Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Έμεινε από σφαίρες η Εθνική Φρουρά

Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Ανώτατοι επιτελείς παραπονούνται ότι έχουν ανασταλεί σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, κάτι που εμφανίζει γυμνή την κυπριακή άμυνα μπροστά στον Αττίλα. Την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές κονδυλίων που αφορούν την αμυντική αναβάθμιση, ο Αττίλας συνεχίζει να ξεφορτώνει από το κατεχόμενο Λιμάνι της Αμμοχώστου πολεμικό υλικό.

Ο περιορισμός στα αναλώσιμα της Ε.Φ. έχει περιορίσει και τις ασκήσεις που διεξάγονται στο μίνιμουμ, παραπονούνται μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Για το λόγο αυτό, κλήθηκαν την ερχόμενη Πέμπτη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Υπουργός Άμυνας να δώσουν εξηγήσεις για το τι γίνεται.
Όπως επισημαίνουν επιτελείς, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, μέσα από τις ασκήσεις αναπτύσσεται η αποτρεπτική ικανότητα. Μέσα από τις ασκήσεις με πραγματικά αν είναι δυνατόν πυρά, σφυρηλατείται η καλή εκπαίδευση και υπάρχει ανάλογη απόδοση στο πεδίο της μάχης. Την ίδια ώρα που στην Κύπρο και την Ελλάδα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, και η άμυνα καθίσταται το πρώτο θύμα, ο Αττίλας συνεχίζει να ασκείται κανονικά.

Στο δάσος του Διόριος, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του αρματικού δυναμικού του εχθρού, έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες κινήσεις αρμάτων, που εμπίπτουν σε ασκήσεις μικρής κλίμακας.

Οι Αττίλες έχουν προβεί και σε αντικαταστάσεις υλικού, επιλέγοντας να κρατούν το στρατό κατοχής στο καλύτερο δυνατό επίπεδο εξοπλισμού.

Άρνηση ένταξης
Την ίδια ώρα της αμυντικής υποβάθμισης, η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποβάλει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Η κυβέρνηση Χριστόφια θεωρεί το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ως προθάλαμο του ΝΑΤΟ και δεν θέλει να έχει καμία σχέση. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, Γιαννάκης Ομήρου και Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν ξεκάθαρα στον Πρόεδρο ότι η χώρα μας ζημιώνει, γιατί απουσιάζει από αυτόν τον πυλώνα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού γίγνεσθαι.

Όπως εξηγούν ειδικοί περί θεμάτων ασφαλείας, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι εκχωρημένη για στρατιωτική επιτήρηση στους Ισραηλινούς και τους Τούρκους. Μόνο με την ανάπτυξη αξιόπιστων αμυντικών συστημάτων και τη συμμετοχή της Κύπρου σε θεσμούς που γίνονται από τους Αμερικανούς αποδεκτοί, μπορεί η Κύπρος να υποκαταστήσει εν τινί μέτρω τους δύο ισχυρούς παράγοντες στην περιοχή. Όταν, μάλιστα, η χώρα μας επιδιώξει να αντλήσει υδατάθρακες από τα κοιτάσματα που διαθέτει υποθαλάσσια, τότε θα διαφανεί η σημασία της συμμετοχής της σε οργανισμούς ασφαλείας που έχουν παγκόσμιο εκτόπισμα. Διαφορετικά, επισημαίνουν οι στρατιωτικοί αναλυτές, θα χάσουμε σταδιακά την εθνική μας κυριαρχία.

Στην παρούσα πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, θα μπορούσε, επισημαίνουν, η Κύπρος να αναζητήσει συνέργεια με άλλους ισχυρούς στρατούς φιλικών ευρωπαϊκών χωρών, για να καλύψει το κενό που δημιουργείται.

ΤΟ ΔΗΚΟ

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στη «Σ» ότι με νεότερη θέση του ο εκλιπών τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφοροποίησε το ακολουθούμενο δόγμα της αποστατιωτικοποίησης.

Με πρότασή του στον ΟΗΕ, ζήτησε, μετά την όποια λύση του Κυπριακού, να διατηρηθούν κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, που θα είχαν την ευθύνη φύλαξης του εδάφους, του εναέριου χώρου και της αιγιαλίτιδας ζώνης. Σήμερα οι συνθήκες άλλαξαν ακόμη περισσότερο, επισημαίνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην αμυντική της ενδυνάμωση, για να δίνει την εικόνα κράτους μέλους της Ε.Ε. που θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία.

Δεν έκλεισε το κεφάλαιο ασφάλεια
Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, η πρόταση Χριστόφια για αποστρατιωτικοποίηση με τη διάλυση των κυπριακών δυνάμεων. Όπως επισημαίνουν, αυτή έγινε χωρίς τις προϋποθέσεις που θέτουν. Ο ΔΗΣΥ ζητεί η διπραγμάτευση να περιοριστεί στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο στρατιωτικών θεμάτων του κόμματος Σωκράτη Χάσικο, θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι η Κύπρος διαπραγματεύεται «την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και όχι τη διάλυση του στρατού της».

Παρατηρεί ότι «Η Κύπρος έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης, και δεν πρόκειται να αυτοκαταργηθεί ως χώρα, εγκαταλείποντας το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι εξωτερικών κινδύνων».

Ποιος ο τουρκικός στόχος
Στρατιωτικοί αναλυτές όπως ο Φοίβος Κλόκκαρης επισημαίνουν ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να επιβάλει την πολιτικοστρατιωτική της ομπρέλα και θα το έκανε με κάποια δικαιολογία, ακόμη κι αν ακόμη δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος στο κυπριακό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρο στους μελετητές της νεότερης ιστορίας του τουρκισμού. Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνουν καλοί γνώστες των ελληνοτουρκικών πραγμάτων, όπως ο ιστορικός αναλυτής Λεόντιος Κακογιάννης, η παγίδευση της Κύπρου σε πρόταση αποστρατιωτικοποίησης εξυπηρετεί αφάνταστα την τουρκική στόχευση.

Ο Γιαννάκης Ομήρου
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ξεκαθάρισε στις πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ότι το θέμα είναι ύψιστο και αγγίζει το μεδούλι της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Ο Γιαννάκης Ομήρου εξήγησε στις επαφές του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο ότι, όσο ο τουρκικός επεκτατισμός πατά τα χώματα της Κύπρου, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγορεύουμε την άμυνα ως κορυφαία παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής και να διατηρούμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, υψηλής αποτρεπτικής ισχύος και επιχειρησιακής ικανότητας.


ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters