Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ...Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


-Τιτάνιος και άνισος, διότι 500 χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 35.000 ήταν οι επίσημα ενταγμένοι στην απελευθερωτική οργάνωση,αντιμετώπιζαν έναν εμπειροπόλεμο, άριστα οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο στρατό μιας από τις πιο ισχυρές χώρες.
-Πολυμέτωπος και άνισος και πολυεπίπεδος υπήρξε ο αγώνας 1955-59 ενάντια σε με πανίσχυρες στρατιωτικά και οικονομικά δυνάμεις και συνασπισμούς δυνάμεων (Βρετανία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ), ενάντια στο σώμα των Τούρκων επικουρικών αστυνομικών,την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ,Τον εντέχνως καλλιεργημένο από Βρετανία και Τουρκία φανατισμό του τουρκοκυπριακού όχλου και Την ηγεσία του ΑΚΕΛ και τους φανατικούς Κύπριους κομουνιστές.


1. Τιτάνιος και άνισος, διότι 500 χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 35.000 ήταν οι επίσημα ενταγμένοι στην απελευθερωτική οργάνωση ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων στήριζε με ποικίλους τρόπους τη δράση τους (αρνούμενοι να συνεργαστούν με τον εχθρό για την κατάπνιξη της επανάστασης, φιλοξενώντας αντάρτες, μετέχοντας σε απεργίες και διαδηλώσεις, εφαρμόζοντας την παθητική αντίσταση κ.ά.), αντιμετώπιζαν έναν εμπειροπόλεμο, άριστα οργανωμένο και πλήρως
εξοπλισμένο στρατό μιας από τις πιο ισχυρές χώρες.Σε αντίθεση με τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες στις κρισιμότερες φάσεις του αγώνα έφτασαν περίπου τις 35.000 στο νησί, οι Κύπριοι αγωνιστές ήταν απειροπόλεμοι (υπήρξαν αρκετοί νεκροί από ατυχήματα κατά την κατασκευή και ρίψη βομβών), κακώς εξοπλισμένοι, χωρίς δυνατότητες ανεφοδιασμού λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα του χώρου.

Το γεγονός ότι η δράση των αγωνιστών αφενός περιοριζόταν για μεγάλο διάστημα σε δολιοφθορές και αφετέρου σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών μονάδων με στόχο την αρπαγή όπλων αποδεικνύει ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων, προσπάθεια κάλυψης της ανάγκης σε όπλα και παράλληλα καταφυγή στην ένοπλη δράση ως μέσου πίεσης στο διπλωματικό πεδίο.

2. Πολυμέτωπος και άνισος και πολυεπίπεδος υπήρξε ο αγώνας 1955-59 όχι μόνο με την έννοια ότι διεξαγόταν παράλληλα με την ένοπλη δράση και ένας σκληρός και αδυσώπητος διπλωματικός/πολιτικός πόλεμος με πανίσχυρες στρατιωτικά και οικονομικά δυνάμεις και συνασπισμούς δυνάμεων (Βρετανία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ), αλλά και γιατί η ΕΟΚΑ είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τη βρετανική αποικιακή δύναμη:

- Το σώμα των Τούρκων επικουρικών αστυνομικών που χρησιμοποιούνταν εναντίον των Ελλήνων για αντιμετώπιση διαδηλώσεων, παραβιάσεων του κατ’ οίκον περιορισμού, έρευνες και βασανισμούς συλλαμβανομένων αγωνιστών (σώμα που συνέστησαν οι Βρετανοί επιτυγχάνοντας έτσι να οξύνουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων).

- Την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ (που συνέστησε και εξόπλισε η Άγκυρα για να δηλώσει εντονότερα την παρουσία και τις βλέψεις της επί της Κύπρου).

- Τον εντέχνως καλλιεργημένο από Βρετανία και Τουρκία φανατισμό του τουρκοκυπριακού όχλου που επιδιδόταν σε σφαγές Ελλήνων, βανδαλισμούς εκκλησιών και λεηλασίες περιουσιών.

- Την ηγεσία του ΑΚΕΛ και τους φανατικούς Κύπριους κομουνιστές οι οποίοι, ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση με τις ιδεολογικές τους διακηρύξεις εξυπηρέτησαν, έστω και χωρίς να το συνειδητοποιούν, τους ιμπεριαλιστές, τους κεφαλαιοκράτες, τους αποικιοκράτες.

Τέλος, ο εντοπισμός των λαθών και των αρνητικών πλευρών αυτού του αγώνα, αλλά και οι διαπιστώσεις για την κυνική επιβολή των συμφερόντων των ισχυρών εις βάρος των απαράγραπτων δικαιωμάτων κάθε λαού, δεν αναιρούν αλλά ενισχύουν τη διαχρονική αξία των λόγων του Ερμοκράτη του Συρακούσιου όπως τα παραθέτει ο πατέρας του πολιτικού ρεαλισμού, ο Θουκυδίδης, δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν. Μια αλήθεια άκρως επίκαιρη και κατά την παρούσα κρίσιμη φάση που διέρχεται το Κυπριακό:

«Δεν κατηγορώ εκείνους που επιζητούν να επεκτείνουν τη δύναμή τους, αλλά εκείνους που
είναι πρόθυμοι να υποταχθούν.» (Θουκυδίδου Ιστορία, Δ 61)

ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ (ΙΩ) ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
http://www1.antibaro.gr/attachments/kalogeropoulou-kupros.pdf
Ευχαριστώ τον Κο. Δουδή για την επισήμανση του άρθρου αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters