Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Η ΚΟΥΒΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Του Ανδρέα Γούλα



Κατόπιν της καταγγελίας του προέδρου Μακαρίου, ότι το επιβληθέν Σύνταγμα που προέ- κυψε από τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου του 1959, δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσει λόγω των υπερεξουσιών που παραχωρούσε αυτό στον Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ το οποίον είχεν αποδεχθεί ο Μακάριος , οι Αμερικανοί προβληματίσθησαν για την πορεία του Κυπριακού, κι’ αυτό διότι : “Το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακάριος στηριζόταν στο ΑΚΕΛ ,σε συνδυασμό με την προειδοποίηση του Νικήτα Χρουτσώφ, ενίσχυσε το φόβο των Αμερικανών ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει μιά νέα Κούβα στη Μεσόγειο”. Αυτός ο φόβος ήταν η δημιουργία του σχεδίου Ατσεσον, αφού η Αγγλία αρνήθηκε τη συνάντηση κορυφής των εγυητριών δυνάμεων και παραχώρησε τη διπλωματική πρωτοβουλία στην Αμερική.

Εδώ όμως θα πρέπει να αναλύσουμε τις συνέπειες του αιτήματος του Μακαρίου, για την

αναθεώρηση του Κυπριακού Συντάγματος και τις επιπτώσεις του στην υποτιθέμενη ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία . Αναφέρω τον όρο “υποτιθέμενη ανεξάρτητη διότι : Κατά πόσον ανεξάρτητο είναι ένα κράτος, όταν στο έδαφός του είναι εγκατεστημένοι de jure” στρατοί τριών άλλων κρατών, οι οποίοι με βάση τις επαχθείς Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, να έχουν το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά του ; Ποία είναι η κυριαρχία του, όταν υπάρχει σ’αυτό η πράσινη διαχωριστική γραμμή και οι δημιουργηθέντες de facto” από το έτος 1963 τουρκοκυπριακοί θύλακες ; Μέσα σ’ αυτούς τους θύλακες , οι οποίοι είχαν μεταβληθεί σε ισχυρά στρατόπεδα , υπήρχαν πάνω από 10.000 στρατιώτες πλαισιωμένοι από 300 Τούρκους αξιωματικούς διαθέτοντας και τον ανάλογο βαρύ οπλισμό !

Κατόπιν αυτού δημιουργήθηκε στους Αμερικανούς ό φόβος περί επικείμενης τουρκικής εισβολής , που θα ανέτρεπε τα αμερικανικά σχέδια για την Κύπρο. Ετσι στις 5 Ιουνίου 1964, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ “Λύντον Τζόνσον” έστειλε τη γνωστή επιστολή του προς τον “Ισμέτ Ινονού”, όπου με σκαιό τρόπο προειδοποιούσε την Τουρκία να μην αποπειραθεί να εισβάλει στην Κύπρο. Η επιστολή αυτή υπάρχει στο γραφείο δημοσίων πληροφοριών της Κύπρου και αναφέρει και τα εξής :

“Η προτεινόμενη επέμβαση της Τουρκίας θα γινόταν με σκοπό να υποστηριχθεί μιά απόπειρα των Τουρκοκυπρίων ηγετών να διχοτομήσουν το νησί, λύση που αποκλείεται ειδικώς από τις Συμφωνίες της εγγυήσεως.....”, “...απόφαση της Τουρκίας να επέμβη με στρατιωτικές δυνάμεις για να καταλάβει τμήμα της Κύπρου, θα απαιτούσε μαζί με τα άλλα και τη συγκατάθεση των ΗΠΑ. για τη χρησιμοποίηση του στρατιωτικού εξοπλισμού και στις παρούσες συνθήκες οι ΗΠΑ δεν θα έδιναν τέτοια συγκατάθεση”.

Οι συνομιλίες για το σχέδιο Ατσεσον άρχισαν στις 4 Ιουλίου 1964 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου και της τουρκικής στη Γενεύη ερήμην των Κυπρίων.

Η τότε ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ομοφώνως την αποδοχή αυτού του σχεδίου, αλλά

ο άσχετος από την Ε.Κ., κληρονομικός υπεραρχηγός αυτής Ανδρέας Παπανδρέου, για

προσωπικούς και ιδιοτελείς λόγους έπεισε τον γέροντα και άβουλο πατέρα του να ανακαλέσει τη συμφωνία του, ο οποίος διακατεχόταν από αίσθημα ενοχής έναντι του υιού του Ανδρέα και πραγματοποιούσε όλες τις παράλογες απαιτήσεις του, με αποτέλεσμα να διαλύσει εν συνεχεία την Ε.Κ. που είχε λάβει 52,72% στις 16 Φεβρουαρίου 1964, που έγιναν οι εκλογές . Η ενοχή του συνίστατο στο γεγονός ότι εγκατέλειψε τη σύζυγό του Σοφία Μινέϊκου και τον Ανδρέα μικρό, για να συζήσει με τη θεατρίνα Κυβέλη.

Το σχέδιο του Ντιν Ατσεσον προέβλεπε Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα και κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις της Κύπρου στην Τουρκία . Στην τελική πάντως κατάληξή του, ήταν το καλύτερο δυνατό για την Κύπρο και την Ελλάδα , αλλά και για τις ΗΠΑ αφού η Κύπρος ως ελληνικό έδαφος θα υπαγόταν πλέον στο ΝΑΤΟ, οπότε θα εξέλιπεν ο κίνδυνος κουβανοποιήσεώς της. Τελικώς ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός ακολουθώντας τον ολισθηρό και ύποπτο ρόλο του υιού του Ανδρέα Παπανδρέου, άλλαξε γνώμη και επέφερε την ανωμαλία και την καταστροφή στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα , προκαλέσας τη δικτατορία με όλα τα δεινά που ανέκυψαν κατόπιν .

Σχετικά με τη χερσόνησο της “Καρπασίας” αυτή θα μισθωνόταν από την Τουρκία για πενήντα έτη. Η παραχώρηση ήταν η περιοχή : “Περιστέρια – Μπογκάζ”, τρία καντόνια στους Τουρκοκυπρίους και η ύπαρξη διεθνούς σώματος για την παρακολούθηση της εφαρμογής των διατάξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα . Οι Τούρκοι ζητούσαν και την παραχώρηση της ελληνικής νήσου “Καστελόριζο, αλλά υποχώρησαν. Παρά δε τις υπέρ της Κύπρου και της Ελλάδας τροποποιήσεις του, το σχέδιο Ατσεσον απορρίφθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Μακάριο, ο οποίος διαφώνησε για να μη χάσει την προεδρία της δουλοπαρικίας του και υποβιβασθεί σε έναν ακόμα Ελληνα επίσκοπο, από Καισαροπάπας !... Προκειμένου δε να διατηρήσει τους θρόνους του, συγκρότησε την “Επικουρική Αστυνομία” εν ίδει Πραιτωριανών και ασκούσε στυγνή τρομοκρατία , προβαίνοντας σε βασανισμούς ακόμα και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ .

Οι βασανισμοί , η βία και η τρομοκρατία της Επικουρικής Αστυνομίας του Μακαρίου, είναι βεβαιωμένες και δικαστικώς . Υπάρχει επίσης καταδίκη της Κύπρου, από τη “Διεθνή Επιτροπή Νομικών”.

Για να μην παρενοχλεί δε η ΕΟΚΑ Β’ το έργο της Επικουρικής , ο πρόεδρος Μακάριος με Προεδρικό Διάταγμα εκδοθέν στις 26 Απριλίου 1974 , κήρυξεν εκτός νόμου την ΕΟΚΑ Β’ και έθεσε τακτή προθεσμία μέχρι τις 11 Μαΐου 1974, για τη διάλυσή της και την παράδοση του οπλισμού της.

Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας είχε δηλώσει για την Επικουρική Αστυνομία του Μακαρίου, όταν κατόπιν των πιέσεων του Μακαρίου η ελληνική κυβέρνηση αποκήρυξε τη δράση της ΕΟΚΑ Β’ στις 25 Αυγούστου 1973 τα εξής :

Προ της τρομοκρατικής δραστηριότητος της Επικουρικής Αστυνομίας του Μακαρίου, ωχριούσεν η τρομοκρατία του Χάρντινγκ , και πλείσται ελληνικαί κυβερνήσεις εγνώριζον ότι ουδέν δύναται να επιτευχθεί εφ’ όσον ο Μακάριος κατείχε την εξουσίαν, αλλά και ουδείς ηθέλησε να λάβη το μαστίγιο και να τον εκδιώξει”.

Στις 27 Ιανουαρίου 1974 ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας απεβίωσε και η ΕΟΚΑ Β’ ανέστειλε τη δράση της . Από τις αρχές όμως του 1974, οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού στην Κύπρο προπαγάνδιζαν υπέρ της ένωσης με εντολή της τότε ελληνικής κυβέρνησης . Κατόπιν τούτου ο Μακάριος που δεν επιθυμούσε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα , βρισκόταν σε συνεχή ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση. Η νέα προμήθει όπλων για την κυπριακή αστυνομία που έφτασαν στην Κύπρο περί το τέλος Ιανουαρίου του 1972 , έδωσε στην Ελλάδα την αφορμή για την αποστολή προς τον Μακάριο τελεσιγράφου στις 11 Φεβρουαρίου 1972 δια του πρέσβη Παναγιωτάκου, το οποίον ανέφερε τα κατωτέρω :

α] Να παραδοθούν τα όπλα στην UΝFICYP, γεγονός που θα καθιστούσε την Εθνοφρουρά με τους Ελληνες αξιωματικούς την ισχυρότερη δύναμη στην Κύπρο.

β] Να αναγνωρίσει ότι η Αθήνα είναι το “Εθνικό Κέντρο” του Ελληνισμού και

ότι η Κύπρος είναι ένα μόνο τμήμα του ελληνικού έθνους .

γ] Να γίνει ανασχηματισμός της κυπριακής κυβερνήσεως και να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητος που θα εκπροσωπούσε όλες τις πτέρυγες των ελληνοκυπριακών παρατάξεων, για να διασφαλισθεί η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας .

δ] Προειδοποιούσε τον Μακάριο ότι θα ήταν υπεύθυνος για τις συνέπειες που θα

προκαλούσε η μη συμμόρφωσή του με τις ελληνικές απόψεις , εφ’ όσον η Ελλάς

είχε το δικαίωμα βάσει των Συμφωνιών της Ζυρίχης να επέμβειο στην Κύπρο .

Παρ’ όλα αυτά και παρά και τις απειλές των τριών Μητροπολιτών {Κυρηνείας , Πάφου και Κιτίου} ότι θα τον αποκηρύξουν αν δεν ανταποκριθεί στο αίτημα περί “Εθνικού Κέντρου”, ο Μακάριος δεν πτοήθηκε και διαφώνησε . Αντ’ αυτών έστειλε στις 2 Ιουλίου 1974 επιστολή στον Ελληνα Πρόεδρο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη με την οποίαν ζητούσε να απομακρυνθούν από την Κύπρο όλοι οι Ελληνες αξιωματικοί .

Τελικώς το αίτημα του Μακαρίου προκάλεσε τα εξής :

α] Το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974 . β] Την πτώση του από την Προεδρία και τη φυγή του από την Κύπρο. γ] Την εισβολή της Τουρκίας και τη διχοτόμηση της Κύπρου . δ] Την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα και το σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Ελλάδα υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή .

Αυτά μας διδάσκει η επίσημη ιστορική μνήμη και όχι οι ανευθυνολογίες των διαφόρων ασχέτων, κατευθυνομένων, κομματικών ινστρουχτόρων.

20-7-2010 Ανδρέας Γούλας .

4 σχόλια:

  1. βριθει απο ψευδη το εν λογω κειμενο.οταν μιλας κυριε για τον μακαριο να πλενεις το στομα σου.ηγετης σαν αυτον δεν θα ξαναυπαρξει.ο λαος το εξελεξε.δεν υπαρχει αλλος σκατοπολιτικος παγκοσμια που θα εκλεχτει με τετοια ποσοστα απο τον λαο.φιλοχουντικος θα ειναι αυτος ο δολοφονος που τα εγραψε αυτο το συκοφαντικο κειμενο.κανεις αγωνιστης της εοκα δεν βασανιστηκε.οσοι βασανιστηκα και καλα τους εκαναν ηταν τρομοκρατες και φονιαδες.δολοφονοι αμαχων πολιτικων στελεχων αστυνομικων ακομα και πρωην αγωνιστων.αυτοι δεν πρεπει να ανφερονται πουθενα.και το που ζουν ακομα τιμωρητοι για τις σφαγες που εκαναν στο πραξικοπημα ειναι εγκλημα.αλλα σε λιγο καιρο ενας ενας θα φευγουν γιατι θα τους φαει ο στρατος μας με το νεο πραξικοπημα.μακαριος ζει ζει και μας καθοδηγει η κυπρος ειναι μια ανεξαρτητη και ελληνικη.δεν επιθυμουμε ενωση με το μπουρδελο γιατι θα χασουμε την ελευθερια μας.μπουρδελο τα κανουμε καιμονοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μακαριος ο μεγαλος προδοτης του ελληνισμου ο παυσανιας της κυπρου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο φακελος της κυπρου δεν ανοιγει γιατι ειναι υπευθηνοι ο μακαριος και οι πολιτικοι στη ελλαδα που εστησαν παγιδα στο ιωαννιδη να κανει το πραξικοπημα και αμεσως εγινε ανυπακοη απο νταβο αραπακη παπανικολαου και γαλατσανο που ηθελαν στρατιωτικη ητταν στην κυπρο για να επανελθουν οι μεσσιες φανταστητε αν ειχαμεν στρατιωτικη νικη του ιωαννιδη θα ειχαμεν ακομα χουντα…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φιλε μου ομηρε σκεφτηκες καμια φορα γιατι εγινε δικη για την 21 απριλιου για το πολυτεχνειο για τα βασανιστηρια για την κυπρο γιατι ….γιατι φιλε εμλεκετε ολο το πολιτικο κατεστημενο συν βασιλιας συν μακαριος..ο μακαριος ηξερε για το πραξικοπημα ενθμερωση απο δημοσιογραφο αγγελη απο γαλαταριωτη απο τομπαζο της κυπριακη κυπ……η επιστολη σε γκιζικη σταληκεν σε καραμανλη βασιλια μεσο βωβιδη με απαντηση καραμανλη σε μακαριο που μενη απορητη…….ο λυσσαριδης πηρε στοιχεια απο την επιτροπη του φακελου στην ελλαδα και δεν τα παρουσιασεν σε κανενα……. ο σιζοπουλος ζητα στοιχεια αποτην ελληνικη βουλη για τον φακελο και δεν πηρεν ουτε απαντηση σε…..΄σε συνομιλια που με τον δ. αντρεου μου ειπε οτι προσπαθησεν να μιληση με τον ιωαννιδη και τον εμποδιζαν κυβερνητικοι παραγοντες…….περισοτερα σε λιγο και να μαθεις να ακουεις καθε αποψη που ειναι τεκμηριωμενη και να την απορηφτεις με στοιχεια…….και αφησε της νεραιδες κατα μερος ….. φιλε μου ειμαι προσφυγας ….και το 1975 σε εκδηλωση για την κυπρο καραμανλικος φοιτητης γυιος αξιωματικου που ηταν στην κυπρο αταν ακουσεν οτι ειμαι κυπριος ειπε με δοση αυτοκριτικης οτι υπηρχεν καλυτερος τροπος να επανελθει η δημοκρατια ….απο τοτε καταλαβα οτι ισω κατι μεγαλο κρυβεται ετσι αρχισα να το ψαχνω που ανετρψα μεσα μου τα τα συνηθη η χουντα προδωσε την κυπρο και το αντικατεστησεν εγινα ολα για να πεσει ο ιωαννιδης εχει σημασια που λεω ιωαννιδης και οχι χουντα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters