Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

2500 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη του Μαραθώνα

του Ιωάννη Χρ. Γιαννάκενα
διευθυντή των εκδόσεων
Πελασγός
μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.


Ο τύμβος του Μαραθώνα.

Επιτύμβια στήλη στον Μαραθώνα.

Άγαλμα του Μιλτιάδη.

Έλληνας οπλίτης σε αρχαίο αγγείο.


Αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα.

Στην περιφέρεια της Αττικής καταγράφηκε μια από τις πιο σημαντικές μάχες της παγκόσμιας αρχαιότητας που καθόρισαν τα όρια του ελληνογενούς ευρωπαϊκού (δυτικού) πολιτισμού, αλλά και της ιδίας της πληθυσμιακής διαμόρφωσης της Ευρώπης. Η μάχη έγινε τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. στον Μαραθώνα. Τον Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα.

Μέχρι στιγμής (σύμφωνα με τα δεδομένα που έχω) ουδείς αρμόδιος έχει δείξει κάποια ουσιαστική δραστηριότητα για αυτήν την μοναδική και κοσμοϊστορική επέτειο. Εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση, αλλά και ευκαιρία να πάρουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε, αλλά και να επιδιώξουμε να γίνει το έτος 2010, έτος παγκόσμιας προβολής και εορτασμού της επετείου αυτής.

Στις 7 Απριλίου 2009, ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης υπέβαλε προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά την παρακάτω ερώτηση:

Ο Δήμος Μαραθώνα από τον Ιανουάριο του 2007 ξεκίνησε, ενόψει της συμπλήρωσης (τον Σεπτέμβριο του 2010) 2500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, μια προσπάθεια με σκοπό την παγκόσμια ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, την θεσμοθέτηση της μαραθώνιας φλόγας και την μεταλαμπάδευσή της σε μεγάλες πόλεις όπου διεξάγονται μαραθώνιοι, σε όλον τον κόσμο. Η διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων, είναι προφανές ότι θα αποτελέσει έναν σοβαρό μοχλό τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής της χώρας μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Υπάρχει πολιτική βούληση για σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον Δήμο Μαραθώνα, θα καταρτίσει το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της χώρας μας για την προβολή του εορτασμού διεθνώς;
  • Αν όχι, γιατί και αν ναι, σε ποιες ακριβώς ενέργειες και σε ποια χρονική στιγμή θα προβεί σε αυτές το Υπουργείο;

Η απάντηση του κ. Υπουργού στις 24 Απριλίου 2009 ήταν η παρακάτω:

Ανεξαρτήτως της υποβολής ή μη προτάσεων για τον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 2500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα, το ΥΠΠΟ εγκαίρως θα διαμορφώσει το πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών. Στην αρμόδια Β’ ΕΠΚΑ δεν έχει εισέλθει έγγραφο με προτάσεις του Δήμου Μαραθώνα σχετικά με τον σχεδιασμό και προγραμματισμό εορταστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, οποιοδήποτε σχετικό αίτημα υποβληθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες, είτε από το Δήμο Μαραθώνα, είτε από άλλο φορέα, θα εξετασθεί και θα υποβληθεί στα αρμόδια όργανα.

Οι μήνες πέρασαν και η κυβέρνηση άλλαξε. Δυστυχώς δεν έχει παρατηρηθεί κάποια δραστηριότητα που να μας εφησυχάζει ότι οι αρμόδιοι θα ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους. Ο εορτασμός της μάχης του Μαραθώνα ουσιαστικά αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε ο Ελληνισμός να αναδείξει το σύγχρονο και δημιουργικό του πρόσωπο, την Ελληνική Οικουμενικότητα, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Οι πολυδιάστατες δραστηριότητες που μπορούν να δρομολογηθούν, θα αποτελέσουν πολιτιστική επανάσταση για την περιφέρειά Αττικής.

Εν τάχει προτείνω κάποιες δραστηριότητες:

  • Γενικά
    • Παγκόσμιο συνέδριο ή τουλάχιστον Πανελλήνιο, με θέμα την ιστορική Μάχη και την αξία της για τον Δυτικό Πολιτισμό.
    • Αθλητικοί αγώνες με προτεινόμενη ονομασία «Μαραθώνεια» ή «Μαραθωνιάδα».
    • Παραστάσεις Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που να σχετίζονται με τους Περσικούς Πολέμους.
    • Συναυλίες ελληνικής παραδοσιακής, λαϊκής και σύγχρονης μουσικής.
    • Θεατρική υπαίθρια αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα.
    • Ειδικοί αγώνες ιππασίας, σκοποβολής, κωπηλασίας, ξιφασκίας.
    • Τα «Μαραθώνεια» ή η «Μαραθωνιάδα» μπορεί να θεσπιστεί σε τετραετή βάση (τυχαίνει ακριβώς στην διετία μεταξύ των Ολυμπιάδων).
    • Σκακιστικοί αγώνες, με προτεινόμενη ονομασία «Μιλτιάδεια».
    • Θέσπιση βραβείων ζωγραφικής, ποίησης κ.α. πολιτιστικού χαρακτήρα.
  • Σχολεία
    • Αθλητικοί αγώνες για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, με προτεινόμενη ονομασία «Μαραθώνεια».
    • Σκακιστικοί αγώνες.
    • Θέσπιση επάθλου για έκθεση σχετική με την μάχη του Μαραθώνα (βράβευση των πρώτων δέκα μαθητών).
    • Εβδομάδα σχολικών θεατρικών παραστάσεων.
    • Θέσπιση επάθλου για μαθηματική Μαραθωνιάδα (βράβευση των πρώτων δέκα μαθητών).
  • Οικολογία και Περιβάλλον
    • Παγκόσμιο συνέδριο ή τουλάχιστον Πανελλήνιο, για την οικολογική σωτηρία της Περιφέρειας Αττικής.
    • Θέσπιση επάθλου για έκθεση μαθητών σχετική με την οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος στον Μαραθώνα και εν γένει στην Περιφέρεια Αττικής (βράβευση των πρώτων δέκα μαθητών).
    • Ημερίδες (με εστιασμένες θεματικές) για την οικολογική σωτηρία της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτά τα λίγα και πολλά άλλα, σε τομείς (οικονομία, τουρισμό, βιομηχανική «ανάπτυξη»), μπορούν να γίνουν από τους ειδικούς. Πιστεύω πως τα οφέλη για τον λαό της περιφέρειάς μπορούν να είναι πολλά. Το γεγονός είναι παγκόσμιο και θα υποβαθμιστεί, μόνο εάν εμείς οι Έλληνες ολιγωρήσουμε και δεν το αναδείξουμε.

Σήμερα εμείς οι Νεοέλληνες έχουμε να δώσουμε την δική μας μάχη απέναντι στην νέα εισβολή. Ο εποικισμός των λαθρομεταναστών, η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας και η επέλαση της ισοπεδωτικής αεθνούς Παγκοσμιοποίησης είναι οι δικοί μας «Πέρσες». Το ίδιο και το αναπτυσσόμενο, γύρω αλλά και μέσα από τα σύνορά μας, μουσουλμανικό τόξο.

ΥΓ: Επέτειος 2500 ετών δεν έρχεται κάθε ημέρα!

http://www.e-grammes.gr/article.php?id=4122



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters