Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ


του Γιάννη Κουριαννίδη
εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα»
 



«Την χούντα δυστυχώς δεν την έριξε το Πολυτεχνείο. Θυμίζω για τους νεότερους ότι όταν έγινε το Πολυτεχνείο η δικτατορία με τον Παπαδόπουλο δοκίμαζε να περάσει σε κάποια μορφή νομιμοποίησής της μέσω μιας κοινοβουλευτικοποίησης θα λέγαμε ελεγχόμενης, με πρωθυπουργό τον Μαρκεζίνη». Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε κάποιον «νοσταλγό» ή «απολογητή» της Επταετίας, αλλά στον γνωστό διανοητή της Αριστεράς Γιώργο Καραμπελιά.
Τα διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής και δεν δίστασε μάλιστα να καταγγείλει και τον ρόλο των σε παρανομία τότε κομμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα δύο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς ήταν ενάντια στο κίνημα του Πολυτεχνείου. Η σπουδαστική παράταξη του ΚΚΕ μάλιστα έχει κάνει το περιβόητο δημοσίευμα για τους προβοκάτορες του Πολυτεχνείου και το ΚΚΕ Εσωτερικού με τον κ. Δρακόπουλο και τον κ. Κύρκο τότε, που απετέλεσαν τη μήτρα του Συνασπισμού στην συνέχεια, ήταν ενάντια θεωρώντας ότι έπρεπε να υποστηριχθούν οι ενέργειες Μαρκεζίνη για μια κοινοβουλευτική εξέλιξη. Αφαιρώ βεβαίως τα κόμματα τα άλλα τα οποία ή δεν πήραν θέση, ή δεν συμμετείχαν και δεν ήταν και διαμορφωμένα βέβαια. Ας πούμε η ΕΡΕ, η παλιά Δεξιά βεβαίως δεν πήρε θέση, στην συνέχεια όμως πρέπει να πούμε ότι πολλοί από αυτούς, όπως και ο Κανελλόπουλος και άλλοι και ο Μαύρος κλπ, όταν έγινε πλέον η παλλαϊκή εξέγερση και η βίαιη καταστολή, τότε μόνο τάχθηκαν, και αυτό είναι αλήθεια, τάχθηκαν υπέρ των φοιτητών. Τώρα το πώς έγινε μετά και ανακηρύχθηκαν σε εκφραστές του Πολυτεχνείου τα κόμματα είναι ένα άλλο ζήτημα».
Οι αλήθειες αυτές αναδεικνύουν στην πραγματική διάστασή τους κάποια από τα γεγονότα των ημερών. Η πραγματικότητα δηλαδή είναι ότι το Πολυτεχνείο οδήγησε μεν στην πτώση του καθεστώτος, αλλά όχι στον ερχομό της δημοκρατίας. Αντίθετα, έγινε αιτία να επιβληθεί μία άλλη δικτατορία, που λόγω της ανεπάρκειας των ηγετών της, οδήγησε στην επάνοδο των κοινοβουλευτικών μέσω του ξεπουλήματος της Κύπρου μας.
«Ήμασταν αποφασισμένοι να ρίξουμε την χούντα», δήλωσε σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ ο Στέφανος Τζουμάκας, αναφερόμενος στη συμμετοχή του στον αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το 1973. Άλλο τί ήσασταν αποφασισμένοι να κάνετε κ. Τζουμάκα και άλλο τί καταφέρατε. Μήπως όμως, αυτή ακριβώς η αποφασιστικότητα ορισμένων αγίασε τα μέσα;
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια μετά, και παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής σχεδόν Κύπρου μας, ακριβώς τις ημέρες εκείνες εξακολουθούν να εορτάζουν την «αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Αν πραγματικά πιστεύουν κάποιοι ότι το Πολυτεχνείο έφερε στην Ελλάδα τη δημοκρατία, δεν έχουν παρά να προτείνουν να εορτάζεται η 17η Νοεμβρίου ως ημέρα - σύμβολο της δημοκρατίας και όχι οι μέρες της εισβολής και κατοχής της μεγαλονήσου.
Πώς να το κάνουν, όμως, όταν τα γεγονότα τους διαψεύδουν κατηγορηματικά; Αν βάλει κανείς δίπλα στις αλήθειες του Γ.Καραμπελιά, την μαρτυρία του οδηγού του τανκ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑgazino πριν λίγα χρόνια και λέει ότι δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός στον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και την περίπτωση της περίφημης «Ηλένιας», τότε καταλαβαίνει εύκολα το μέγεθος του ψεύδους και της μυθοπλασίας των γεγονότων, που είχαν έναν και μοναδικό σκοπό: Να αναδείξουν την περίπτωση του Πολυτεχνείου, άσχετα με το ποιός την δημιούργησε και με ποιόν σκοπό, ως την ύψιστη στιγμή της συλλογικής αντιστάσεως του ελληνικού λαού στο καθεστώς.
Πόσο αναληθές, όμως, κάτι τέτοιο! Ενώ σε όλες τις δικτατορίες του κόσμου, κάποια στιγμή οργανώνεται η συλλογική αντίδραση του λαού, που εκφράζεται με συνήθως αιματηρές εξεγέρσεις, στην Ελλάδα δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Οι όποιες αντιστασιακές πράξεις περιορίστηκαν σε μεμονωμένες προσωπικές ενέργειες (Παναγούλης κ.α.) ή σε υποτυπωδώς οργανωμένες ενέργειες στο ... εξωτερικό. Λαϊκή αντίσταση στην Ελλάδα δεν υπήρξε.
«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές», είπε ο εθνικός ποιητής μας. Μία φράση που παραμένει δυστυχώς ως αναγκαιότητα στις μέρες μας. Όταν γίνει συνείδηση όλων μας, τότε ίσως να δούμε καλύτερες μέρες για την πατρίδα και την κοινωνία μας.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters