ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΞΧΟΥ ΚΡΑΝΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΚΤΟΥ ΤΗΣ 3ης Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ «ΡΙΜΙΝΙ»
Αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα που ως Δκτή της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας «Ρίμινι», που φέρει την ονομασία της ένδοξης ιστορικής εκείνης Ταξιαρχίας, μου ανατέθηκε να εκφωνήσω τον πανηγυρικό της τελετής.
Θα προσπαθήσω μέσα από μία σύντομη ιστορική αναδρομή της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, να φέρω στη μνήμη μας τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ένδοξους μαχητές της, πεσόντες και επιζώντες, και με αυτό τον τρόπο να γίνει καλύτερα κατανοητό το χρέος που αναλαμβάνουμε εμείς σήμερα για να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές «Εκείνων», εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν.
Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία συγκροτήθηκε στο Λίβανο την 1η
Την 11η Αυγούστου 1944 αφίχθη με το Ολλανδικό υπερωκεάνιο «Ρουίς» στον Τάραντα της Ιταλίας προερχόμενη από Χάιφα όπου και τέθηκε υπό τις διαταγές του Νεοζηλανδικού Σώματος του Στρατηγού Φρέϋμπεργκ.
Τη 19η Αυγούστου 1944 η Ταξιαρχία άρχισε να μετακινείται από Ταράντα προς Βορρά διανύοντας 650 χλμ. Εντός του Ιταλικού εδάφους και φθάνοντας στο Σπολέτο την 26η Αυγούστου, όπου και στρατοπέδευσε.
Την 5η Σεπτεμβρίου 1944 η Ταξιαρχία μεταστάθμευσε στην περιοχή Σάντα Μαρία-Πιετραφίτα όπου και ετέθη υπό τις διαταγές της 5ης Καναδικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, ως εφεδρεία αυτής.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1944 αρχίζει η συμμετοχή της Ελληνικής Ταξιαρχίας στις επιχειρήσεις.
Τη νύχτα της 8ης προς 9η Σεπτεμβρίου 1944 η Ταξιαρχία αντικατέστησε την ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή 3η Καναδική Ταξιαρχία αναλαμβάνοντας την αμυντική αποστολή της.
Σταθμός Διοικήσεως της Ταξιαρχίας ορίστηκε η περιοχή του Ριτσιόνε.
Τη νύχτα της 14ης προς 15η Σεπτεμβρίου 1944 και ώρα 02.00, άρχισε η γενική επίθεση της Ταξιαρχίας με την υποστήριξη του 3ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού και όλμων, δια τριών Ταγμάτων της, επί τριών κατευθύνσεων με:
το 1ο Τάγμα Μοναλντίνι, με Δκτή τον Ταγματάρχη Καραβία Ιωάννη,
το 2ο Τάγμα Μονιτσέλι, με Δκτή τον Ταγματάρχη Τζανετή Σοφοκλή,
το 3ο Τάγμα Μπατάρια, με Δκτή τον Ταγματάρχη Λουτεράκη Ανδρέα,
τα οποία παρά την πείσμονα Γερμανική αντίσταση κατέλαβαν τους αντικειμενικούς σκοπούς που είχαν καθοριστεί από την 5η Καναδική Μεραρχία.
Ιουλίου 1944 με Δκτή τον Συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο, έχοντας δύναμη 3.377 ανδρών, εκ των οποίων 205 ήταν Αξκοί και 89 Ανθστές. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 το 2ο Τάγμα (Δκτής Τχης Τζανετής Σοφοκλής) με το πρώτο φως την 06.45 ώρα έφθασε επί του ποταμού Αούζα και εξουδετέρωσε τοπικές νησίδες αντίστασης που είχαν αφήσει οι Γερμανοί προς παραπλάνηση των συμμάχων και επιβράδυνση της προελάσεώς τους.
Από τη θέση αυτή το Τάγμα ανέφερε την κατάσταση στην Ταξιαρχία και ο Δκτής της Ταξιαρχίας Σχης Τσακαλώτος διέταξε αμέσως το 3ο Τάγμα (Δκτής Τχης Λουτεράκης Ανδρέας) να προωθηθεί ταχέως προς το κέντρο της πόλης. Έτσι, το 3ο Τάγμα προωθήθηκε προς το κέντρο της πόλης και κατέλαβε το δυτικό τμήμα αυτής.
Την 07.45 ώρα ο Δήμαρχος της πόλης παρέδωσε το Ρίμινι στο 3ο Τάγμα με επίσημο πρωτόκολλο που συντάχθηκε στην Ελληνική, Ιταλική και Αγγλική γλώσσα.
Το πρωτόκολλο παράδοσης έλεγε τα εξής:
«Εν Σάντα Μαρία σήμερον την 21η του μηνός Σεπτεμβρίου, ημέρα της εβδομάδος Πέμπτη του 1944 και ώραν 07.30, η κάτωθι υπογεγραμμένη επιτροπή αποτελούμενη εκ των Μπορτόνι Γκομπέριο ως Προέδρου, Μπορτόνι Ρομίλο και Ντελ Πράτο Μπάντζιο ως μελών, απάντων μελών του αντιφασιστικού κόμματος απελευθέρωσης της Πόλεως, παρουσιασθέντες εις τας προπορευομένας Ελληνικάς δυνάμεις, ήτοι εις τον Διοικητήν 2ου Λόχου/ 3ου Τάγματος της 3ης
Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, Λοχαγόν Αποστολάκη Μιχαήλ παραδίδομεν την πόλιν του Ρίμινι άνευ όρων εις τας Ελληνικάς Δυνάμεις. Στις Ελληνικές Δυνάμεις επαφίεται εν λευκώ η τήρησης της τάξεως και η προστασία του πληθυσμού».
Έτσι από την 09.00 ώρα της 21ης Σεπτεμβρίου 1944 η Ελληνική σημαία κυματίζει στο Δημαρχείο, και ολόκληρη η πόλη του Ρίμινι βρίσκεται στα χέρια της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας.
Την ίδια ημέρα, και περί ώρα 18.00 στην πλατεία της πόλεως Ρίμινι έγινε επίσημη τελετή, με την παρουσία αντιπροσωπειών των Μονάδων της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, των Καναδικών και Νεοζηλανδικών Μονάδων, για να αποδοθούν τιμές στην πολεμική σημαία του 2ου Τάγματος που πρώτο εισήλθε στο «Ρίμινι».
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1944 το 1ο Τάγμα (Δκτής Τχης Καραβίας Ιωάννης), αφού αντικατέστησε το 25ο Νεοζηλανδικό Τάγμα, που είχε καθηλωθεί μπροστά στον ιστορικό ποταμό Ρουβίκωνα, την 06.30 ώρα επετέθη στους Γερμανούς και έπειτα από σκληρή μάχη τους ανάγκασε να υποχωρήσουν, πέρασε αιφνιδιαστικά τον ποταμό Ρουβίκωνα και προήλασε 8 χλμ. βορείως αυτού καταλαμβάνοντας την πόλη Μπελάρια περί το τέλος της ημέρας. Το πέρασμα του Ρουβίκωνα συνέβαλλε αποφασιστικά στην τελική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.
Η 3η Ελληνική Ταξιαρχία με την κατάληψη της πόλεως Ρίμινι και τη διάβαση του ποταμού Ρουβίκωνα μετέφερε την Ελληνική δόξα του Ελ Αλαμέιν, της Τύνιδας και του Αιγαίου και εις το Ιταλικό Μέτωπο γράφοντας νέες σελίδες δόξας στην πολεμική Ιστορία του Έθνους μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι επί 44 ημέρες σκληροί πολεμικοί αγώνες της Ταξιαρχίας στο Ιταλικό έδαφος είχαν ως αντίτιμο τη θυσία 146 νεκρών αξιωματικών και οπλιτών και 310 τραυματιών.
116 εκ των νεκρών Ηρώων της Ταξιαρχίας ενταφιάστηκαν και αναπαύονται στην φιλόξενη Ιταλική γη του Ελληνικού αυτού Κοιμητηρίου του Ριτσιόνε στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.
Την 6η προς 7η Νοεμβρίου 1944 η Ταξιαρχία, αφού επιβιβάστηκε στο ατμόπλοιο [Αλκαντάρα], από το λιμάνι του Τάραντα και με τη συνοδεία του Αντιτορπιλικού [Πίνδος], επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από την επιτυχημένη συμμετοχή της στο πλευρό των συμμάχων στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ιταλικού μετώπου.
Σεβαστοί Ριμινίτες πολεμιστές της Ταξιαρχίας, διαβάζοντας την Ημερήσια Δγή του αείμνηστου Δκτού της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, Σχη Τσακαλώτου Θρασυβούλου, που αναγνώσθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1944, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο του Ριτσιόνε για να τιμηθούν οι Έλληνες νεκροί που έπεσαν στο πεδίο της μάχης και της τιμής, μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μου οι παρακάτω φράσεις, που διατυπώθηκαν ως υπόσχεση:
«Ορκιζόμεθα ότι η αυτοθυσία σας θα είναι παράδειγμα για τον μέλλοντα αγώνα. Αθάνατοι νεκροί σε λίγο σας αφήνομεν. Σας αφήνομεν, μα δεν θα είσθε μακριά μας. Σας υποσχόμεθα, ότι θα είσθε πάντα στη μνήμη μας, θα αποτελείτε το παράδειγμα των Διμοιριών σας, των Λόχων σας, της Ταξιαρχίας σας στον δρόμο που εχάραξε πρώτα το δικό σας αίμα».
Η υπόσχεση εκείνη, διαπιστώνεται σήμερα ότι τηρείται απαρέγκλιτα και αποδεικνύεται με την παρουσία όλων μας εδώ στο ετήσιο Ιερό προσκύνημα προς τιμήν των ηρωικώς πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών της Ταξιαρχίας.
Σεβαστοί Ριμινίτες, έχοντας την τιμή να είμαι σήμερα Δκτής της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας «Ρίμινι» νιώθω υπερήφανος, όπως το ίδιο υπερήφανο νιώθει και όλο το προσωπικό που υπηρετεί στην Ταξιαρχία.
Παράλληλα όμως, αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη και το χρέος που φέρουμε όλοι μας έναντι της ιστορίας, της δόξας και της θυσίας που μας κληροδότησε η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία.
Συσπειρωμένοι όλοι μας, κάτω από την ένδοξη και τιμημένη με Αριστεία Ανδρείας πολεμική σημαία μας, με οδηγό το δικό σας παράδειγμα και όλων εκείνων που .έπεσαν υπερασπίζοντάς την, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της τιμής και της ευθύνης, και αν χρειαστεί, θα βαδίσουμε στα δικά σας χνάρια υπερασπιζόμενοι το Ελληνικό έδαφος στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, που η πατρίδα μάς έχει εμπιστευτεί.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ (Ε.Ο.Ε.)
Αιωνία η μνήμη σου στρατιώτη Δημήτριε Λεοντή !
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πρόλαβα να σε γνωρίσω αλλα νιώθω πολύ περήφανη που είμαι αίμα σου!
Ελπίζω κάποια στιγμή να έρθω να σου αφήσω λίγα λουλούδια!
Χριστίνα (εγγονή του αδερφού σου Χρήστου Λεοντή)
ονοματα οσων συμμετειχαν που μπορουμε να τα βρουμε
ΑπάντησηΔιαγραφή