Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ: ΣΗΜΑΣΙΑ... ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!

Του Αλέξανδρου Τάρκα - Εκδότη του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλου ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.  

Η επίσκεψη Ομπάμα την προσεχή εβδομάδα χαρακτηρίζεται από ένα αυταπόδεικτο μειονέκτημα κι ένα εξίσου προφανές πλεονέκτημα. Ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου δεν δεσμεύει την επόμενη αμερικανική διοίκηση, ενώ οι συνομιλητές του στο Βερολίνο (όπου θα μεταβεί μετά την ελληνική πρωτεύουσα) προτιμούν να μιλήσουν με τον ή τη διάδοχό του (σ.σ.: την ώρα εκτύπωσης της «δ» δεν ήταν γνωστό το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα). Από την άλλη πλευρά, το θετικό είναι ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διαθέτει συνέχεια, οπότε τα συζητηθέντα θα επηρεάσουν τους νέους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Το επίσης θετικό στοιχείο είναι η ανάληψη πρεσβευτικών καθηκόντων στην Αθήνα από τον κύριο Τζέφρεϊ Πάιατ, που είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με την ουσία των θεμάτων καθώς και για την εκτίμηση των εισηγήσεών του από την υπηρεσιακή ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με δεδομένο το καλό κλίμα των διμερών σχέσεων και τη μείωση του αντιαμερικανισμού, το έργο του κυρίου Πάιατ επικεντρώνεται στις -πάντα σημαντικές- λεπτομέρειες, που ίσως κάνουν τη διαφορά τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ουσιαστική διάσταση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ δεν θα κριθεί από τη δημόσια εικόνα, αλλά από την ανταλλαγή απόψεων κατά την προετοιμασία της και κατά την παράλληλη συνάντηση των δύο αντιπροσωπιών λίγη ώρα μετά τον φωτισμό των τηλεοπτικών προβολέων στον κ. Ομπάμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Αλλωστε και τον Νοέμβριο του 1999 οι εντυπώσεις της επίσκεψης Κλίντον αφορούσαν τη φωτογραφία στον Παρθενώνα, τη δήλωσή του για την Επταετία και τις επισημάνσεις του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου για το Κυπριακό. Στην πραγματικότητα, μεγαλύτερη σημασία είχαν οι διαβουλεύσεις για την Τουρκία (ακολούθησαν η συμφωνία του Ελσίνκι και η διμερής προσέγγιση), για τον σταθεροποιητικό-αναπτυξιακό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια (όπως συνέβη ως το 2010) και για μεγαλύτερη συνεργασία στα εξοπλιστικά προγράμματα (που δεν υλοποιήθηκε λόγω φιλογερμανικού προσανατολισμού της κυβέρνησης Σημίτη).

Κατά ανάλογο τρόπο, ο πρόεδρος Ομπάμα θα αναφερθεί δημοσίως στη στήριξη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους με παράλληλη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Στο παρασκήνιο ωστόσο θα επαναλάβει την ανάγκη πραγματικής αναμόρφωσης της φορολογικής - επενδυτικής νομοθεσίας και καταπολέμησης της διαφθοράς, ώστε να εξασφαλίζεται πλαίσιο ίσων ευκαιριών.

Επί των Ελληνοτουρκικών, οι δύο αντιπροσωπίες θα επικεντρωθούν στην ανάγκη διαχείρισης της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης με συνέχιση της συνεργασίας Αθήνας - Αγκυρας. Στο Κυπριακό η ανταλλαγή απόψεων θα είναι χρήσιμη, αν και έχει ήδη αποδειχθεί λανθασμένη η αμερικανική υπεραισιοδοξία ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την εμμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν βρει κοινό πεδίο στα θέματα ενέργειας. Η Ουάσινγκτον (βοηθούντος του άτυπου βέτο της Κομισιόν στα σχέδια ρωσικών αγωγών) αναγνωρίζει πλέον την ελληνική συμβολή στην προώθηση έργων υποδομής φυσικού αερίου με σκοπό την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.

Σημαντική είναι η διμερής συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εμπέδωση της ταξιδιωτικής ασφάλειας με παράδειγμα τις τεχνικές-διαδικαστικές εγγυήσεις αυθεντικότητας των ελληνικών διαβατηρίων. Στα δε θέματα άμυνας οι φημολογίες (του διαδικτύου) περί προμήθειας αεροσκαφών F-35, ως αντίβαρο πρόσφατης τουρκικής παραγγελίας, είναι πρόωρες. Προτεραιότητα έχουν η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των F-16 και οι εκκρεμότητες στο μνημόνιο υπερπτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στο συγγενές θέμα στάθμευσής τους σε εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.


ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters