Ο Ιωάννης Σχοινάς Έλληνας εθνικιστής δημοσιογράφος και εκδότης, ιδρυτής και μέλος εθνικιστικών πολιτικών και ιδεολογικών κινήσεων, ιδιοκτήτης του εθνικιστικού προσανατολισμού εκδοτικού οίκου «Νέα Θέσις», υποψήφιος βουλευτής εθνικιστικών σχηματισμών, ένα από τα ιστορικά στελέχη του Ελληνικού εθνικισμού, γεννήθηκε το 1951 στα Φίχτια, ένα μικρό χωριό κοντά στις Μυκήνες στο νομό Αργολίδος και πέθανε [1] [2] από καρκίνο στις 9 το βράδυ της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου 2016, στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα. Η νεκρώσιμη ακολουθία του τελέστηκε στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη γενέτειρα του και τάφηκε στο νεκροταφείο του χωριού.
Ήταν παντρεμένος με την Παρασκευή [Βιβή] Μιχαήλ-Σχοινά και από το γάμο του έγινε πατέρας δύο παιδιών, μιας κόρης και ενός γιου, του Σωτήρη.
Βιογραφία
Πατέρας του Γιάννη ήταν ο Σωτήρης Σχοινάς και μητέρα του η Κατίνα Σχοινά. Ο Γιάννης σε παιδική ηλικία ακολούθησε την οικογένεια του και εγκαταστάθηκε στον Ασπρόπυργο του νομού Αττικής, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα της εγκύκλιας εκπαιδεύσεως και αποφοίτησε από το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Ασπροπύργου. Μετά από επιτυχείς εξετάσεις εισήχθη στο Μαθηματικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ως φοιτητής συμμετείχε ενεργά και δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στο εθνικιστικό κίνημα, πράξη που προκάλεσε αμείλικτους διωγμούς του από το καθεστώς της μεταπολιτεύσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ επέφερε και την τρομοκρατία της αριστεράς σε βάρος του, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να μην αποφοιτήσει από τη Μαθηματική σχολή Πατρών.
Εθνικιστική δράση
Ο Γιάννης έως το 1975 υπήρξε μέλος στο «Κόμμα 4ης Αυγούστου» του εθνικιστή διανοούμενου και συγγραφέα Κωνσταντίνου Πλεύρη και στη συνέχεια εντάχθηκε στην εθνικιστική οργάνωση «Κίνημα». Συμμετείχε στην ιδρυτική και ηγετική ομάδα και διατέλεσε υπεύθυνος νομαρχιακής Αττικής στην «Ελληνική Νεολαία Εθνικής Παρατάξεως» [«Ε.Ν.Ε.Π.] μέχρι τη διάσπαση της, ενώ ακολούθησε την πλειοψηφία της εθνικιστικής οργανώσεως «Το Κίνημα» και στις 6 Μαΐου 1979 υπήρξε ιδρυτικό και ηγετικό μέλος της οργανώσεως «Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα» [«ΕΝ.Ε.Κ.»] [3]. Μαζί του συντάχθηκαν ο Ανδρέας Δενδρινός από κοινού με άλλους νεολαίους στελέχη και μέλη της οργανώσεως «Ελληνική Νεολαία Εθνικής Παρατάξεως». Ο Δενδρινός αποχώρησε από το «ΕΝ.Ε.Κ.» λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1979, όταν ο Σχοινάς ως συντονιστής οργανώσεως του Κινήματος συνεκάλεσε έκτακτη ολομέλεια των αποφοίτων της Σχολής Στελεχών κατά την οποία εξελέγη αρχηγός του ΕΝ.Ε.Κ. ο Πολύδωρος Δάκογλου. Την ίδια εποχή ο Ανδρέας Δενδρινός συγκρότησε την ιδεολογική ομάδα «Ελεύθερη Σκέψις», που συσπειρώνονταν γύρω από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο, και συνέχισαν την έκδοση του περιοδικού «Το Κίνημα». Ο Σχοινάς το Σεπτέμβριο του 1979, μετά τη διάσπαση της οργανώσεως «Το Κίνημα» και την απώλεια του τίτλου και του βιβλιοπωλείου «Ελεύθερη Σκέψις» δημιούργησε μαζί με συναγωνιστές του τον εθνικιστικό εκδοτικό οίκο «Νέα Θέσις» που λειτουργούσε και βιβλιοπωλείο στην οδό Ιπποκράτους στην Αθήνα. Ο Σχοινάς παρέμεινε στο ΕΝ.Ε.Κ. ως την αναστολή της δράσεως του και ήταν μέλος της τελευταίας Εκτελεστικής Επιτροπής του Κινήματος [4].
Το διήμερο 9 και 10 Απριλίου 1994 ο Σχοινάς εκλέχθηκε πρόεδρος του συνεδρίου που οδήγησε στην ίδρυση του κόμματος «Ελληνικό Μέτωπο» υπό την ηγεσία του Μάκη Βορίδη. Το «Ελληνικό Μέτωπο» προήλθε από τη συνεργασία μελών παλαιών οργανώσεων του εθνικιστικού χώρου, όπως η «Ε.Π.ΕΝ.», το «Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα» [«EN.E.K.»] και η «Ελληνική Δύναμη». Ο Σχοινάς εντάχθηκε ως μέλος στον συνασπισμό κομμάτων «Πατριωτική Συμμαχία» ο οποίος ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου 2004 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα, όταν συνασπίστηκαν ο «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή», μικρότερες συγγενικής ιδεολογικής προελεύσεως οργανώσεις, μεταξύ τους ο «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή» του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και εθνικιστές που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός» [«ΛΑ.Ο.Σ.»] του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Στις 27 Ιουλίου 2015, ο Γιάννης Σχοινάς βραβεύθηκε με τιμητική πλακέτα από την Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων για τον Ίωνα Δραγούμη. Η Οργανωτική Επιτροπή τον τίμησε [5] για την προσφορά του στην προώθηση των ιδεών του Δραγούμη, μέσω του εκδοτικού οίκου «Νέα Θέσις», ο οποίος εξέδωσε τα «Άπαντα» του Ίωνα Δραγούμη. Ο Σχοινάς για λόγους υγείας, δεν μπόρεσε να είναι παρών στην εκδήλωση και η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε τον Ανδρέα Μαρτίνο, Βορειοηπειρώτη αγωνιστή και αντιστασιακό κατά του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, προκειμένου να μεταφέρει την πλακέτα στον Σχοινά, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Πολιτική δράση
Ο Γιάννης δραστηριοποιήθηκε και υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στο νομό Αργολίδας με το κόμμα «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός» [«ΛΑ.Ο.Σ.»] του Γιώργου Καρατζαφέρη, όμως απομακρύνθηκε τις παραμονές των εθνικών εκλογών του 2007 και τέθηκε εκτός της λίστας των υποψηφίων βουλευτών με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός του Δωδεκάθεου. Μετά το 2012 υποστήριξε το εθνικιστικό κόμμα «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή». Το 2014 συντάχθηκε με τον εκλογικό συνδυασμό «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» [6] υπό τον Ηλία Κασιδιάρη και συμμετείχε ως υποψήφιος σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Αθηναίων, ενώ πολιτεύθηκε σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις με το εθνικιστικό κόμμα «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή» στο νομό Αργολίδος.
Εκδοτική δραστηριότητα
Ο Σχοινάς, με την ιδιότητα του εκδότη, εξέδωσε εκατοντάδες τίτλους βιβλίων πατριωτικού και εθνικιστικού περιεχομένου, μεταξύ τους τα «Άπαντα» των Περικλή Γιαννόπουλου και Ίωνα Δραγούμη, πολλά από τα βιβλία του Κωνσταντίνου Πλεύρη καθώς και βιβλία με θέματα από την αρχαία Ελλάδα. Υπήρξε εκδότης των περιοδικών «Ελληνισμός» και «Μαχόμενος Ελληνισμός» καθώς και των εφημερίδων «Νέα Θέσις», που ήταν το επίσημο όργανό του ΕΝ.Ε.Κ., στην αρχή μηνιαία και μετέπειτα δεκαπενθήμερη, ενώ από τον Μάιο του 1983 έως τον Μάρτιο του 1986, σε συνεργασία με ομάδα αποστράτων Αξιωματικών υπό τον Αιτωλοακαρνάνα συνταγματάρχη Ιωάννη Ροϊδοδήμο εξέδωσαν την εβδομαδιαία εφημερίδα «Συναγερμός», στην οποία διευθυντής και αρθρογράφος υπήρξε ο εθνικιστής διανοούμενος και καθηγητής Πανεπιστημίου, Σπύρος Σταθόπουλος. Διατέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων εκδοτών. Στη διάρκεια της εκδοτικής του δραστηριότητος το βιβλιοπωλείο «Νέα Θέσις» μετατράπηκε σε στόχο 22 καταστροφικών εμπρηστικών επιθέσεων, ενώ οι εκδόσεις του δέχθηκαν δύο εμπρηστικές επιθέσεις στη διάρκεια εκθέσεων βιβλίου, η μία απ' αυτές το Σεπτεμβρίου του 2007 στην έκθεση βιβλίου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου [7]. Το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Ιουνίου 2008, ο εκδοτικός οίκος του Γιάννη Σχοινά δέχθηκε την 23η εμπρηστική επίθεση.
Κοινωνική δράση
Συχνές υπήρξαν οι ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του Γιάννη με θέμα τον εθνικισμό ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούσε τηλεοπτική εκπομπή με θέματα ιδεολογικά, πολιτικά, εκδόσεων και προωθήσεως βιβλίων σχετικών με τον Ελληνισμό και τον εθνικισμό. Με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Αναδείξεως Αρχαιοτήτων του νομού Αργολίδος, πρωταγωνίστησε στη διοργάνωση δύο συνεδρίων στο Άργος, το 2012 με θέμα «Άργος και Ηρακλής» και το 2013 με θέμα «Άργος και Μέγας Αλέξανδρος». Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του διαγνώστηκε με καρκίνο στην κοιλιακή χώρα και ως το θάνατο του νοσηλεύθηκε κατ' επανάληψη σε νοσοκομεία των Αθηνών. Το μεσημέρι της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2016 δεκάδες συναγωνιστές και φίλοι του από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα του, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του και κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη του.
Παραπομπές
- ↑ Απεβίωσε ο εκδότης Ιωάννης Σχοινάς Ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελληνικές Γραμμές».
- ↑ Έφυγε ο εκδότης και μαχητής της πατρίδας Γιάννης Σχοινάς.
- ↑ Το ιστορικό της ιδρύσεως ΕΝ.Ε.Κ.
- ↑ [Στη σύνθεση της τελευταίας Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΝ.Ε.Κ. συμμετείχαν ο αρχηγός του Πολύδωρος Δάκογλου και τα μέλη του Κινήματος Ιωάννης Σχοινάς, Δημήτρης Τσούγκος, Πρόδρομος Κούρτογλου, Ελένη Παπαδοπούλου, Σπύρος Παπαδόπουλος και Νίκος Παπαδόπουλος.]
- ↑ Τιμήθηκε ο ιδρυτής των εκδόσεων «Νέα Θέσις», Ιωάννης Σχοινάς στη γιορτή του Ίωνος 2015.
- ↑ Ιωάννης Σχοινάς-Εκδότης “Νέα Θέσις”: Η Χρυσή Αυγή είναι η Ελληνική νεολαία!
- ↑ Ιωάννης Σχοινάς: Έχουμε δεχθεί 22 επιθέσεις. Κατονομάζω τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο ως ηθικό αυτουργό της τελευταίας. Υπήρξαν 3 συλληφθέντες από την τελευταία επίθεση που αφέθησαν ελεύθεροι κατόπιν «άνωθεν» εντολής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου