγνοούμενου Χρ. Γρίβα, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κκ Χρυσόστομος,  ο υφυπουργός δικαιοσύνης κ.Απ. Κατσιφάρας, ο Δ/της της 6ης ΔΥΠΕ κ. Π. Γκούμας ο πρύτανης κ.ΣΤ. Κουμπιάς, βουλευτές, ο Δήμάρχος Πατρέων κ, Α. Φούρας, ο Αντινομάρχης Αχαΐας κ.Μπινιέρης, κ.κ. Νίκος Θεοδοσίου και Νίκος Σεργίδης  για  Παγκύπρια Οργάνωση  Συγγενών Αδήλωτων  Αιχμαλώτων  και  Αγνοουμένων,  κ. Μαίρη Κουρούπη  για τον Σύλλογο για τα Ανθρωπινα  Δικαιώματα Οικογενειών Πεσόντων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας 1974, Κυπριακοί εν Αχαΐα Σύλλογοι, φορείς και πλήθος κόσμου.
 

Υ.Γ
Συγκίνηση προκάλεσαν τά ὅσα εἶπε ἡ ἀδελφή τοῦ Ἀγνοουμένου, κ. Ἐλένη Γρίβα, ἡ ὁποία ἀναφέρθηκε στό ὅτι ἔχουν περάσει ἀπό τότε πού ἀγνοεῖται ἡ τύχη τοῦ Χρίστου, 36 χρόνια καί ὅλοι ζοῦν μέ τήν ἀγωνία καί τόν πόνο στήν καρδιά τους γιά τήν τύχη τοῦ παλληκαριοῦ, ἐνῶ οἱ γονεῖς τους ἔφυγαν ἀπό τόν κόσμο αὐτό μέ αὐτή τήν πικρία. Ὅσοι ἔχουν ἀπομείνει, ζοῦν μέ τήν ἀγωνία νά μάθουν ἄν ὁ Χρῖστος ζῇ ἤ πέθανε. Τά χρόνια τῆς ὑπομονῆς, συνέχισε ἡ κ. Ἑλένη, εἶναι περισσότερα ἀπ’αὐτά πού εἶχε ἡ οἰκογένεια τόν Χρῖστο μαζί της. Κι ὅμως τά αἰσθήματα εἶναι τόσο ἔντονα. Ἀκόμη ἡ ὁμιλήτρια, ἐξέφρασε τό παράπονό της γιατί τά 36 χρόνια της ἀγωνιώδους ἀναζήτησης, δέν βρῆκε τήν συμπαράσταση πού περίμενε ἀπό τήν Πολιτεία. Καταλήγοντας, εὐχαρίστησε, τόν Πρόεδρο τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας καί ὅσους συνεργάστηκαν στό νά στηθῇ τό Μνημεῖο πρός τιμήν τοῦ ἀδελφοῦ της.



ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters