Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ

του Σταύρου Καρκαλέτση

Αμυντικού Αναλυτή

Δεν χωρά αμφιβολία πως η υπερκινητικότητα στην ενεργειακή σκακιέρα θα επιφέρει νέα δεδομένα στην Βαλκανική, μα και ευρύτερα. Νέες στρατηγικές συμμαχίες συνάπτονται, με ασυνήθιστη ταχύτητα, και τα ισοζύγια ισχύος στην περιοχή θα μεταβληθούν.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, διαφαίνεται πως θα πληρωθούν λογαριασμοί. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ταλαιπωρημένο αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπου την καραμάνλειο αταραξία διαδέχθηκε η παπανδρεική αναθεώρηση. Με τέτοιες ανακολουθίες, δυστυχώς η Ελλάδα έχει καταφέρει να χάσει, μέσα σε λίγα χρόνια, τους πάντες. Την ώρα που η Τουρκία κερδίζει παντού, συνάπτοντας τη μια συμμαχία πίσω από την άλλη. Ας θυμηθούμε:

-Στην στρατηγικής σημασίας (για την διατήρηση στοιχειώδους ισορροπίας στο Αιγαίο) αγορά των Eurofighters, η Αθήνα μοιράζει από εποχής Σημίτη υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις. Που μένουν υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να «έχει χαθεί» η ό,ποια υποστήριξη από το Βερολίνο. Οι κυβερνήσεις Καραμανλή στάθηκαν ανίκανες, για 5 ολόκληρα χρόνια, να προμηθευτούν βλήματα για το άρμα LEOPARD HEL 2. Έτσι, η χώρα διαθέτει το ισχυρότερο ίσως άρμα μάχης στον πλανήτη. Αλλά μόνο για τις παρελάσεις...

-Ο παλιός, και ενίοτε παραγωγικός, άξονας Αθηνών-Παρισίων, είναι μόνο ανάμνηση. Ο Σαρκοζί έστειλε τα κατάλληλα «μηνύματα», διαμηνύοντας σε Παπανδρέου και Χριστόφια πως θέλει στήριξη, για να αποκρούσει τον Δεκέμβριο την τουρκική ευρω-υποψηφιότητα. Με σημαντικά ανταλλάγματα στην αμυντική συνεργασία, αλλά για την Κύπρο και σε πολιτικό επίπεδο. Για τον Γιώργο Παπανδρέου όμως, προέχει να μην θυμώσει η Ουάσιγκτον. Οι ευρωπαικές θύρες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές για τους Τούρκους, με την Ελλάδα σε κάτι ανάμεσα σε «πορτιέρη» και «γκρουμ». Δίχως το ελάχιστο αντάλλαγμα...

-Χάνουμε (και) τη Ρωσία: Το δειλό άνοιγμα Καραμανλή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι διαπραγματεύσεις για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-3 είναι μετέωρες, όπως και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Την ώρα που η Άγκυρα προχωρά ταχύτατα σε σπουδαίες ενεργειακές συμφωνίες με τους Ρώσους, ο Παπανδρέου μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, λόγω ...οικολογίας.

Από κοντά και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov, ηγέτης μιας απροκάλυπτα φιλοαμερικανικής στροφής της Σόφιας, δηλώνει ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το έργο να αναβληθεί. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βούλγαρου πρέσβη στην Αθήνα Karaslavov είναι παραπάνω από σαφείς, ως προς τις προθέσεις της Σόφιας: «Είναι λογικό κάθε νέα κυβέρνηση να καθορίζει τις προτεραιότητές της σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό είναι που κάνουν οι δύο πρόσφατα εκλεγμένες κυβερνήσεις στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η πραγματοποίηση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη περνά από πολλά και περίπλοκα προπαρασκευαστικά στάδια. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θέλουν να είναι σίγουρες όχι μόνο για τα οικονομικά οφέλη αλλά και για την απόλυτη ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης πρέπει προς το παρόν να αξιολογηθεί ακριβώς όσον αφορά αυτά τα κριτήρια.». Και ο υπουργός ενέργειας και οικονομικών Traikof, ξαφνικά θεωρεί άδικη τη συμφωνία: Χαμηλή συμμετοχή βουλγάρικων επιχειρήσεων στη μεταφορά του πετρελαίου, χαμηλές τιμές διαμετακόμισης και τέλη για τη μεταφορά από το έδαφός της.

Η ανακολουθία της Αθήνας στο ζήτημα, νομοτελειακά αναγκάζει τη Μόσχα να στραφεί προς την καραδοκούσα Άγκυρα. Και, διασταλτικά, τα ευρωπαικά πισωγυρίσματα στην ενέργεια, κάνουν τη Ρωσία να ρέπει προς ανατολάς. Τα πρώτα σημάδια είναι εμφανή: Οι Ρώσοι θα προχωρήσουν σε στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες με την Κίνα και την Τουρκία, όσο Ελλάδα και Ευρώπη παριστάνουν πως δεν ξέρουν τι θέλουν. Βεβαίως, πίσω από τις κουρτίνες υπάρχει ο υποβολέας. Και γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει: Οι ΗΠΑ θα παλέψουν με όλη τους την ισχύ να κρατήσουν υπό τον δικό τους έλεγχο τους υπό διαμόρφωση νέους ενεργειακούς κόμβους και δρόμους.

Το ζήτημα λοιπόν καθίσταται δίλημμα: Μας συμφέρει, ένεκα ανακολουθιών και δισταγμών, να καταστήσουμε την «επιλογή Τουρκία» μονόδρομο για τους Ρώσους; Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους. Νωπές είναι ακόμη οι δηλώσεις Νταβούτογλου στο Σεράγεβο περί οικονομικής αναβίωσης της οθωμανοκρατίας στα Βαλκάνια. Ο πολύ καλός αναλυτής Mehmet Ogutcu αναρωτιέται αν η χώρα του και η Ρωσία «..από αντίπαλοι γίνονται εταίροι». Ο Ogutcu θεωρεί πως η Τουρκία έχει τη δυναμική να γίνει μια σύγχρονη ενεργειακή εκδοχή του «δρόμου του μεταξιού», ως κόμβος και διανεμητής σειράς αγωγών που θα οδηγούν στις μεγάλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο απόθεμα στρατηγικής σκέψης για να αντιληφθεί ο καθείς ότι η ερμαφρόδιτη ελληνική στάση σπρώχνει την Ρωσία στην αγκαλιά των Τούρκων. Η αδιάλειπτα τους τελευταίους μήνες ενισχυόμενη ρωσο-τουρκική σχέση, απειλεί να επηρεάσει προσεχώς τις ρωσικές θέσεις επί των μειζόνων ζητημάτων που «καίνε» την Αθήνα: Κύπρος, Αιγαίο και ονομασία FYROM.

Η ελλειμματική εξωτερική πολιτική της Αθήνας, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια το ακατόρθωτο: Να απωλέσει η χώρα όλα τα διεθνή της ερείσματα, με τις ΗΠΑ σε ρόλο αόρατου πάτρωνα του τουρκικού επεκτατισμού, Πόντιο Πιλάτο την Ευρωπαική Ένωση και τη Ρωσία να χάνεται....
http://www.diplomatikoperiskopio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=475:q----q-----&catid=52:news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.