Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΜΟΡΑΒΑ (13 - 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940)

Στις 13 Νοεμβρίου 1940, έληξε η πρώτη περίοδος των επιχειρήσεων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Μέσα σε διάστημα δεκαεπτά ημερών, η ιταλική εισβολή όχι μόνο είχε αποκρουσθεί νικηφόρα, αλλά είχε αρχίσει και η προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων βόρεια και δυτικά.
Το Γ΄ Σώμα Στρατού για την κατάληψη της τοποθεσίας Μοράβα – Ιβάν διέθεσε και τις τρεις μεραρχίες του (ΙΧ, Χ και XV) σε πρώτη γραμμή, με την ΙΧ Μεραρχία να επιτίθεται στην κατεύθυνση ύψωμα 1271 – ύψωμα 1700 (Σβέτι Ατανάς) – Κορυτσά. Για την εκτέλεση της παραπάνω αποστολής, η ΙΧ Μεραρχία καθόρισε στο 32ο Σύνταγμα Πεζικού με Διοικητή το Συνταγματάρχη Πεζικού Χατζηαναγνώστου Γεώργιο, αφού πραγματοποιήσει κλιμάκωση κατά βάθος και προς τα δεξιά, να κινηθεί επιθετικά προς Κιούτς, για να μελετήσει και να οργανώσει την αντιαρματική άμυνα στην περιοχή Βισότσιτσα – Τρέστενικ – Κρέντα.  Αριστερά του θα ενεργούσε το 53ο Σύνταγμα Πεζικού, προς την κατεύθυνση νότια του χωριού Βράτσανη – ύψ. 1271 – Σβέτι Ατανάς – Κορυτσά.
Στις 0700 της 14ης Νοεμβρίου, χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού, το 32ο Σύνταγμα Πεζικού εξόρμησε αιφνιδιαστικά σε δύο κατευθύνσεις σύμφωνα με τη διαταγή επιχειρήσεων της ΙΧ Μεραρχίας. Το Ι/32 Τάγμα από το Ταλίκ (ύψ. 1163) εξόρμησε προς το ύψ. Κιούτς και το χ. Πολόσκα και περίπου στις 1030 κατέλαβε και τους δύο αντικειμενικούς σκοπούς χωρίς αντίσταση από τους Ιταλούς. Το Ι/32 Τάγμα παρέμεινε κλιμακωμένο από Ταλίκ προς Κιούτς, ενώ οργάνωσε και την αντιαρματική άμυνα. Το ΙΙ/32 Τάγμα από το ύψ. 988 εξόρμησε προς τον υψοδείκτη 892, διήλθε ταχέως τον πεδινό διάδρομο και κατέλαβε τα εχθρικά σημεία στηρίγματος στην αριστερή (δυτική) όχθη του Δεβόλη ποταμού, χωρίς σοβαρή αντίσταση. Οι Ιταλοί αφού πλευροκοπήθηκαν από την κατεύθυνση Ντόμπρου από το ΙΙ/53 Τάγμα αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Στις 15 και 16 Νοεμβρίου, το 32ο ΣΠ περιορίστηκε σύμφωνα με την αποστολή του, στην εκτέλεση επιθετικών αναγνωρίσεων. Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου, η δράση της εχθρικής αεροπορίας υπήρξε εξαιρετικά έντονη χωρίς όμως σοβαρά αποτελέσματα. Στις 17 Νοεμβρίου το 32ο Σύνταγμα Πεζικού κατέλαβε μετά από σθεναρή αντίσταση του εχθρού, τα υψώματα 1764 και 1300. Η κατάληψη του υψ. 1764 ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου με νυχτερινή επιθετική ενέργεια. Συνελήφθησαν 12 Ιταλοί αιχμάλωτοι και κυριεύθηκαν 8 πυροβόλα, 3 όλμοι και μια πολεμική σημαία Συντάγματος. Την επομένη (19 Νοεμβρίου), το 32ο Σύνταγμα Πεζικού κατέλαβε το ύψ. 1805 (Μοράβα), το οποίο κρινόταν απαραίτητο για την ολοκλήρωση της κατάληψης της τοποθεσίας Μοράβα.
Για τη συνέχιση του αγώνα από τις 20 Νοεμβρίου, το 32ο Σύνταγμα Πεζικού (μείον τάγμα), τα ΙΙ/53 και Ι/27 Τάγματα, η ΧΙΙΙ β και η ΙΧ α Μοίρες Ορειβατικού Πυροβολικού αποτέλεσαν συγκρότημα, υπό τη διοίκηση του Διοικητή του 32ου Συντάγματος.  Αποστολή του ήταν να επιτεθεί κατά του υψώματος 1682 (Χότσιστα) και να συνεχίσει προς τα βόρεια.  Η επίθεση του Συγκροτήματος εκδηλώθηκε το πρωί της 20ής Νοεμβρίου, και παρά το δύσβατο του εδάφους, την ισχυρή αντίσταση του εχθρού και την αδυναμία υποστήριξης από το πυροβολικό του εξαιτίας της πυκνής ομίχλης πέτυχε να προωθηθεί περίπου 1000 μ. βόρεια και βορειοδυτικά του υψώματος 1365.  Εχθρική αντεπίθεση την ίδια μέρα κατά του Ι/27 Τάγματος στο ύψ. 1764 απέτυχε.
Την επομένη, το Συγκρότημα κατόρθωσε, χωρίς και πάλι την υποστήριξη του πυροβολικού λόγω της συνεχιζόμενης ομίχλης, να καταλάβει το ύψ. 1682 και να προωθηθεί βορειότερα.  Ο εχθρός υποχρεώθηκε να υποχωρήσει προς την πεδιάδα της Κορυτσάς, εγκαταλείποντας άφθονο πολεμικό και 25 αιχμαλώτους.  Στις 1745 στις 22 Νοεμβρίου και ενώ είχε ολοκληρωθεί πλέον η κατάληψη της οροσειράς Μοράβα, το Ι /53 Τάγμα και λόχος του Ι/27 Τάγματος εισήλθαν χωρίς αντίσταση στην Κορυτσά, μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και εθνικού παραληρήματος του ελληνικού πληθυσμού της.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΒΕΡΩΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.