Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΙΦΑ

Του Ανδρέα Μητσόπουλου

Δικηγόρου-Συγγραφέως

Αναδημοσιευμένο από την εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα

Το ημερολόγιο του 2021 είναι ήδη γυρισμένο στον Οκτώβριο. Στον μήνα των Ηρώων. Στον μήνα των Ενδόξων Εποχών. Στον μήνα της ενάρξεως του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου το 1912, ήτοι το δεύτερο Εικοσιένα, κατά την διάρκεια του οποίου, σχεδόν κάθε ημέρα απελευθερωνόταν και μία ελληνική πόλη, με αποτέλεσμα έως το 1913, μετά και το πέρας του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, η Ελλάς να έχει διπλασιαστεί σε έκταση και πληθυσμό.

Ποιος νομιμοποιείται όμως να λησμονήσει και την ευλογημένη ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940, κατά την οποία ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς, προέταξε το απαράμιλλο «ΟΧΙ» απέναντι στον ιταλικό επεκτατισμό του Μουσολίνι, με αποτέλεσμα ο Ελληνικός Στρατός να γράψει στις τιμημένες βουνοκορφές της Πατρίδος μας, το Έπος του 1940-1941, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στις Χρυσές Σελίδες της Ενδόξου Ελληνικής Ιστορίας.

Ο ακαταμάχητος μήνας Οκτώβριος δεν περιορίζεται όμως, μόνο στα Βαλκανικά Έπη και στο Έπος της 28ης Οκτωβρίου. Έχει σημαδευτεί εξίσου έντονα με ανεξίτηλα εθνικά χρώματα, από την Εθνική Θυσία του Παύλου Μελά. Του Πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνος. Του Ευπατρίδη Αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος άφησε αυτοβούλως την πλούσια και ήρεμη οικογενειακή ζωή και την θαλπωρή της οικίας του στην Κηφισιά, για να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας η οποία στις αρχές του 20ου αιώνος παρέπαιε, ευρισκόμενη ανάμεσα στην δίνη δύο ανελέητων ζυγών, του τουρκικού και του βουλγαρικού, που καταδυνάστευαν τους ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής. Ο Ηρωικός Θάνατος του Παύλου Μελά την 13η Οκτωβρίου 1904 στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς στα 34 χρόνια του, οδήγησε στην ευόδωση του Μακεδονικού Αγώνος το 1908 και άσκησε σοβαρή επίδραση στην τότε ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να αφυπνιστεί το ελληνικό κράτος και να υιοθετήσει τα επόμενα έτη μία πολιτική πατριωτικού προσανατολισμού η οποία είχε ως επιστέγασμα, τα προαναφερθέντα λαμπρά εθνικά επιτεύγματα των Βαλκανικών Πολέμων που επακολούθησαν.

Ο Παύλος Μελάς αποτελεί ακόμη και σήμερα, παράδειγμα και πηγή εμπνεύσεως για κάθε συνεπή και ανιδιοτελή Πατριώτη που προτάσσει στον βίο του τα Εθνικά Ιδανικά της Ελληνικής Φυλής. Σύγχρονος μιμητής του και Άξιον Τέκνον του Ηρωικού Προτύπου, μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ο Γνήσιος Έλληνας από τη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο, Κωνσταντίνος Κατσίφας. Ο σύγχρονος Εθνομάρτυρας του Ελληνισμού ο οποίος εδολοφονήθη από την αλβανική αστυνομία πριν τρία έτη και συγκεκριμένα ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2018, επειδή είχε το Εθνικό σθένος να υψώσει την Ελληνική Σημαία, στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο, στο χωριό Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου της Βορείου Ηπείρου.

Τηρουμένων των αναλογιών και των επικρατουσών συνθηκών κάθε εποχής, τόσο ο Παύλος Μελάς όσο και ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες ως προς τις εθνικές προθέσεις τους, οι οποίες τους οδήγησαν στην Θυσία και στην κατάταξή τους στο Πάνθεον των Ηρώων του Έθνους που χάνονται μέσα στα βάθη των χιλιετιών, κατά τις οποίες ο Ελληνισμός άλλοτε θριαμβεύει και άλλοτε παρακμάζει, κατορθώνοντας όμως πάντα να επιβιώνει και να παραμένει έως τις ημέρες μας άτρωτος, διαβαίνοντας διά πυρός και σιδήρου, μέσα από ατραπούς και συμπληγάδες.

Οι δύο νέοι της εποχής που χάρισαν την εφήμερη ζωή τους στην Ελλάδα, κερδίζοντας την Αιώνια Δόξα, ήσαν 34 και 35 ετών αντιστοίχως. Και οι δύο πίστευαν συνειδητά στο Ηρωικό Πρότυπο και στη Μεγάλη Ιδέα της Εθνικής Ολοκληρώσεως. Ο Παύλος ηγωνίσθη γενναία για την απελευθέρωση της Αλύτρωτης Μακεδονίας. Της Μακεδονίας, της οποίας οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόθυμα δεκανίκια τους, ξεπούλησαν στο ανομοιογενές κρατίδιο των Σκοπίων, το Όνομα, την Γλώσσα, την Ταυτότητα και την Ιστορία. Ο Κωνσταντίνος από την πλευρά του, είχε ως Εθνικό Όραμα την Ελευθερία της δεινοπαθούσης μικρής αδελφής της Ελλάδος, ήτοι της Βορείου Ηπείρου, η οποία παρά τις τρεις απελευθερώσεις της, παρέμεινε εκτός ελληνικής επικράτειας. Επεδίωξε να ταρακουνήσει και να ενεργοποιήσει το ευρισκόμενο σε λήθαργο, φοβικό ελληνικό κράτος που αδυνατεί να αντιδράσει στην σκληρή αντιμετώπιση που υφίστανται οι Έλληνες Ομογενείς μας από το αλβανικό καθεστώς.

Και στους δύο νέους ταιριάζει το γεγονός, ότι αμφότεροι έζησαν σε παρακμιακές εποχές. Ο Παύλος έζησε σε μία εποχή πλήρους διαλύσεως του ελληνικού κράτους η οποία συνετελέσθη τόσο με την χρεωκοπία του 1893, όσο και ένεκα της ολέθριας εκβάσεως του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Κατόρθωσε όμως με την υπέρτατη θυσία του να ανακόψει την αρνητική πορεία της Πατρίδος και να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε η Ελλάς μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, να γράψει το Βαλκανικό Έπος. Ο Κωνσταντίνος, ζώντας στην εποχή μας, μία εποχή χωρίς Ιδανικά, χωρίς πάθος για Αγώνα, μία εποχή υλισμού και όχι πνεύματος, εστάθη στο ύψος των Ηρώων του Έθνους, τους κοίταξε αγέρωχα στα μάτια και προσέφερε την ζωή του στην Ελλάδα για έναν και μοναδικό λόγο. Για να αφυπνίσει όπως και ο Παύλος Μελάς, τις συνήθως κοιμώμενες λαϊκές μάζες, διδάσκοντας σε όλους μας ότι άνω των εφήμερων απολαύσεων, ευρίσκεται το Εθνικό Χρέος, υπενθυμίζοντας ότι «το Δένδρο της Λευτεριάς ποτίζεται με Αίμα».

Στην σύγχρονη εποχή της παρατεταμένης ηθικής, πολιτιστικής και εθνικοκοινωνικής παρακμής, οι Έλληνες Πατριώτες οφείλουμε, αφενός μεν, να μην ακυρώσουμε τον Εθνικό Αγώνα του Εθνεγέρτη Παύλου Μελά, αφετέρου δε, να πράξουμε το παν ούτως ώστε να μην πάει χαμένη η Θυσία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Με άλλα λόγια, έχουμε Ιερό Καθήκον να σφυρηλατήσουμε στην συνείδηση της Νέας Γενιάς Ελλήνων, τον ηρωικό τρόπο ζωής, ο οποίος θα μας χρειαστεί στα επόμενα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Υποχρεούμεθα να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα τα Ελληνόπουλα, παράσχοντάς τους Ελληνοκεντρική Παιδεία, ώστε να δύνανται τα παιδιά μας να διακρίνουν τους Αληθινούς Ήρωες, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα κατασκευασμένα από το αριστερόστροφο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, κίβδηλα είδωλα και ψευδοήρωες.

Οι Ήρωες του Ελληνισμού, μας δείχνουν τον Δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φθάσουμε στην πολυπόθητη Λεωφόρο της Δόξας, για άλλη μία φορά στην μακραίωνη Ιστορία μας. Ας φανούμε επιτέλους αντάξιοι των Προγόνων μας. Ας γίνουμε η Ελπίδα των παιδιών μας. Ας καταστήσουμε την Πατρίδα μας Μεγάλη εκ νέου. 

 

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters