Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Ο ΑΣΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑ!

Ο ήρωας σμηναγός (Ι) της Aγγλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RΑF) Βασίλειος Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1920 στη ναυτομάνα Χίο. Ως γιος πλοιάρχου και εφoπλιστή, τoυ Mιχαήλ ή καπετάν Μικέ Βασιλειάδη, ακολούθησε κι αυτός όπως κι οι περισσότεροι συμπατριώτες του το ναυτικό επάγγελμα. Σπούδασε στην περιώνυμη Σχoλή Eμπορικής Ναυτιλίας Yδρας και μετά την αποφοίτησή του, το 1939, μετέβη στο Λoνδίνο για να συνεχίσει και στις ναυτιλιακές σπουδές. Η κήρυξη όμως του πολέμου και κατά της Ελλάδας δεν τον άφησε ανεπηρέαστο και σαν απλός πατριώτης αποφάσισε να πoλεμήσει τον κοινό εχθρό μαζΙ με τη σύμμαχο Αγγλία. Παρουσιάστηκε λοιπόν στο τοπικό στρατολογικό γραφείο, ζητώντας να καταταγεί εθελoντής στη Bρετανική Πολεμική Αεροπορία. Αφού εκπαιδεύτηκε χειριστής αεροσκαφών στην Αγγλία και στον Καναδά, όπου και υπηρέτησε για μικρό διάστημα ως εκπαιδευτής, περί τα τέλη του 1942 ονομάστηκε επισμηνίας ιπτάμενος και πολέμησε στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Ο αεροπόρος Βασιλειάδης στην 30μηνη πoλεμική του σταδιοδρομία κατέστρεψε επίγειους στόχους και κατέρριψε εχθρικά αεροπλάνα. 
Η μεγάλη μέρα για τον Βασιλειάδη, εκείνη που θα τον έβαζε στη λέσχη των «άσσων» και μάλιστα των καλύτερων του τύπου, Mustang ήταν η 8-8- 1944. Την ημέρα εκείνη κατάφερε την κατάρριψη δύο Bf-109, το ένα μετά από αγωνιώδη καταδίωξη είκοσι λεπτών. Απτόητος συνέχισε τις απο- στολές βομβαρδισμού, γεγονός που συχνά τον έφερε σε τροχιά κινδύνου. Κατά την επίθεση σε φορτηγίδες στον ποταμό Σηκουάνα, το αεροσκάφος του χτυπήθηκε από αντιαεροπο- ρικά των 20mm. Αφού διασώθηκε κάνοντας χρήση του αλεξιπτώτου, φιλοξενήθηκε για δύο εβδομάδες από οικογένεια Γάλλων αντιστασιακών στην περιοχή της Ρουέν. Ο παράτολμος Έλληνας δεν έχασε την ευκαιρία και μάλιστα κάτω από τη μύτη των Γερμανών να επισκεφτεί τη γιαγιά του, που είχε να δει από το 1926! Ο Βασιλειάδης ήταν γεννημένος στο Παρίσι.
Ο βετεράνος πλέον Βασιλειάδης επέστρεψε στην Αγγλία, όπου και προήχθη σε Ανθυποσμηναγό και του ανατέθηκαν επιτελικά καθήκοντα.

Τον Οκτώβριο του 1944 είχε την ευκαιρία να κάνει τις πρώτες του πτήσεις με μαχητικό Hawker Typhoon και «το αδελφό του» καταδιωκτικό Tempest, με το βαθμό του Υποσμηναγού.
Στις 16-1-1945 χτύπησε στο έδαφος ένα Fw-190 με τη βοήθεια ενός ακόμα Tempest. Η 23-1-1945 ήταν μια ακόμα μεγάλη μέρα για τον Βασιλειάδη, καθώς κατέρριψε δύο Fw 190F-8 και προκάλεσε ζημιές σε ένα ακόμα, σε μια επική αερομαχία χαμηλού ύψους. Τα αεροσκάφη αυτά έφεραν ρουκέτες και ήταν ειδικά για επιθέ- σεις σε στόχους εδάφους. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, κυρίως με επιθέσεις σε φορτηγά και αμαξοστοιχίες στις 6,8,21 και 25 Φεβρουαρίου. Σε επίθεση εδάφους κατέστρεψε ένα βομβαρδιστικό Ju188.
Η τελευταία εναέρια νίκη του σημειώθηκε στις 7-3-1945, εναντίον ενός Fw190-D9. Λίγες μέρες αργότε- ρα οι Βρετανοί εκτέλεσαν την επιχείρηση Plunder» για τη διάβαση του Ρήνου και εισέβαλαν στη Γερμανία. Η Μοίρα του Βασιλειάδη είχε αποστολή την κάλυψη των διαβάσεων και την υποστήριξη του πεζικού. Στις 13-3- 1945 προήχθη σε Σμηναγό, έλαβε τη διάκριση D.F.C και τη διοίκηση του Α΄ Σμήνους της 3ης Μοίρας. Σε μια ακόμα παράτολμη επίθεση οριζόντιου πολυβολισμού συγκεντρώσεων του εχθρικού πεζικού στην περιοχή του Ραιχσβάλντ, την ιστορική για τους Έλληνες 25η Μαρτίου 1945, το αεροσκάφους του Βασιλειάδη ανατινάχθηκε από μπαράζ αντιαεροπορικών βλημάτων κατά τη δεύτερη παράτολμη επίθεση εναντίον της εχθρικής φάλαγγας, επίθεση κατά την οποία οι υπόλοιποι πιλότοι του Σμήνους αρνήθηκαν να ακολουθήσουν. Ο παράτολμος Έλληνας άσσος χάθηκε λίγο πριν λήξει ο Β΄ Π.Π, διαγράφοντας μια σύντομη αλλά επική πορεία στις τάξεις της RAF. 


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ONALERT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters