Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


Του Αλκιβιάδη Κεφαλά

Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, ενώ οι τιμές των τροφίμων, των πρώτων υλών και των καυσίμων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20% συγκρινόμενες με τις περσινές, χωρίς βεβαίως να υπάρχει αναπροσαρμογή μισθών για τους τυχερούς που ακόμα εργάζονται.

Αν η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες αποδίδεται στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση της ζήτησης λόγω της ανόδου του βιοτικού επιπέδου των ασιατικών χωρών, είναι εύλογο ότι η αύξηση του κόστους ζωής θα είναι ασήμαντη στις χώρες που διαθέτουν παραγωγική μηχανή, ενώ οι πολίτες εκείνων των χωρών που μόνο καταναλώνουν χωρίς να παράγουν, όπως η Ελλάδα, θα βιώνουν συνεχώς τις επιπτώσεις από την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών.

Ταυτόχρονα, η πτώση του βιοτικού επιπέδου και η επιδείνωση της οικονομικής θέσης της χώρας αυτόματα αυξάνουν τον πλούτο των ελίτ, επειδή από την άνοδο των τιμών επωφελούνται οι οικονομικά ισχυρότεροι, μέσω του ελέγχου του συστήματος παραγωγής και διανομής προϊόντων και αγαθών. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των πολιτικών που νομοθετούν προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της απολιγνιτοποίησης, ακολουθώντας τις απαιτήσεις της Γερμανίας. Η κατάργηση της παραγωγής λιγνιτικής ηλεκτρικής ενέργειας ζημίωσε τη χώρα με 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντιθέτως, ενίσχυσε με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό τη γερμανική βιομηχανία παραγωγής ανεμογεννητριών, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση χορήγησε τη διανομή και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας. Όμως, η εκούσια ή ακούσια καταστροφή της παραγωγικής μηχανής συνεπάγεται την αύξηση του εξωτερικού δανεισμού, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα χρέη να οδηγούν την οικονομία σε σπιράλ θανάτου. Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας, όταν τα δύο τελευταία χρόνια προσετέθησαν στο εξωτερικό χρέος 40 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτοξεύοντας το εξωτερικό χρέος στα 401,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 216,5% του ΑΕΠ (https://commodity.com/data/greece/debt-clock/);

Το αστρονομικό μέγεθος του εξωτερικού χρέους μπορεί να κατανοηθεί με ένα νοητικό πείραμα, που θα τοποθετήσει τα 500.000.000 των Ευρωπαίων πολιτών σε απόσταση ενός μέτρου τον έναν από τον άλλον, και κατόπιν θα προσπαθήσει να χορηγήσει το αναλογούν ποσό του χρέους στον καθέναν ξεχωριστά, διασχίζοντας έτσι και πληρώνοντας όλη την ανθρώπινη αλυσίδα, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη της σειράς. Το πρώτο δυσάρεστο γεγονός που θα διαπίστωνε ο εκτελεστής του νοητικού πειράματος είναι ότι θα έπρεπε να διανύσει μιάμιση φορά την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης, ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει το σύνολο των συμμετεχόντων.

Το δεύτερο δυσάρεστο γεγονός συνίσταται στο ότι θα έπρεπε να χορηγήσει στον καθέναν το χρηματικό ποσό των 802 ευρώ. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος στον κόσμο που να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να εξοφληθεί αυτό το χρηματικό ποσό από ένα σύνολο 11.000.000 ανθρώπων, από τους οποίους είναι οικονομικά ενεργό μόλις το 1/5.

Στο παγκόσμιο και το ελεύθερο σύστημα παραγωγής προϊόντων, ένας τόνος ελαιολάδου και ένας τόνος βιομηχανικών προϊόντων κοστίζουν 3.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ένας τόνος προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αποτιμάται 1 και 100.000.000 ευρώ. Άραγε, υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση ένας λογικός άνθρωπος που θα πίστευε ότι μια χώρα που δεν εξάγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να εξοφλήσει, έστω και στο μακρινό μέλλον, το αστρονομικό ποσό του χρέους της μέσω της παραγωγής και της πώλησης αγροτικών προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών χαμηλής έντασης;

Μέσα σε αυτό το ήδη ζοφερό οικονομικό τοπίο, πώς θα μπορούσαν άραγε να ερμηνευθούν η συνεχής συρρίκνωση των μέσων παραγωγής, η αποβιομηχανοποίηση, η υπερφορολόγηση, καθώς και η επιβολή επιλεκτικού φόρου στην ελληνική μπίρα και στο κρασί από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας όμως εξαιρέσει τα αντίστοιχα προϊόντα των ευρωπαϊκών χωρών από την επιβολή του δασμού;

Είναι παράδοξο ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πως η οικονομική πολιτική της την περίοδο της πανδημίας, που προκύπτει από τον διαχωρισμό του λαού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και τους καθολικούς εγκλεισμούς, θα επιδεινώσει την ήδη τραγική οικονομική κατάσταση και θα επιφέρει μη αναστρέψιμη καταστροφή, αν δεν την έχει ήδη προκαλέσει.

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις απομακρύνουν συνειδητά τη χώρα από την παραγωγική διαδικασία, για να επωφελούνται οι ελίτ και να εξοφλείται το τεράστιο εξωτερικό χρέος μέσω της σταδιακής εκχώρησης της ιδιωτικής περιουσίας στους δανειστές. Σε αυτό το λογικό συμπέρασμα συμφωνούν όλα τα πολιτικά κόμματα, αναγνωρίζοντας μεν «την υπερβολική φορολόγηση της μεσαίας τάξης», μη πράττοντας δε ουδέν ώστε να αντιστραφεί η καταστροφική οικονομική δυναμική.

 

https://www.newsbreak.gr/apopseis/246830/oikonomiko-olokaytoma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters