Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ:Γίνονται επικίνδυνες εκτροπές


Του Κώστα Βενιζέλου
Όταν ζητούμε εκπτώσεις, οι τρίτοι δεν θα είναι βασιλικότεροι του βασιλέως.«Είναι εύκολο να αποδίδουμε μόνο στους ξένους την κακοδαιμονία. Η δική μας στάση συχνά καθορίζει και την στάση των άλλων».

Οταν εμείς ζητούμε εκπτώσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, δεν μπορούν οι τρίτοι να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Αυτό τονίζει ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σε συνέντευξή του στον «Φ», σημειώνοντας ότι «είναι εύκολο να αποδίδουμε μόνο στους ξένους την κακοδαιμονία». Η δική μας στάση συχνά καθορίζει και την στάση των άλλων, τονίζει. Περαιτέρω, ο Βάσος Λυσσαρίδης τονίζει ότι γίνονται επικίνδυνες εκτροπές υπενθυμίζοντας το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, των εποίκων και ζητήματα βασικών ελευθεριών.

Ο κ. Λυσσαρίδης αναφερόμενος σε κινήσεις που ενδεχομένως να γίνουν, είπε πως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων πρέπει να συνοδεύεται με απο-αναγνώριση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, άλλως θα είναι διχοτομική αναγνώριση.

Εκφράζετε συνεχώς ανησυχίες για τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Όμως ο Πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι η λύση θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αυτό που μετρά δεν είναι οι διακηρύξεις, αλλά η ακολουθούμενη πρακτική πορεία. Και ερωτώ. Η κατάργηση της δημοκρατίας (πλειοψηφία-μειοψηφία) συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Ο φυλετικός διαχωρισμός του πολίτη εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές αρχές; Η καταπάτηση βασικών ελευθεριών (εγκατάσταση, ελευθερο-επικοινωνία, περιουσία) αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου; Η ύπαρξη ξένων στρατών και εγγυητών δεν ευρίσκεται σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αξίες και με κάθε έννοια ανεξαρτησίας; Η νομιμοποίηση του εποικισμού που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας γίνεται δεκτή ως ευρωπαϊκή αξία; Η επάνοδος σε λύση στη βάση της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν που απορρίφθηκε από τον λαό δεν συγκρούεται με την έννοια του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας;

Η έννοια του συνεταιρισμού δύο συνιστώντων κρατών για τη δημιουργία μιας ομόσπονδης κυβέρνησης δεν ισοδυναμεί με παρθενογένεση και συνεταιρισμό;
Υπενθυμίζω ότι το θέμα του συνεταιρισμού ελύθη το 1964 όταν οι Τουρκοκύπριοι με πίεση από την Τουρκία αποχώρησαν από τα πολιτειακά αξιώματα και τον κυβερνητικό μηχανισμό. Προβλήθηκε από τουρκικής πλευράς η άποψη ότι το καθεστώς Ζυρίχης-Λονδίνου ήταν συνεταιρικό και με τη διάλυσή του ο Μακάριος είναι Πρόεδρος των Ελληνοκυπρίων και ο Κουτσιούκ, τότε Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και όλες οι χώρες απέρριψαν το τουρκικό αίτημα και απεφάνθησαν ότι στην Κύπρο υπήρχε μια και μόνη νόμιμη κυβέρνηση (του Μακαρίου και των επιγόνων), η οποία ήτο κυβέρνηση όλων των πολιτών -Ε/κ και Τ/κ- και όλης της κυπριακής επικράτειας.

Όμως το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας αποδέχεται λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Κατ΄ επανάληψη τόνισα ότι είναι σφάλμα να καθιστάμεθα αιχμάλωτοι ονοματολογιών και μάλιστα με μη καθολικώς αποδεκτή ερμηνεία. Εν πάση περιπτώσει αυτό το θέμα πίστευα ότι είχε λυθεί μετά την πολυήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και του ανακοινωθέντος. Καθορίσθηκε ότι γίνεται αποδεκτός ο όρος αν αυτό σημαίνει λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, θα απαλλάττει από τους έποικους, τους εγγυητές και την ξένη στρατιωτική παρουσία. Θα είναι εναρμονισμένη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μια τέτοια λύση ο λαός την εγκρίνει. Ακολουθείται όμως πορεία προς αυτής της μορφής τη λύση; Φοβούμαι ότι γίνονται επικίνδυνες εκτροπές.

Όμως υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή των Τ/κ στα πολιτειακά όργανα.
Άλλο συμμετοχή και άλλο συνεταιρισμός. Ούτε είναι δυνατό να καθιερωθούν δικαιώματα αρνησικυρίας επί όλων σχεδόν των θεμάτων. Αυτό οδηγεί σε αδιέξοδα και κρίσεις τις οποίες θα αξιοποιήσουν οι καραδοκούντες ξένοι. Απαιτούμε δημοκρατία όπως ισχύει στην Ε.Ε. και σε όλες τις χώρες του κόσμου με κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ομάδων, όλων των πολιτών.

Συνταχθήκατε ενάντια σε διεθνή διάσκεψη;
Όχι. Απορρίπτω τη συμμετοχή των κοινοτήτων σε μια τέτοια διάσκεψη. Σε διεθνείς διασκέψεις μετέχουν κυβερνήσεις. Το κλίμα όμως είναι αρνητικό. Γίνεται λόγος για απ’ ευθείας εμπόριο, υπάρχει η απόφαση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τις περιουσίες.

Παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ.

Είναι εύκολο να αποδίδουμε μόνο στους ξένους την κακοδαιμονία. Η δική μας στάση συχνά καθορίζει και την στάση των άλλων. Αν εμείς συζητούμε εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο οι ξένοι θα είναι βασιλικότεροι του βασιλέως; Αν όμως εμμένουμε σε αρχές που αποτελούν το υπόβαθρο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα μας εκβιάζουν για αποδοχή εκτροπών; Ασφαλώς τα συμφέροντα καθορίζουν την πολιτική κάθε χώρας. Όμως εκτροπές από τη βάση ενός οικοδομήματος είναι δυνατό να αποβούν σε βάρος των συμφερόντων όλων των εταίρων. Όταν εμείς δεχθήκαμε έναρξη διαπραγματεύσεων Ε.Ε.- Τουρκίας χωρίς η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις υπάρχουσες υποχρεώσεις της άλλοι θα πρόβαλλαν το τραγελαφικό αυτών των εξελίξεων. Είναι γεγονός ότι για μερικές κατολισθήσεις είναι δύσκολη η επάνοδος στην ορθή πορεία.Και ήταν κατολίσθηση η ταύτιση Προέδρου και συνομιλητή της ε/κΚ πλευράς στις διαπραγματεύσεις και που έγινε από την προεδρία Βασιλείου. Ο Πρόεδρος είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Τώρα γίνεται ταύτισή του με τον Τ/κ συνομιλητή. Και έτσι έπονται πολλά. Ακόμα και επίσκεψη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στο γραφείο του «προέδρου» Ταλάτ.
Λέγεται ότι μερικές εκπτώσεις γίνονται για να διευκολυνθεί ο Ταλάτ στην επανεκλογή του.

Δεν θέλω να ισοπεδώνω. Όμως είναι αποδεκτό από όλους ότι τα νήματα κινεί η Τουρκία και όχι οι εκάστοτε Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι. Αν δε, προβληθεί ο Ταλάτ ως ο καλής πίστεως συνομιλητής που πράγματι επιδιώκει δίκαιη λύση, σε ποιον θα αποδοθεί το αδιέξοδο όταν και εφόσον υπάρξει; Θα απαιτηθεί έστω και τώρα συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας; Γίνεται από άλλους. Εμείς σιωπούμε. Και θα επαναλάβω. Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων πρέπει να συνοδεύεται με απο-αναγνώριση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, άλλως θα είναι διχοτομική αναγνώριση. Ακόμα και για τo ΕΔΑΔ η απόφαση τονίζει το ανύπαρκτο της καλούμενης «Τ/Κ δημοκρατίας» και αποδίδει την ευθύνη στην κατοχική Τουρκία.

Πολιτική εναρμονισμένη με τη λαϊκή θέληση

Ποιος ο στόχος και η ημερήσια διάταξη της τριήμερης σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου;
Να τοποθετηθούν όλοι με ειλικρίνεια και σαφήνεια πάνω σε όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Να διαπιστωθούν οι τυχόν συγκλίσεις και οι διαφωνίες. Είναι η ακολουθούμενη επίσημη γραμμή εναρμονισμένη με τη λαϊκή θέληση που φαίνεται να απορρίπτει εκ περιτροπής προεδρία, νομιμοποίηση του εποικισμού και δυαρχία; Θα προσαρμοσθεί η επίσημη πολιτική; Θα ερωτηθεί ο λαός;

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έρχεται στην Κύπρο. Τι αναμένετε;
Ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, κατ’ επανάληψη τονίζουν -ακόμα και στην πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία- ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής-κατοχής και απαιτούν τον τερματισμό της. Αυτό αποτελεί τη σωστή βάση γιατί το Κυπριακό δεν είναι διακοινοτική διαμάχη, αλλά θέμα εισβολής, εθνοκάθαρσης, κατοχής και εποικισμού. Ορθές οι δηλώσεις ότι η λύση πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να αφεθούν οι Κύπριοι να εκφράσουν τη βούλησή τους. Εσωτερικός ουσιαστικός διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο με τερματισμό της κατοχής και της ασφυκτικής κηδεμονίας της Τουρκίας επί των Τουρκοκυπρίων.

Μα όλοι δηλώνουν στήριξη του Προέδρου στις συνομιλίες.

Όλοι μας θα τον στηρίξουμε αν σταθεί πάνω σ’ αυτή τη βάση. Τον θέλουμε ισχυρό έναντι των εκπροσώπων της Τουρκίας. Ισχυρό πάνω στη σωστή γραμμή.

Η εκ περιτροπής θα απορριφθεί συντριπτικά

Τυχόν πρόταση σε δημοψήφισμα για λύση που να αποδέχεται εκ περιτροπής προεδρία, και σταθμισμένη ψήφο, νομιμοποίηση του εποικισμού και δυαρχία, θα γίνει αποδεκτή από τον λαό;

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια τέτοια λύση θα απορριφθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters