Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ''ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΕΙ'' η ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤIKH ΑΠΕΙΛΗ; Η ΗΡΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ...

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον παράνομο ψευτο-“πρωθυπουργό” Τουφάν Ερχουρμάν. Φωτογραφία Γραφείο του Πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Η επανάληψη των τουρκικών απειλών και των εκβιαστικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο, πρέπει να μας ανησυχεί. «Είναι λόγος μέγιστης ανησυχίας», μου έλεγε βετεράνος διπλωμάτης, ο οποίος σε μεγάλη ηλικία πια, και με ενεργό ρόλο στα διπλωματικά δρώμενα, πρόσθεσε πως δεν θυμάται τέτοια και τόση επιθετικότητα ούτε κατά τη διάρκεια της αμερικανοκίνητης τουρκικής εισβολής εναντίον της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1974.
Οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναγωνίζονται και ανταγωνίζονται ποιος θα εκτοξεύσει τη χειρότερη απειλή. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ με τη θρασύτητα που τον χαρακτηρίζει μίλησε για «προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφερόμενος στις νόμιμες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
«Θα έχουν την απάντησή τους», απείλησε το τσιράκι του Ταγίπ Ερντογάν έχοντας δίπλα του τον παράνομο ψευτο-«πρωθυπουργό» των κατεχομένων, Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.
«Αυτές οι δραστηριότητες -συνέχισε- μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού», εννοώντας προφανώς μία φιλοτουρκική λύση, όπως αυτή που προνοούσε το ρατσιστικό σχέδιο του Κόφι Ανάν, ή οι προτάσεις του φιλότουρκου Νορβηγού Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος λειτουργούσε ως εντολοδόχος της Άγκυρας και της ισλαμικής κυβέρνησής της, αντί ως ανεξάρτητος μεσολαβητής του ΟΗΕ, ως όφειλε…
Ακολούθησε ένας άλλος φανατικός ισλαμιστής, ο Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας. Μιλώντας σε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, είπε τα εξής εξωφρενικά: «Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους”.
Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις δηλώσεις του κ. Γιλντιρίμ και του κ. Μπουλούτ ως παραλήρημα και να τελειώναμε. Ή ως κουβέντες παραφρόνων που δεν έχουν μέτρο. Ακόμα και ως κουβέντες που τις παίρνει ο άνεμος… Δεν έχουν έτσι τα πράγματα και πρέπει να τις αναλύσουμε με ψυχραιμία, ως πραγματικές απειλές, τις οποίες οι Τούρκοι αξιωματούχοι εννοούν μέχρι και το τελευταίο γράμμα.
Η Τουρκία έχει σχέδιο και δεν πρέπει να βαυκαλιζόμαστε με θεωρίες όπως να μην φοβόμαστε τον σκύλο που γαυγίζει και τα τοιαύτα. Σε τούτη την περίπτωση, οι Τούρκοι και γαυγίζουν και πρέπει να τους δίνουμε σημασία, διότι οι δηλώσεις τους έχουν μία σταθερότητα ως προς τις απειλές και δείχνουν να κτίζουν πάνω σε μία τακτική εκφοβισμού.
Ποιος ανέμενε, π.χ., ότι οι Ιταλοί θα υποχωρούσαν και θα αποχωρούσαν μόλις εμφανίστηκαν τα τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ; Δεν λέω… Η Ιταλία δεν είναι καμιά υπερδύναμη. Αλλά δεν σεβάστηκε τις συμφωνίες που υπέγραψε και έδειξε πως είναι μία ασήμαντη χώρα. Οπότε, ο καθένας δικαιούται να εκφράζει φόβους ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας θα μπορούσε να ανάγκαζε σε υποχώρηση και τους Γάλλους, αλλά και τους Αμερικανούς.
Όχι επειδή φοβούνται την Τουρκία, αλλά για ένα άλλο πολύ σημαντικό λόγο: Γνωρίζουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Δεν του κοστίζει να επιτεθεί, και το πιστεύω ειλικρινά.
Όμως, και επειδή οι Αμερικανοί της ExxonMobil, δεν υποχώρησαν σε κανένα μέρος του πλανήτη όταν βρέθηκαν ενώπιον απειλών, τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα, διαβάζοντας και τις σχετικές ανακοινώσεις, ότι αντί να συγκρουστούν στη Συρία οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις, αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, το σκηνικό εάν οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να προστατεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στη Μεσόγειο.
Αντιλαμβάνομαι πως ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil δεν θα αλλάξει τα σχέδια του, και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, όπως προβλέπονται από τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και καταλαβαίνω επίσης ότι αυτό θα το πράξει με κάθε θυσία. Σίγουρα ακούγονται όμορφα στ’ αυτιά μας αυτά τα λόγια.
Από την άλλη, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι και οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν τις απειλές τους… Με τα παραπάνω δεδομένα -και παραφράζοντας τις φράσεις κλισέ που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί συνάδελφοι- θα μπορούσα να γράψω ότι τα τύμπανα πολέμου κτυπούν στη Μεσόγειο.
Διότι οι Αμερικανοί δεν έχουν να δείξουν συμπεριφορές δειλίας, ούτε ποτέ οπισθοχώρησαν, όποιος και αν βρισκόταν απέναντι τους. Είναι μία κουβέντα τα λόγια, και άλλη κουβέντα οι πράξεις.
Η Αμερική διαθέτει ένα ριψοκίνδυνο Πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υποχωρήσει μπροστά στις απειλές του Ερντογάν και των «κλώνων» του.
Τείνω περισσότερο να αποδεχθώ την άποψη αρκετών στην Αμερική, πως ο Αμερικανός πλανητάρχης επέδειξε μεγάλη υπομονή στις ανάρμοστες αντιαμερικανικές πράξεις του προέδρου της Τουρκίας -και αυτή είναι μία πρωτόγνωρη συμπεριφορά για τον κ. Τραμπ, ο οποίος μας έχει συνηθίσει να μην σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Τι θα συμβεί όταν βρεθούν αντιμέτωπα τα πλοία της αμερικανικής εταιρείας με τα πολεμικά καράβια των Τούρκων ένας Θεός ξέρει. Αισθάνομαι, πάντως, πως χαμένοι δεν θα είναι οι Αμερικανοί…

HELLASJOURNAL 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.