Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

26.06.2010 / 26.06.2020 : 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΟΥ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ - ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ


-->Της Θωμαϊδος Παριανού

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, έγιναν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Ιωάννου του Προδρόμου και Γεωργίου του Ελευθερωτού στο Όρος ΒΙΤΣΙ, ο οποίος κτίστηκε κοντά στο υπάρχον Μνημείο Πεσόντων στους αγώνες του Εθνικού Στρατού. Ο Ναός αποπερατώθηκε, χάρη στην συγκινητική συμμετοχή λαού από όλη την Ελλάδα και στηρίχτηκε από την Ερανική Επιτροπή της Οξυάς Καστοριάς και την υπερκομματική πρωτοβουλία αποστράτων και πολιτών, με έδρα την Αθηνα, (επικεφαλής της οποίας ήταν οι κ.κ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ).
Στα θυρανοίξια παρέστησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Βιτσίου κ.Αθαν.Τέρψης, ο Διοικητής της Τοπικής Μονάδας Αεροπορίας, η Ερανική Επιτροπή, o στρατηγός Ιωάννης Ζαφειρόπουλος εκ μέρους του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, Μέλη της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και Εκδότης κ.Γιάννης Κουριανίδης, κ.α. Το πρόγραμμα άρχισε με το Τελετουργικό των Θυρανοιξίων, την Θεία Λειτουργία και τις ομιλίες των επισήμων. Μεταξύ αυτών ήταν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος, ο Αντιστράτηγος ε.α., κ. Παντελής Μαυροδόπουλος κ.α. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων, διανομή ειδικών αναμνηστικών φακέλλων στους παρευρισκομένους και αποχώρηση των τοπικών αρχόντων, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Ακολούθησε η μετάβαση στο παρακείμενο Ηρώο, όπου ο Στρατηγός κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΚΟΣ, (ο οποίος έλαβε μέρος στις τότε μάχες, αλλά και το 1974 στην Κύπρο, όπου τραυματίστηκε σοβαρά), αφηγήθηκε προσωπικές του αναμνήσεις πολεμώντας ενάντια στον Κομμουνιστοσυμμοριτισμό και επεσήμανε την περαιτέρω αμετανόητα ενθοπροδοτική πολιτική της λεγομένης «αριστεράς» μέχρι τις μέρες μας. Επεσήμανε παράλληλα το πόσο δουλοπρεπώς υπηρετείται η πολιτική της από τις σύγχρονες ‘προοδευτικές’ μεταπολευτικές κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ ο πατριωτικός χώρος χλευάζεται, περιφρονείται ή αγνοείται. Στην συνέχεια, ο Στρατηγός κ.ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΧΟΥΣΟΣ απήγγειλε ποίημα με τίτλο‘Υμνος για τους Ηρωες’, αφιερωμένο στο νικηφόρο για τις εθνικές δυνάμεις τέλος των μαχών σε Γράμμο – Βίτσι. Εν συνεχεία, έγινε κατάθεση στεφάνων, ως εξής:
- Ε.Α.Α.Σ. Αθηνών, Πρόεδρος κ. Γ.Κοράκης,
- ‘’ Θεσσαλονίκης ‘’ κ. Θεμ.Βογιατζόγλου,
- ‘’ Φλωρίνης ‘’ κ. Παντ.Τσώτσης
- ΛΑ.Ο.Σ., Σύνδεσμος Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βάσω Διαμαντίδου
- Σύνδεσμος Τάξεως ’69 Πυροβολικού., Πρόεδρος κ. Παντελής Μαυροδόπουλος
- Παν.Σύνδ.Συντ.Αξιωμ.Αστ.Πόλ., Πρόεδρος κ. Αγγ.Λιόντας
- Σύνδεσμος Αποφ.Αξιωμ.,Τάξης ’49, Πρόεδρος κ.Ιωάν.Γκόλφης
- ‘’ ‘’ ‘’ ,Τάξης ’68, Πρόεδρος κ. Κώνστ. Αργυρόπουλος
- ‘’ ‘’ Σ.ΜΥ. Μακεδονίας – Θράκης, Πρόεδρ.κ.Καπένης
- Π.Α.Ο.- Ε.Δ.Ε.Σ.. Πρόεδρος κ. Διον.Βουλγαρόπουλος
- Ε.Ο.Ε.Α.- Ε.Δ.Ε.Σ ‘ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ’, η κόρη του Εθνομάρτυρα
Πασχάλη Χασιώτη
- Νικόλαος Ντερτιλής, εις μνήμην των πεσόντων συμμαχητών του, κατάθεση
από την κ. Σταυρ. Τζανετάκου
- Νέοι Πατριώτες, με μνήμη και τιμή για τους πεσόντες ήρωες, ο νεολαίος
κ.Λευτέρης Καλαντζιδάκης.
Η όλη εκδήλωση, γενικός συντονιστής της οποίας ήταν ο κ. ΙΩΑΝΝΗΣ. ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.
Β] ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΑΣ
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο Βίτσι, όσοι είχαμε μεταβεί εκεί από την Αθήνα σε γκρουπ, με υπεύθυνο τον κ. Ιωαν. Γιαννάκενα, πήγαμε στο χωριό ΜΕΛΑΣ, πρώην ΣΤΑΤΙΣΤΑ, και επισκεφθήκαμε το σπίτι όπου, από Τούρκικο βόλι, σκοτώθηκε ο ήρωας ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, προδομένος από την συμμορία του κομιτατζή Μήτρου Βλάχου, στις 13/10/1904. Το διώροφο αυτό σπίτι ανήκε στην Χριστίνα Σκαντζάκη και ο σημερινός φύλακάς του είναι ο εγγονός της κ.Γιώργος Τσάκαλος, ο οποίος δέχεται και ξεναγεί αφιλοκερδώς τους επισκέπτες. Ο ίδιος περιγράφει, σύμφωνα με τις διηγήσεις της γιαγιάς του, την τελευταία πράξη του δράματος, ως εξής:
H γιαγιά του, κατά την διάρκεια της τελευταίας μάχης, είχε καταφύγει στην διπλανή γειτονιά. Οι πολιορκημένοι αγωνιστές, μη έχοντας πλέον πυρομαχικά, αναγκάστηκαν να παραδοθούν στους πολιορκητές Τούρκους, οι οποίοι τους μετέφεραν στις φυλακές Επταπυργίου / Γεντί Κουλέ και πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια χωρίς να μάθει κανείς τίποτε για αυτούς.
.» Η γιαγιά του ήλθε την επόμενη μέρα και βρήκε το πτώμα του Π.Μ. στον σταύλο και, όπως δεν υπήρχαν άντρες στο χωριό, (λόγω των εχθροπραξιών}, φώναξε μερικές νέες και γερές γυναίκες που τον πήραν από το σπίτι μοιρολογώντας, τον απίθωσαν σε κάτι θάμνους και τον έθαψαν, σκάβοντας ένα πρόχειρο λάκκο. Το βράδυ ήρθαν τρία παλικάρια και ζήτησαν το πτώμα του Παύλου Μελά, για να το στείλουν στην Αθήνα, αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν, γιατί ξαναφάνηκαν στο χωριό οι Τούρκοι. Τότε απεφάσισαν «Θα του πάρουμε το κεφάλι και θα φύγουμε μόνο με αυτό»., για να μην πέσει στα σχέρια των Βουλγάρων και των Τούρκων και το κάνουν τρόπαιό τους, όπως είχαν κάνει και με άλλους ήρωες. Πήγαν το κεφάλι στο Πισοδέρι, όπου το παρέλαβε κάποιος Παύλος Τσάμης, ο οποίος αρχικά το έθαψε στην Αγία Τριάδα, ένα ξωκκλήσι, αλλά φοβήθηκε, επειδή εκεί ήταν πέρασμα ληστών και το πήγε στον ναό της Αγ.Παρασκευής. Εκεί έμεινε 5 χρόνια, χωρισμένο από το σώμα
.» Η ύπαρξη του ακέφαλου σώματος κρατήθηκε μυστική πέντε μέρες περίπου, ώσπου έγραψε ο τύπος της Αθήνας για τον θάνατο του Π.Μελά. Το πληροφορήθηκαν και οι Τούρκοι, που μέχρι τότε δεν ήξεραν ότι ο Π.Μ.ήταν νεκρός. Για να βρούν το σώμα του, έδωσαν ‘το ξύλο της αρκούδας’ που λέμε στους κατοίκους, και κάποιοι λύγισαν, μαρτύρησαν. Το σώμα βρέθηκε, μεταφέρεται στην πόλη της Καστοριάς, περιφέρεται εκεί, το ζητάει επίμονα ο Μητροπολιτης Γερμανός Καραβαγγέλης…. Τελικά πήρε το σώμα, ακέφαλο όπως ήταν, και το έθαψε πίσω από την Μητρόπολη των Αγίων Ταξιαρχών. Εκεί βρίσκονται σημερα τα οστά του.
Κατόπιν επιθυμίας της γυναίκας του Ναταλίας Δραγούμη-Μελά, η οποία πέθανε πριν από 28 χρόνια, σε ηλικία 101 ετών, η κόρη της Ζωή έφερε οστά της μητέρας της κοντά σε αυτά του άντρα της, και αναπαύονται στον άλλο κόσμο μαζί, αφού στην ζωή τους δεν μπορούσαν να είναι. Η Ζωή Μελά-Ιωαννίδου, η οποία έχει πέντε χρόνια που απεβίωσε, είχε αφιερώσει την δική της ζωή στην φαρμακευτική βιομηχανία ‘ΧΡΩΠΕΙ’. Δούλευε χωρίς να αμείβεται και πρόσφερε κοινωνικό έργο, κάτι που σπάνια συναντάμε σήμερα.
Σε αυτό το σπίτι – Μουσείο, το οποίο ανήκει τώρα στην Νομαρχία Καστοριάς, μπορεί να δει κανείς αντικείμενα της εποχής, όπλα, σπαθιά, στολές Μακεδονομάχων, γυναικείες ενδυμασίες της εποχής, βιβλία, φωτογραφίες παλικαριών που έδρασαν σε εκείνα τα μέρη, φωτοτυπίες από τις τότε εφημερίδες που αναφέρονται στον Π.Μ.,κ.α.
Γ) ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Σε απόσταση 400 μ.ανηφορικού δρόμου από το σπίτι, υπάρχει ένα εκκλησάκι, μέσα στο οποίο βρισκεται το κενοτάφιο του Παύλου Μελά. Σύμφωνα με μία μαρμάρινη επιγραφή, γραμμένη με βυζαντινά κεφαλαία γράμματα, του έγινε «Ανασκευή, άμα τω πέρατι μάχης Βιτσίου, μερίμνη Βασιλικού Στρατού, επί διοικήσεως στρατηγου Μανιδάκη Στυλιανού». Μέσα στο εκκλησάκι βρίσκεται το κενοτάφιο, η πλάκα του οποίου γράφει «Ενθάδε ετάφη Παύλος Μελάς, Μακεδονομάχος ».
Προσκυνήσαμε ευλαβικά την μνήμη του και φεύγοντας, δεν μπορούσαμε παρά να αναρωτηθούμε τι θα έλεγε ο ίδιος, αν ζούσε, βλέποντας την σημερινή κατάσταση και την πολιτική των τελευταίων δύο ‘Ελληνικών’ κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.: να ξεπουλιέται το χώμα της μίας και μόνης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το οποίο αυτός και χιλιάδες ψυχωμένα παλικάρια πότισαν με το αίμα τους, πολεμώντας ΚΑΙ ενάντια στους Σλάβους, που την διεκδικούν σήμερα.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters