Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

Τεκμήρια για την ύπαρξη εθνικής Ελληνικής συνείδησης στα πρώιμα χρόνια της Τουρκοκρατίας


Ο Κ. Θ. Δημαράς είναι ένας από τους πρώτους σημαντικούς Έλληνες Ιστορικούς που υποστήριξε στο έργο του "Νεοελληνικός Διαφωτισμός" ότι ο όρος "Έλλην" δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στο Βυζάντιο και στην Τουρκοκρατία με το σημερινό εθνικό περιεχόμενο αλλά ήταν μια ύβρις που σήμαινε "ειδωλολάτρης". Από τον ισχυρισμό αυτό ως σήμερα, πολλοί ιστορικοί μαρξιστικής κυρίως κατεύθυνσης έχουν υποστηρίξει με πάθος ότι η Ελληνική εθνογέννεση έλαβε χώρα στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι πρωτοπόροι του νεοελληνικού Διαφωτισμού (Κοραής, Καταρτζής) επηρεασμένοι από τον εθνικισμό της Γαλλικής επανάστασης δημιούργησαν εκ του μηδενός το ελληνικό έθνος παρασύροντας τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής Χερσονήσου στην εθναφύπνιση και στην Επανάσταση.

Εμείς σε αυτή μας την ανάρτηση θα φέρουμε 2 μάρτυρες από το σκοτεινό Ελληνικό παρελθόν της πρώιμης Τουρκοκρατίας. Οι δύο αυτοί άνθρωποι όχι μόνο δεν πληρούν κανένα από τα χαρακτηριστικά της ανάλυσης των Μαρξιστών ιστορικών, αλλά κατά την γνώμη μου αναιρούν πλήρως την εθνομηδενιστική τους επιχειρηματολογία

Ο πρώτος είναι ο Ιωάννης Λάσκαρις ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον του Γερμανού Αυτοκράτορα Καρόλου Ε' το 1525 και τον προέτρεψε να συνεργαστεί με τον Βασιλιά της Γαλλίας και να εκστρατευσουν από κοινού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να ελευθερώσουν τους Έλληνες. Αναφέρει σχετικά:

" Όθεν δύνασθε, Μεγαλειότατε, εν τη υμετέρα δικαιοσύνη να λάβητε υπ΄ όψιν οπόσας υποχρεώσεις έχουσιν πάντες ούτοι προς το Ελληνικόν έθνος. Και τη αληθεία ώφειλον να αναγνωρίσωσι την Ελλάδα ως μητέρα αυτών και διατηρώσι την ανάμνησιν των προαναφερθέντων ανδρών ( δηλ των μεγάλων προσωπικοτήτων του Ελληνισμού Αρχαίων και νεότερων), θεωρούντες αυτούς ως διδασκάλους και προστάτας των. Πάντες ούτοι με αποστέλλουσι προς την Υμετέραν Καισαρικήν Μεγαλειότητα. Μη νομίσετε δε, Μεγαλειότατε ότι τούτο είνε όνειρον, αλλά αγαθή υπόθεσις. Διότι αν όλοι ηδύναντο να συνελθώσιν εν τινί τόπω και εν σώματι διασκεφθώσι, ήθελον αληθώς με στείλει εις την υμετέραν μεγαλειότητα και ήθελον ζητήσει παρ΄ υμών την απελευθέρωσιν της πατρίδος των κατεχομένης υπό ανθρώπων απίστων και ολετήρων, ίνα οι παρόντες απόγονοι αυτών καταλάβωσιν την ανήκουσαν αυτοίς έδραν την οποίαν και αυτοί ζώντες κατείχον..."

Ο δεύτερος είναι ο Κερκυραίος Αντώνιος Έπαρχος ο οποίος όντας αυτοεξόριστος στο εξωτερικό, αναφέρει σε επιστολή του στον Γερμανό Φίλιππο Μελάγχθωνα το 1543"...ασπαζώμενος την ελευθερίαν και το της δουλείας επάρατον αίσχος αποφυγών εν αλλοδαπή νυνί διατριβώ, όθεν ουδ΄ εξ απόπτου μοι γίνεται θεάσασθαι το πατρώον έδαφος αδακρυτί, Ελλάδα την ποτέ κλεινήν ζυγόν δουλείας ακλεινώς υποφέρουσαν....."

(πηγή Κωνσταντίνος Σάθας Τουρκοκρατούμενη Ελλάς 1453-1821, εκδόσεις Αρσενίδη)
http://istorikathemata.blogspot.com/2009/12/blog-post_11.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.