Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ 1974 : ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ : Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΕΣΚΑΨΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ!

Ρίγη  συγκινήσεως προκαλεί η ιστορία της κυράς Ευφροσύνης, που στις 6 Αυγούστου 1974 ξέθαψε με τα χέρια της το άψυχο σώμα του 19χρονου Ανθυπολοχαγού γιου της, Μενέλαου Μενελάου, στο χωριό Κοντεμένος, ώστε να το θάψει με τις πρέπουσες τιμές, στη γενέτειρα του Λεμεσό.
Μετά από 44 χρόνια, η ταφή ολοκληρώθηκε σήμερα, με ταφή και τρισάγιο μέρους των οστών που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο DNA.
Ο ανθυπολοχαγός Μενέλαος Μενελάου υπήρξε ένας από τους πρώτους νεκρούς της Εθνικής Φρουράς κατά την τουρκική εισβολή, όταν στις 20 Ιουλίου 1974, το 281 Τάγμα Πεζικού δέχεται αεροπορική επίθεση στον Κοντεμένο, ενώ κατευθυνόταν προς τη Μύρτου.
Δίπλα του τραυματίζεται ο στρατιώτης Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τον οποίον ο Μενέλαος μεταφέρει με τα χέρια του, γύρω στα 500 μέτρα, σε ασφαλές σημείο, πριν ο ίδιος πέσει νεκρός από τις ρουκέτες των τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων που ξαναχτυπούν τη μονάδα.
Το περιστατικό αυτό έγινε γνωστό μόλις πριν πέντε περίπου χρόνια, από τον ίδιο τον στρατιώτη Χριστοδούλου, ο οποίος σήμερα ήταν παρών στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Λεμεσού, για να τιμήσει τον ανθυπολοχαγό Μενελάου, που του έσωσε τη ζωή και που τότε κατέληξε σε ομαδικό τάφο με άλλους συμπολεμιστές του.
Τα όσα συγκλονιστικά ακολούθησαν κατέθεσε σήμερα η θυγατέρα της αδελφής του ήρωα, Μελίνα Βρυωνίδου, κατά την ταφή των οστών, στην παρουσία συμπολεμιστών του από το 281 Τάγμα Πεζικού και εκπροσώπων της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.
 
 
Όταν η μητέρα του Μενέλαου ενημερώνεται για το θάνατο του γιου της, ντύνεται στα μαύρα και χωρίς δισταγμό, εν μέσω του πολέμου, μεταβαίνει με ταξί από τη Λεμεσό στο χωριό Κοντεμένος για να βρει τη σορό.
“Σαν αρχαία Ελληνίδα, βγαλμένη από στοίχους του Ομήρου, θέλησε να θάψει με τις πρέπουσες τιμές και τα χριστιανικά ήθη το γιο της”, ανέφερε η Μελίνα Βρυωνίδου και προσθέτει “οι φίλοι και συμπολεμιστές του έτρεξαν κοντά της να την βοηθήσουν, στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μιας μάνας, να ξεθάβει το νεκρό σώμα του 19χρονου γιου της, που γέννησε και μεγάλωσε με τόση αγάπη και τόση αφοσίωση”.
Η μάνα έσκαψε με τα ίδια της τα χέρια, αρνούμενη να δεχθεί οποιαδήποτε άλλο τρόπο που θα τραυμάτιζε περισσότερο το σώμα του νεκρού γιου της, “έσκαβε και προσπαθούσε να ψηλαφίσει κάτι γνώριμο, ώσπου κάπου μέσα στο χώμα βρήκε μια τούφα από τα μαλλιά σου και μετά τους αστέρες σου, στα στρατιωτικά σου ρούχα”.
 
 
Ήσουν ξαπλωμένος μπρούμυτα, σαν να φιλούσες το άγιο χώμα της πατρίδας που γι αυτήν θυσίασες τα 19 σου χρόνια”, είπε η Μελίνα Βρυωνίδου και θυμάται την τραγική μάνα του αδικοχαμένου Μενέλαου να της λέει “δεν ξέρω πως τα κατάφερα, δεν έριξα ούτε ένα δάκρυ. Έκανα βράχο την καρδιά μου και στάθηκα δυνατή στον γιο μου, όπως του άρμοζε”.
Αφού τύλιξε το άψυχο σώμα σε ένα σεντόνι, επιστρέφει στη Λεμεσό όπου την ίδια μέρα γίνεται και η ταφή, μια ταφή που ωστόσο χρειάστηκαν 44 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς μόλις πρόσφατα εντοπίστηκε μέρος από τα οστά του στον ομαδικό τάφο και τα οποία ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.
“Είμαστε βαθύτατα περήφανοι για σένα αλλά και για τη μάνα που σε γέννησε και σε γαλούχησε με τις υψηλές αξίες και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη”, συμπλήρωσε η Μελίνα Βρυωνίδου, η οποία όπως υπέδειξε, φέρει το όνομα του θείου της, ενώ η ίδια έγινε φιλόλογος, όπως ο ίδιος επιθυμούσε να γίνει “αν δεν σταματούσαν τα όνειρα σου τα τουρκικά αεροπλάνα εκείνο το θλιβερό πρωινό της 20ης Ιουλίου”.
Ο θείος Μενέλαος, τον οποίον ποτέ δεν γνώρισε, αλλά άκουσε τόσα πολλά γι αυτόν, ήθελε να διδάσκει στα παιδιά ιστορία, “όμως έγινε ο ίδιος μια σελίδα στην ιστορία της αιματοβαμμένης μας πατρίδας”.

ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters