Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Η αρπαγή του 38% της Κύπρου

invasionΤου Σωτήρη Ζαφειρόπουλου


Πριν επεκταθώ στο θέμα που αναφέρεται στο ιστορικό του δράματος της Κύπρου, θεωρώ ιερά υποχρέωσί μου να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν υπέροχο Έλληνα που, προσφάτως, έφυγε για την χώρα των Μακάρων!.. Το συνταγματάρχη Δημήτριο Παπαποστόλου, του οποίου οι γνώσεις επί του Κυπριακού με βοήθησαν αφάνταστα, ώστε να μορφώσω πληρέστερα την άποψί μου επ’ αυτού. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Επί του θέματος τώρα:
Για την από πολλού σχεδιασθείσα διχοτόμησι της Κύπρου υπάρχει μεγάλο ιστορικό, που δεν είναι δυνατόν – από πλευράς χώρου – να παρατεθεί σήμερα.

Πάντως, για να γνωρίζει ο Αναγνώστης και ειδικά οι νεώτεροι αναφέρουμε συνοπτικά ότι για την επίτευξί της συνεργάσθηκαν τρεις δυνάμεις: Βρετανία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες. Στο… βάθος του κήπου ψάξτε και για τους Ιουδαίους (Ισραήλ) καθώς ο… Μάρτης δεν λείπει ποτέ από τη Σαρακοστή.

Η ύπαρξις τόσον εντόνου ενδιαφέροντος από τις προαναφερθείσες χώρες για το ακροτελεύτιο αυτό ορόσημο της Ελληνικής πολυνησίας, την επίγεια αυτή Αφροδίτη, για την φωτεινή και σταθερή αυτή όασι του Ελληνισμού, δεν είναι κάτι τυχαίο.

Είναι, βλέπετε, η Κύπρος το γεωστρατηγικό – γεωπολιτικό σημείο που συνδέει τρεις ηπείρους: Ευρώπη – Ασία – Αφρική, πράγμα που αυτονοήτως, σημαίνει τεράστια, από πάσης απόψεως, συμφέροντα. Συμφέροντα τα οποία επηυξήθησαν από την στιγμή που επετεύχθη η διάνοιξις της διώρυγας του Σουέζ (εν έτει 1869).

Έτσι εξυπακούεται, μεταξύ πολλών άλλων, ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι, με την αμέριστη συμπαράστασι των Βρετανών, των Αμερικανών και των Ιουδαίων, προχωρούν στις 20 Ιουλίου 1974 στην απόβασι με την επωνυμία «Αττίλας Ι» στο βόρειο τμήμα της Νήσου, οπότε καταλαμβάνουν την Κυρήνεια.

Είχε προηγηθεί το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974) και η φυγή του (μέσω Δεκελείας και Μάλτας) στην Βρετανία και εν συνεχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου (στις 19 Ιουλίου 1974) εξεφώνησε τον κατάπτυστο εκείνο λόγο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διά του οποίου ζήτησε την επέμβασι των εγγυητριών δυνάμεων Βρετανία – Τουρκία για την αποκατάστασί του ως ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταγγέλλει δε την Ελλάδα – δηλαδή την τρίτη εγγυήτρια δύναμι – ως εισβολέα, αν είναι δυνατόν!
Το Συμβούλιο Ασφαλείας πείθεται κι έτσι δίδεται το πράσινο φως στον Ετσεβίτ για την απόβασι – οι Βρετανοί έβαλαν τους Τούρκους μπροστά κατά την γνωστή τακτική τους, προκειμένου να διασώσουν τα προσχήματα. Το σχέδιο επιτυγχάνεται οπότε αρχίζει το δεύτερο μέρος του που ήταν, τι άλλο, η προετοιμασία για τον Αττίλα ΙΙ, στις 14 Αυγούστου 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψι του 38% της Κύπρου.

Τούτο θα μπορούσε, όμως, να έχει αποφευχθεί εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (…ανέλαβε την διακυβέρνησι της Ελλάδος στις 24 Ιουλίου του 1974) είχε πεισθεί, αντί να προχωρήσει στις βρώμικες συνομιλίες και συμφωνίες της Γενεύης και του Λονδίνου, να στείλει μια ενισχυμένη μεραρχία στην Κύπρο, η οποία μαζί με τους Κυπρίους θα αντιμετώπιζε επαρκώς τους Τούρκους.

Δεν έπραξε, όμως, το αυτονόητο, παρ’ ότι είχε την πληροφόρησι ότι στο μεταξύ 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου χρονικό διάστημα τα τουρκικά στρατεύματα συνέχισαν να αποβιβάζονται στην Κυρήνεια. Είπε δε εκείνο το απαράδεκτο – όταν οι στρατηγοί του επρότειναν να στείλη την ενισχυμένη μεραρχία στην Κύπρο – όσο και πολύ ύποπτο, από πάσα άποψι, «η Κύπρος είναι μακράν»!..

Δηλαδή, τι σημαίνει «μακράν»; Ποια μάνα θα έλεγε τούτο εάν επληροφορείτο ότι το παιδί της ασθενεί κάπου, σε κάποιο σημείο του ορίζοντος; Απάντησις; Θα πήγαινε έστω και κολυμπώντας να το βρει, να του προσφέρει την οποιαδήποτε βοήθεια.

Το τι επηκολούθησε είναι γνωστό. Ο ανόητος Μακάριος επέστρεψε ως Πρόεδρος στην Κύπρο (τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους), αλλά οι «εγγυητές» Τούρκοι, από τους οποίους εζήτησε να επέμβουν, δεν έφυγαν ποτέ, όπως είχε βλακωδώς πιστέψει ότι θα έπρατταν.

Αυτή εν ολίγοις είναι η τραγική και σύντομη, περίληψις του Κυπριακού δράματος, για την περίοδο Ιούλιος – Αύγουστος 1974. Δράμα του οποίου οι επιπτώσεις εξακολουθούν ως σήμερα.

http://www.elora.gr



5 σχόλια:

  1. ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ.

    ΡΟΔΑ ΠΟΡΝΗ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ ΤΗΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΩΣΗ ΊΩΝΑ ΔΡΑΓΟΎΜΗ
    "ΘΕΛΩ ΈΝΑΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΦΤΕΡΑ ΟΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΟΥΤΣΟ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΜΑΡΞ ΓΑΜΟΥΣΕ ΤΟΝ ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΙΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O ίωνας δραγούμης γούσταρε τούρκικους πούτσους και ήταν και εραστής με τα παπάδια της εποχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βίτσιο ίωνα δραγούμη, έβαζε σταυρούς στον κώλο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters