Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ο Κίνδυνος του Παντουρκισμού στην Δυτ.Θράκη

Τα σχέδια στη Θράκη

Συνάντηση κορυφής εφ΄ όλης της ύλης με την ηγεσία της μειονότητας είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ



«Γκρίζες ζώνες» στη Θράκη αναζητεί η Αγκυρα, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την εκλογή μουφτήδων και αξιοποιώντας όταν μπορεί την αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Το ζήτημα έθεσε επιτακτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αν και η κίνησή του να μην επισκεφθεί την περιοχή ερμηνεύθηκε θετικά. Αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς της Θράκης θα επιφέρουν και οι αλλαγές του «Καλλικράτη», καθώς στη Ροδόπη οι μουσουλμάνοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού και στην Ξάνθη αποτελούν περίπου το 40%. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε και συνάντηση κορυφής με σύσσωμη την ηγεσία της μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή μουφτήδων αποτελεί το πρώτο βήμα της τουρκικής στρατηγικής στη Θράκη. Ακολουθεί η δημιουργία παράλληλων δομών σε εκπαίδευση και θρησκεία, ώστε να εκπροσωπηθούν σταδιακά όλοι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας. Και το τελικό στάδιο είναι η διαμόρφωση- μακροπρόθεσμα- ενός πόλου θρησκευτικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια.


Η εκλογή του μουφτή

Η σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στη μειονότητα της Θράκης ήταν εμφανέστατη κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε πάλι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αμοιβαιότητας μεταξύ ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε μόνο στον συσχετισμό της εκλογής μουφτήδων με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Προχώρησε περισσότερο συνδέοντάς την με αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Οπως εμείς δεν θεωρούμε δικαίωμά μας να εκλέγουμε Πατριάρχη, έτσι και εσείς θα πρέπει να αναγνωρίσετε το δικαίωμα στη μουσουλμανική κοινότητα να εκλέγει τον δικό της θρησκευτικό ηγέτη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την εκλογή ενός μουφτή από τον λαό. Πέραν του ότι αυτό θα τον μετέτρεπε αυτομάτως σε πολιτικό ηγέτη,δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα κάτι ανάλογο. Η εκλογή θα μπορούσε να γίνει από ένα εκλεκτορικό σώμα ιμάμηδων».

Εκπαίδευση και ιμάμηδες

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ αντιστοίχως, καθώς και μειονοτικούς συλλόγους. Παρόντες ήταν κορυφαίοι τούρκοι υπουργοί όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς αλλά και η Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπουργός Παιδείας.
Στη συζήτηση κυριάρχησαν, κατά πληροφορίες, θέματα εκπαίδευσης. Η αύξηση της επιρροής των δημοσίων σχολείων έναντι των μειονοτικών ανησυχεί τη Συμβουλευτική Επιτροπή, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο της μειονότητας. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι έτσι μειώνεται η απήχηση των δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων, όπου τα μαθήματα διδάσκονται μισά μισά στα ελληνικά και στα τουρκικά. Παράλληλα ενόχληση προκαλεί στη «φιλοτουρκική» πτέρυγα της μειονότητας η υποχρεωτική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά δεν θα είναι δίγλωσσα.
Οσο για τους ιμάμηδες, εκπρόσωποι της μειονότητας θεωρούν ότι ο τελευταίος ελληνικός νόμος που προβλέπει τον διορισμό τους από επιτροπή στην οποία μετέχουν πέντε χριστιανοί αποτελεί «τερατούργημα» και πρέπει να καταργηθεί. Αντιπροτείνουν την επιλογή τους από τους ψευδομουφτήδες. Ο έλεγχος των ιμάμηδων όμως είναι κρίσιμος εν όψει μιας μελλοντικής εκλογής μουφτήδων, εξ ου και ο προβληματισμός της ελληνικής κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει συσταθεί ένας άτυπος «τριμερής μηχανισμός» που προωθεί τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αυτόν συμμετέχουν:

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, που έχει έδρα τη Γερμανία και έχει αναλάβει τη διεθνή δράση υπέρ της μειονότητας.
Δεύτερον, η Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας, η οποία δρα ως το βασικό συντονιστικό όργανο εντός Ελλάδος.
Τρίτον, ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Επικεφαλής του συλλόγου είναι ο Φερούχ Οζκιάν, Δυτικοθρακιώτης και σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν.


ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Εκλογή και όχι διορισμός μουφτήδων Αποκλειστικά δίγλωσσα σχολεία Ορισμός ιμάμηδων από τον μουφτή Διορισμός των βακουφικών επιτροπών από τη μειονότητα

ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ



(ψευδομουφτής Ξάνθης)

«Είμαστε Τούρκοι αλλά δεν το παραδέχεστε»

«Εμείς είμαστε Τούρκοι. Αλλά δεν το παραδέχεστε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αχμέτ Μετέ. Ο ψευδομουφτής Ξάνθης επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα ανάμεσα στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και ξεκαθαρίζει ότι οι μουφτήδες στη Θράκη «πρέπει να εκλέγονται. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να μας αναγνωρίσει».

Ο κ. Μετέ τονίζει ότι «στην Αθήνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι. Αυτούς ποιος θα τους ελέγξει; Ας αρχίσουμε λοιπόν την εκλογή μουφτή από τη Θράκη. Και μετά μπορούμε να εκλέξουμε και κάποιον που θα εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Θα είναι κάτι σαν “αρχιεπίσκοπος”, σαν “αρχιμουφτής”».

Στην ερώτηση αν οι μουφτήδες πρέπει να ασκούν ή όχι δικαστικές αρμοδιότητες εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο (σαρία), ο κ. Μετέ αναρωτιέται: «Ποιος θα κάνει όσα λέει το Κοράνι; Αυτές οι αρμοδιότητες αφορούν τη μειονότητα» . Ο κ. Μετέ διαμαρτύρεται και για την εκπαιδευτική πολιτική της Αθήνας. «Η εκπαίδευση είναι κακή. Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο για τους ιμάμηδες.Στην Ξάνθη υπάρχουν 30 λύκεια και μόλις ένα είναι μειονοτικό» υποστηρίζει.

Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα.

Ο πληθυσμός της κυμαίνεται από 80.000 ως 120.000 άτομα. Διακρίνεται σε τρεις εθνοτικές - γλωσσικές ομάδες:

α) Τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, που ομιλούν την τουρκική γλώσσα και αποτελούν το 40%-50% του πληθυσμού της μειονότητας. β) Τους Πομάκους, που είναι γηγενείς, ομιλούν μια σλαβική διάλεκτο, εξισλαμίστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και αποτελούν το 35%-40% της μειονότητας.

γ) Τους Ρομά, που αποτελούν το 15%-20% του πληθυσμού της μειονότητας.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=333334&dt=23/05/2010#ixzz0oqd2hZtb

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters