Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : Ο ΡΟΔΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940

ΑΡΧΕΙΟ ΡΟΔΙΩΝΟΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΤΟΜΟΣ Α
Εισαγωγή – Επιμέλεια έκδοσης : Γ. Χατζηκωστής
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2008

 
«Ο ενθουσιασμός του ελληνικού λαού το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 συνεπήρε και τους κυπρίους φοιτητές καθώς και τους άλλους κυπρίους των Αθηνών, 100 περίπου από τους οποίους συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα και με ενθουσιασμό στη Φοιτητική Λέσχη διαδηλώνοντας την απόφασή τους να πολεμήσουν για την προάσπιση της Ελλάδας. Επειδή όμως ήταν άγγλοι υπήκοοι, δεν μπορούσε να γίνουν δεκτοί για κατάταξη. Συνέχισαν όμως επίμονα τις προσπάθειές τους και σε ενάμισυ περίπου μήνα το αίτημά τους έγινε τελικά δεκτό.
Έτσι στις 14 Δεκεμβρίου συγκεντρώνονται στα γραφεία της Εθνικής Νεολαίας στην οδό Σταδίου, όπου προσήλθαν και εκπρόσωποι της κυπριακής παροικίας των Αθηνών, μεταξύ τον οποίων ο εξόριστος μητροπολίτης Κυρηνείας Μακάριος Β΄, ο Ν. Κλ. Λανίτης και ο Αχιλλέας Κύρου. Αυτοί παρουσίασαν ένα έγγραφο που διένειμαν στους παρευρισκομένους , οι οποίοι συμπλήρωσαν σ’ αυτό το όνομά τους. Πρώτος, έπειτα από ενθουσιώδη προσφώνησή του προς όλους, εγγράφεται ο Ροδίων Γεωργιάδης και τον ακολουθούν άλλοι 38. Τελικά, σύμφωνα με πίνακα που κατάρτισε αργότερα ο Ροδίων, μετά την επιστροφή του από το μέτωπο, οι κύπριοι εθελοντές που πολέμησαν στην Αλβανία έφθασαν σε αριθμό τους 46.
Αμέσως ξεκίνησαν για το κέντρο εκπαίδευσης στο Γουδί. Εκεί έμειναν δυο περίπου μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο Ροδίων, με εντολή του λοχαγού του, που διέκρινε τις ικανότητες του κύπριου νέου, έκανε ομιλίες στους συναδέλφους του για τη σημασία του πολέμου και τη σημασία της προσφοράς σ’ αυτόν.
Οι κύπριοι εθελοντές αναχώρησαν για το μέτωπο στις αρχές Φεβρουαρίου 1941. Ο Ροδίων τήρησε λεπτομερές ημερολόγιο της πορείας του λόχου του, που άρχισε στις 7 Φεβρουαρίου και μέσα από πολλές δυσκολίες, έφθασε στην γραμμή του μετώπου στις 8 Μαρτίου. Εκεί πολέμησαν σαράντα περίπου μέρες, αποκρούοντας τη σκληρή εαρινή επίθεση των Ιταλών και υποχώρησαν όταν πια η γερμανική επίθεση στα οχυρά της Μακεδονίας ανέτρεψε τα δεδομένα του πολέμου...
Ο Ροδίων Γεωργιάδης υπηρέτησε στο 39 Σύνταγμα Ευζώνων που ανήκε στη II Μεραρχία της οποίας επιτελάρχης ήταν από τα τέλη Ιανουαρίου 1941 ο κύπριος Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας.
Συμμαχητές του, που έγραψαν αργότερα γι’ αυτόν, αναφέρονται στη γενναιότητα και τη φιλαλληλία του Ροδίωνος, ιδιαίτερα στις μάχες των τριών τελευταίων ημερών (14-16 Απριλίου 1941), όπου απέσπασε τα συγχαρητήρια του λοχαγού του και του διοικητή του συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα. Αυτός, στις 20 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα, κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, απένειμε στον Ροδίωνα, σε ειδική τελετή, το “μετάλλιον εξαιρέτων πράξεων”, μαζί με αντίγραφο σχετικής διαταγής.
Και για την επιστροφή, που έγινε μέσα σε μύριες δυσκολίες και κινδύνους, ο Ροδίων τήρησε λεπτομερές ημερολόγιο, σημειώνοντας ότι ξεκίνησαν από το μέτωπο στις 16 Απριλίου, σκόρπισαν στο δρόμο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου το έκαναν πεζοί, και ο ίδιος κατάφερε να φθάσει στο σπίτι του στις 6 Μαίου 1941, όταν η Αθήνα ήταν ήδη κάτω από τη γερμανική κατοχή».

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.