Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Του Καθηγητού Αντωνίου Φώσκολου

Καίτοι η ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έγινε το 1973 στον κόλπο της Καβάλας, Πρίνος και South Kavalla, και μετά στο Θρακικό πέλαγος η έρευνα υδρογονανθράκων ουσιαστικά σταμάτησε με την ανακάλυψη του κοιτάσματος αργού πετρελαίου στο Κατάκολο.

Το 1990 βλέπουμε μια νέα δραστηριότητα από την ΔΕΠ-ΕΚΥ στο Ιόνιο με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, δυτικά της Κέρκυρας και τον Πατραϊκό κόλπο. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι η ΔΕΠ-ΕΚΥ είχε κάνει στο Ιόνιο 9000 χιλιόμετρα δισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες οι οποίες δυστυχώς δεν αξιολογήθηκαν και οι οποίες εκ των υστέρων, μετά από 16 χρόνια, έδειξαν ότι υπήρχαν 6 μεγάλες δομές με υδρογονάνθρακες.
Από το 1997 έως το 2011 είναι η μαύρη περίοδος όσον αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αυτή η περίοδος συμπίπτει με την αποκαθήλωση της ΔΕΠ-ΕΚΥ, το κλείσιμο της διεύθυνσης Ενεργειακών Πρώτων Υλών του ΙΓΜΕ και εν συνεχεία της υποβάθμισης του ΙΓΜΕ αλλά και την προσπάθεια 2 υπουργών Παιδείας να διαλύσουν όλα τα τμήματα των ΤΕΙ και ΑΕΙ που ασχολούνται με την έρευνα των υδρογονανθράκων και των στερεών καυσίμων. Είναι η εποχή που μπαίνει στην Ελλάδα το Ρωσικό φυσικό αέριο… ΣΥΜΠΤΩΣΗ;
Από το 2011 αρχίζει πάλι η δραστηριότητα στον τομέα της ανίχνευσης, εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καίτοι υπήρχαν τεράστιες αντιρρήσεις. Οι επιστήμονες Ζελιλίδης, Μαραβέλιας, Κονοφάγος και Φώσκολος δημοσιεύουν εργασίες όπου δείχνουν την ύπαρξη υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, ενώ ταυτόχρονα ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, καθηγητής Μανιάτης, προκηρύσσει γεωφυσικές έρευνες σε μια έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε Ιόνιο και Κρήτη καίτοι υπήρχαν τεράστιες αντιρρήσεις από την υπουργό Ντίνα Μπιρμπίλη και τον διάδοχό της στο ΥΠΕΚΑ, κύριο Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα, η κυρία Μπιρμπίλη έστειλε και επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την Ιταλίδα ομόλογο της για να σταματήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως δεν ήταν οι μόνοι υπουργοί ΥΠΕΚΑ που δεν ήθελαν να γίνουν ούτε έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων αλλά ούτε και αξιοποίηση των ήδη ανευρεθέντων κοιτασμάτων. Στην πρόσκληση του υφυπουργού ΠΕΚΑ ανταποκρίθηκαν 8 εταιρείες γεγονός που μεταφράζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων διότι τα έξοδα της έρευνας, περίπου $70 εκατ., θα επιβάρυναν τις ίδιες τις εταιρείες.
Επιπροσθέτως, 3 εταιρείες, η Γαλλική CGG Veritas, η Αγγλική SPECTRUM η Νορβηγική TGS-NOPEC, είχαν κάνει παράνομα έρευνες νότια της Κρήτης άρα η συμμετοχή τους έδειχνε καθαρά την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Γιατί να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό όταν δεν θα υπήρχαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Άρα η συμμετοχή τους ήταν ένας δεύτερος δείκτης ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό).
Τελικά, η άδεια ερευνών δόθηκε στα μέσα του Νοέμβρη του 2013 στην Νορβηγική PGS η οποία καίτοι ήλπιζε να τελειώσει σε 60 μέρες κράτησε 110 μέρες, με κόστος έρευνας $100 εκ. έναντι του προβλεφθέντος $70 εκ., διότι βρήκε πολύ ενδιαφέρουσες περιοχές, εικόνα 1. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πυκνότητα των γεωφυσικών γραμμών νοτιοδυτικά της Κρήτης που σημαίνει ύπαρξη υδρογονανθράκων.Χαρακτηριστικό είναι ότι ακριβώς στην ίδια περιοχή έκαναν γεωφυσικές έρευνες μια άλλη Νορβηγική εταιρεία η TGS-NOPEC το 2005 και η Γαλλική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών CGG Veritas, εικόνα 2. Επίσης στον σχετικά πρόσφατο χάρτη, εικόνα 3, ο καθηγητής Ryan του πανεπιστημίου της Columbia δείχνει την ύπαρξη κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου που προήλθαν από τις παλαιολιμνοθάλασσες που υπήρχαν στην Μεσόγειο κατά το Μέσο Μιόκαινο, εικόνα 4.
Αυτές οι παλαιολιμνοθάλασσες ανέπτυξαν τεράστιες ποσότητες υδροχαρών φυτών που με τον θάνατό τους και την σήψη παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες βιογενούς μεθανίου που αποθηκεύτηκε στους προϋπάρχοντες κορραλογενείς υφάλους. Και βεβαίως μετά το πέρας των γεωφυσικών ερευνών ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε:“Αυτή την περιοχή θα την εκμεταλλευτούμε με σύζευξη της Μάλτας, διότι η περιοχή καίτοι βρίσκεται εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, η μεταφορά του γεωτρητικού υλικού που θα γίνει με ελικόπτερα χρειάζεται την έγκριση της Μάλτας, διότι το κοίτασμα βρίσκεται εντός του FIR της Μάλτας και όχι εντός του FIR Αθηνών. Αυτή η περιοχή που πιθανόν να περιέχει κοιτάσματα της τάξης των 6 δις ισοδυνάμου βαρελιών πετρελαίου, για άγνωστους λόγους, δεν δόθηκε προς έρευνα και εκμετάλλευση
.Παράλληλα με την έρευνα πού έκανε η PGS, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης έδωσε, για επανεξέταση, στην ίδια εταιρεία γεωφυσικές γραμμές 9.000 χιλιομέτρων που είχε κάνει η ΔΕΠ-ΕΚΥ, πριν καταργηθεί, στο Ιόνιο και τα οποία κληρονόμησαν τα ΕΛΠΕ, εικόνα 5. Λόγω φόρτου εργασίας, η PGS προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό για να μελετηθούν τα παλαιά γεωφυσικά στοιχεία από μια άλλη εταιρεία. Τον διαγωνισμό τον κέρδισε η Geonergy από το Χιούστον της οποίας πρόεδρος είναι ο Ελληνοαμερικανός γεωφυσικός Αντώνης Βασιλείου.Τόσο τα παλαιά γεωφυσικά στοιχεία πού είχαν στα χέρια τους ΔΕΠ-ΕΚΥ και τα ΕΛΠΕ όσο και αυτά που έκανε η PGS έδειχναν σαφέστατα τον πλούτο σε υδρογονάνθρακες που είχαμε και έχουμε. Έτσι ο υπουργός ΠΕΚΑ καλεί και την Γαλλική εταιρεία BEICIP/FRANLAB και προχωρεί στην οικοπεδοποίηση του Ιονίου και του Λιβυκού Πελάγους δημιουργώντας 20 θαλάσσια οικόπεδα ενώ με την πολιτική του OPEN DOOR POLICY ανοίγει 2 θαλάσσια οικόπεδα και 4 χερσαία, εικόνα 6.
Τα χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας μοιράστηκαν μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Energean Oil Co. ενώ από τα θαλάσσια μπλοκ τα οικόπεδα 1 και 10 (Filet Mignon… 2 δις βαρέλια και 500 δις Μ3 φυσικού αερίου αντιστοίχως) έχουμε προσφορές από τα ΕΛΠΕ και το οικόπεδο 2 δόθηκε πρόσφατα στην κοινοπραξία TOTAL+EDISSON+ΕΛΠΕ, εικόνα 7.
Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε ότι την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Θρακικού Πελάγους, άνω των 1,5 δις βαρέλια αργού πετρελαίου, έχει η κοινοπραξία CALFRAC, 75% και ΕΛΠΕ 25% βλέπουμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Το γνωρίζουν δύο Ελληνικές εταιρείες, το γνωρίζουν ο τέως πρωθυπουργός Σαμαράς και ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ καθηγητής Μανιάτης.Κι επειδή τους υδρογονάνθρακες που σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δεν τους έβαλλε ο Θεός χθες στην Ελλάδα, σημαίνει ότι εσκεμμένα δεν τους εκμεταλλευτήκαμε για να μπούμε στα μνημόνια και δεν τους εκμεταλλευόμαστε σήμερα για να μην βγούμε από τα μνημόνια.
Και κλείνω με την αδήριτη ανάγκη να κατασκευαστεί ο αγωγός East-Med, εικόνα 8. Οι σκέψεις που ακούγονται από κάποιους ειδήμονες ότι αυτός ο αγωγός είναι οικονομικά ανέφικτος, αγγίζουν τα όρια της Εθνικής προδοσίας… Ποτέ δεν διοχετεύεις φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω μιας εχθρικής χώρας, διότι αυτό συνεπάγεται πολύ πιθανό ακρωτηριασμό της χώρας μας. Και δεν κοιτάζουμε μόνο το οικονομικό σκέλος αλλά και την ασφάλεια τροφοδοσίας.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ.

ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.


DEFENCEPOINT
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.