Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Της Κύρας Αδάμ

Υστερα από δύο υψηλού επιπέδου συναντήσεις στη Γαλλία, 2017,2018 και στο Παλέρμο 2018 ( με τη συμμετοχή της Ελλάδας) και δύο συναντήσεις στο Βερολίνο, 2020 και 2021 (χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας κατ’ απαίτηση της Τουρκίας), στην τωρινή διεθνή συνάντηση στο Παρίσι, υπό την αιγίδα της γαλλικής προεδρίας και συμπροεδρεύουσας της λιβυκής κυβέρνησης , αλλά και των Μέρκελ , Ντράγκι, και γ γραμματέα του ΟΗΕ , οι αρχές της Λιβύης δεσμεύθηκαν να κάνουν εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, καλώντας παράλληλα τις ξένες δυνάμεις, ( Τουρκία, Ρωσσία), στο λιβυκό έδαφος να αποσυρθούν πάραυτα.

Πέρα από το βαρύγδουπο των σχετικών ανακοινώσεων, τα προβλήματα παραμένουν , καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα ο εκλογικός νόμος, ούτε έχουν λυθεί προβλήματα ασφαλείας , τήρηση του νόμου στη χώρα κλπ.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει τώρα να πάρει τα ηνία από την Γερμανία της κας Μέρκελ στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Λιβύη θα παραμένει μια επικίνδυνη χώρα, έρμαιο των διαθέσεων της Τουρκίας και Ρωσσίας, που διατηρούν δυνάμεις στο λιβυκό έδαφος και μάλιστα σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Από την πλευρά του ο Ρώσσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ απαίτησε αμοιβαιότητα ( από την Τουρκία ) για να αποσύρει τις δυνάμεις του από το πλευρό του στρατηγού Χαφτάρ.

Όμως η Τουρκία ουδόλως δεσμεύθηκε σε αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη και αν κάνει κάτι τέτοιο, θα διασφαλίσει ότι όλες οι συμφωνίες της με την προηγούμενη – και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ- λιβυκή κυβέρνηση, ( τουρκο/λιβυκό Μνημόνιο, και Σύμφωνο Συνεργασίας κλπ.) θα παραμείνουν στο ακέραιο. Στη συνάντηση στο Παρίσι η Τουρκία προτίμησε την αυτοαπομόνωση της , αφού τελικώς παρέστη με υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία, ως ένδειξη αντίθεσης της στη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στη διάσκεψη.

Η διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη έδωσε την ευκαιρία να «διευθετηθούν» και άλλες διεθνείς διπλωματικές εκκρεμότητες.

Η πρώτη είναι να δοθεί χώρος στον Γάλλο Πρόεδρο, να πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, τώρα που αποχωρεί η καγκελάριος Μέρκελ. Ήταν ένα πρώτο γαλλικό μήνυμα στην υπο διαμόρφωση νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία υπό τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η δεύτερη διευθέτηση αφορούσε στις σχέσεις ΗΠΑ- Γαλλίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ύστερα και από τις προσωπικές επαφές Μπάιντεν- Μακρόν στις συναντήσεις των G-20 και στην Γλασκόβη, έστειλε την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως εκπρόσωπο της στο Παρίσι. Η κα Χάρις δεν πρωταγωνίστησε στο Παρίσι, αλλά υποβοήθησε και υποστήριξε τον κ Μακρόν στην πολιτική του, έτσι ώστε να φανεί ότι έχει λήξει η «παρεξήγηση» με την συμφωνία υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Με τη Διάσκεψη στο Παρίσι για τη Λιβύη, η Ελλάδα επανήλθε και αυτή στο προσκήνιο για τις εξελίξεις στη Λιβύη, «παίρνοντας το αίμα της πίσω» από τον αποκλεισμό που της είχε επιβάλει η Άγκυρα με την έγκριση της Α Μέρκελ.

Φυσικά, ο ρόλος της Ελλάδας στην εξομάλυνση του λιβυκού προβλήματος είναι δευτερεύων, αφού η χώρα δεν έχει άμεση ανάμειξη επί του λιβυκού εδάφους. Η Αθήνα όμως έχει ανοιχτά προβλήματα με την Τουρκία στη Λιβύη, ειδικά λόγω της τουρκο/λιβυκής ΑΟΖ, που τίναξε στον αέρα την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έμμεσα άφησε να εννοηθεί ότι θα προτείνει στη νέα λιβυκή κυβέρνηση, όταν και όπως αυτή συγκροτηθεί μετά τις δημοκρατικές εκλογές, ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις διμερείς διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας/Λιβύης, αν η Τρίπολη απαρνηθεί την τουρκο/ λιβυκή ΑΟΖ.
Ένα εγχείρημα όμως εξόχως δύσκολο.

Πρώτον διότι η τ/λιβυκή ΑΟΖ, ( αφού κανείς ούτε η Ελλάδα δεν την κατήγγειλε επισήμως στον ΟΗΕ μέχρι σήμερα) έχει επισήμως αναρτηθεί στον επίσημο πίνακα του ΟΗΕ ( Πίνακας 104) στις αρχές του 2021 και βρίσκεται σε ΙΣΧΥ.

Δεύτερον διότι οι λιβυκές θέσεις για την ελληνο/λιβυκή ΑΟΖ όπως επισήμως και εγγράφως έχουν κατατεθεί στον γ γραμματέα του ΟΗΕ απαιτούν από την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι ελληνικά νησιά νοτίως της Κρήτης , όπως η Γαύδος, η Χρυσή, Παναγιά κλπ. δεν έχουν ΚΑΘΟΛΟΥ ή ελάχιστη επήρεια επί της ΑΟΖ ( σσ καθ υπόδειξη και σχεδιασμό της Τουρκίας).

 

https://www.haniotika-nea.gr/i-diaskepsi-gia-ti-livyi-kai-o-dyskolos-dromos-tis-athinas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters