Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ MIDDLE POWER

Του Κωνσταντίνου Γρίβα 
Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Επανειλημμένως ο γράφων έχει αναφερθεί στην ανάγκη εθνοκεντρικής στρατηγικής και αυτόνομου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στο διαμορφούμενο διεθνές σύστημα, μακριά από εξαρτήσεις, ταυτίσεις και πάσης φύσεως "ανήκειν". Η συνήθης αντίδραση σε παρόμοιες απόψεις είναι ο χλευασμός, δεδομένου ότι η "μικρή", "ασήμαντη" και "χρεωκοπημένη" Ελλάδα δεν μπορεί –κατά την τρέχουσα αντίληψη– παρά να αποτελεί χώρα-εξάρτημα κάποιας Μεγάλης Δύναμης.

Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε μια προέκταση της άποψης για εθνικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη και αυτόφωτη γεωπολιτική λειτουργία. Θα εξετάσουμε, σε πολύ γενικές γραμμές πώς η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως μεσαία δύναμη (Middle Power) στο σύνθετο σημερινό διεθνές σύστημα. Η κυρίαρχη αντίληψη για τη μορφή που έχει το σημερινό διεθνές σύστημα είναι πως μετατρέπεται σε πολυπολικό.

Όμως, αυτός ο όρος εκφράζει μια πιο πολύπλοκη κατάσταση από ότι συνήθως εννοείται. Μεταξύ των άλλων, σήμερα φαίνεται πως βρισκόμαστε στη φάση αποκρυστάλλωσης της δεύτερης γενεάς του σύγχρονου πολυπολικού διεθνούς συστήματος. Η πρώτη γενεά προέκυψε από την έμπρακτη αποδόμηση της φαντασίωσης ενός μονοπολικού κόσμου, ελεγχόμενου, υποτίθεται, από τις ΗΠΑ.

Η μετεωρική άνοδος της Κίνας, η λιγότερο εντυπωσιακή, αλλά επίσης σημαντική, άνοδος της Ινδίας και η αναγέννηση της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τον εγκλωβισμό των ΗΠΑ στον χιμαιρικό και αυτοκαταστροφικό "Πόλεμο ενάντια στην Τρομοκρατία", οδήγησαν στη λήθη το όνειρο της αμερικανικής μονοκρατορίας. Αυτή η δομή ακολουθήθηκε από την εξέλιξη πολλών μεσαίων χωρών, που αποτελούν τη δεύτερη γενεά του πολυπολικού συστήματος, σε φιλόδοξους αυτόνομους δρώντες.

Ορισμένες από τις χώρες αυτές είναι η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Ιράν και η Τουρκία. Οι χώρες αυτές δεν έχουν, φυσικά, τα μεγέθη των ΗΠΑ της Ρωσίας ή της Ινδίας. Αξιοποιώντας, όμως, τα κενά μεταξύ των μεγαλύτερων δυνάμεων, μπορούν να έχουν και αυτές σημαντικό μερίδιο στη διεθνή κατανομή ισχύος. Με ποδοσφαιρικούς όρους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίζουν και αυτές στην Α' Εθνική του διεθνούς συστήματος. Ως ουραγοί μεν σήμερα, αλλά με φιλοδοξίες για το μέλλον. Έτσι, οι νέες δυνάμεις δημιουργούν ανησυχίες στην "παλιά φρουρά" που βλέπει τα προνόμιά της να απειλούνται.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΥΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Slpress.gr

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ 2020 Α’ ΜΕΡΟΣ. 100 χρόνια από την δολοφονία του. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)

Η Επιτροπή Ενημερώσεως Επί Των Εθνικών Θεμάτων(ΕΕΕΘ) πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 το Α΄ μέρος της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ 2020 που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την δολοφονία του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο σημείο της δολοφονία του, στη Λευκή Στήλη Λεωφόρος Βας. Σοφίας 73 στην Αθήνα στις 19:30 (7:30) το απόγευμα. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η γενική γραμματέας της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» Αθηνά Κρεμμύδα, ενώ είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων. Η σεμνή τελετή έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό ύμνο. Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος ενώ την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έκανε όπως πάντα ο αγαπητός φίλος Βασίλης Στυλιανέσης της ιστοσελίδας ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΊΣΤΗ. Λόγω της επετείου των 100 χρόνων θα ακολουθήσουν αρκετές εκδηλώσεις της ΕΕΕΘ για τον μεγάλο Έλληνα στοχαστή Ίωνα Δραγούμη και φυσικά το Β’ μέρος της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΝΑ το φθινόπωρο.





















100 χρόνια Ίων Δραγούμης
 

ΕΓΩ ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΦΟΡΑΩ. ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Του Πολύδωρα Ιππ. Δάκογλου 
 
Έκοψα το SUPER MARKET αμέσως μόλις επεβλήθη η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πελάτες. Όσο αυτοί θα  παρατείνουν την χρονική διάρκεια της παράλογης εντολής τους, τόσο εγώ θα παρατείνω και εγώ την αποχή μου.

Το έκανα, με την ψευδαίσθηση ότι μια εκτεταμένη αποχή θα μπορούσε να αλλάξει την μεθοδευμένη κυβερνητική πράξη βοήθειας εκ μέρους των γνωστών κύκλων στα συμφέροντα των κουμπάρων -παραγωγών μάσκας.

Πίστευα απολύτως ότι, η οργανωμένη αποχή όλων μας από τα SUPER MARKET και η διοχέτευση των αγορών μας στα μικρά μαγαζιά, όπου η μάσκα δεν ήταν υποχρεωτική, θα δημιουργούσε μια κρίσιμη και μετρήσιμη πτώση του τζίρου τους με ταυτόχρονη διοχέτευση της κατανάλωσης στους μικρούς επαγγελματίες. Ότι, το Super Market θα έχαναν εκτός από τα κέρδη τους και μια σημαντική ποσότητα ρευστότητας και ένα σοβαρό μερίδιο της αγοράς. Αυτά όλα θα ήταν αρκετά για να τους οδηγήσουν μέσα σε λίγες ημέρες να πιέσουν την κυβέρνηση και να καταργηθεί το ανεδαφικό και αλυσιτελές μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στους καταναλωτές. Σκέφθηκα πως θα μας κόστιζε, ίσως, λίγα ευρώ παραπάνω αλλά ότι άξιζε τον κόπο να υψώσουμε το ανάστημά μας στους ξαδιάντροπους που παίζουν με την υγεία και την αξιοπρέπειά μας, οδηγώντας τους σε πολιτική ήττα από μια μαχόμενη κοινωνία.

Έπεσα έξω! 

Για την ακρίβεια δεν είχα υπολογίσει την αποφασιστικότητα των εξουσιαστών μας και των συμφερόντων που εκφράζουν. 

Η σκέψη μου ότι, αν πιεστούν τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ χάνοντας ρευστότητα, θα αντιδράσουν ήταν σωστή. Στον τρόπο αντίδρασης του συστήματος έπεσα έξω.

Αντί να ανακαλέσουν το καταφανώς ανόητο (από υγειονομικής πλευράς) μέτρο, έκαναν το απολύτως αντίθετο. Όταν ένιωσαν ότι ο κόσμος αντιδρά, προχώρησαν και με μία άθλια απόφασή του επέβαλαν τη μάσκα ακόμα και στους πελάτες των μικρών μαγαζιών. Οπότε μας έκοψαν την εναλλακτική λύση προμήθειας βασικών αγαθών. Απομένει όμως ακόμη, η λύση της τηλεφωνικής παραγγελίας στον μπακάλη και η παραλαβή στο σπίτι, στο γραφείο ή έξω από την πόρτα του μαγαζιού, χωρίς να αγοράσουμε και να φορέσουμε τη μάσκα. Η ιδέα της πίεσης μέσω της πτώσης του τζίρου των Super Market  παραμένει ζωντανή και αν γίνει κίνημα καταναλωτών, θα φέρει τρία σοβαρά αποτελέσματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Θα στηριχτούν οικονομικά τα μικρά μαγαζιά.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι μεγάλοι της αγοράς θα υποχρεωθούν να πιέσουν τους κυβερνητικούς (αυτοί έχουν τον τρόπο τους).

ΤΡΙΤΟΝ: Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη και την δυνατότητα να μην είναι πρόβατα αλλά αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ!

Είναι πολλοί που θα έχουν διαφορετική άποψη. Είτε γιατί θεωρούν πως είναι μάταια πράξη αντίστασης, είτε γιατί θεωρούν πως δεν θα ακολουθήσει ο κόσμος ώστε να υπάρξει ένα γενικευμένο κίνημα, είτε διότι θεωρούν ότι οι Λοιμωξιολόγοι και οι κυβερνητικοί έχουν δίκιο να επιβάλλουν την μάσκα στους πολίτες. Υπάρχουν τέλος και αυτοί που θα πουν «μα δεν βλέπετε τους άλλους λαούς»;

Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσω με αυριανό μου άρθρο, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι σέβομαι και δεν κατηγορώ όποιους έχουν άλλη άποψη από την δική μου. Άποψη που -ακόμη- μπορώ και την διατυπώνω δημοσίως και ενυπογράφως!


ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ


ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ : Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Του Παναγιώτη Σαββίδη

 

Μια ιστορική αναδρομή στις φρικαλεότητες του Ραφέτ Πασά της Σαμψούντας και του ηρωισμού των Ποντίων - Μετά από 18 ημέρες μαχών, 95 γυναικόπαιδα ζήτησαν από τους αντάρτες να τους σκοτώσουν για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων

Την περίοδο 1915 – 1922 στο δυτικό τμήμα του Πόντου, όπου μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ήταν τουρκόφωνοι, αναπτύχθηκαν και έδρασαν ένοπλα αντάρτικα σώματα, προκειμένου να προστατεύσουν τα ελληνικά χωριά της περιοχής, από τους διωγμούς και τη μανία των Τούρκων. Η ένοπλη οργάνωση στάθηκε σχετικά σωτήρια για τον Ελληνισμό του δυτικού Πόντου, αφού έως τότε είχε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από τις συνεχείς εκτοπίσεις, που αφάνισαν σημαντικό μέρος του πληθυσμού.
Σπουδαιότερα κέντρα αντίστασης ήταν η Αμισός, η Πάφρα, η Οινόη, η Θέρμη (Τέρμε), α Αμάσεια, η Ορντού κ.α. Ο μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης, στα Απομνημονεύματά του για τον Πόντο αναφέρει για τη δημιουργία των αντάρτικων σωμάτων : «Η βίαιη ένταξη στα «Τάγματα Εργασίας» (ΑμελέΤαμπουρού) έγινε αφορμή να γεννηθούν τ' ανταρτικά σώματα των Ποντίων. Πολλοί άνθρωποι αντιδρώντας και ζητώντας να γλιτώσουν από βέβαιο θάνατο δραπέτευσαν απ' τα εργατικά τάγματα και κατέφευγαν στα βουνά, όπου ζούσαν κατά μικρές ομάδες που συχνά κατέβαιναν ως τα χωριά τους. Εφοδιάστηκαν σιγά-σιγά με όπλα και πολεμοφόδια και έτσι μπορούσαν τώρα ν' αποκρούουν τις επιθέσεις των Τούρκων».

Η αιματοβαμμένη σπηλιά …

Στο βιβλίο του «Πάφρα του Πόντου. Η χώρα των γενναίων» ο πρωτοπρεσβύτερος, και διδάκτωρ του ποιμαντικού τμήματοςτης Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Κυνηγόπουλος περιγράφει την τραγωδία της σπηλιάς της Παναγίας στο βουνό Ότκαγια, στον δυτικό Πόντο, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο Έλληνες αντάρτες και γυναικόπαιδα χωριών της περιοχής.Στο ίδιο σημείο, υπήρχε παλαιότερα το μοναστήρι της Παναγίας του ΟτΚαγιά, γνωστή και ως ΠαχατσάχΠαναγιασί (σημαίνει «Η Παναγία που κάνει τον τυφλό να βλέπει»), ερείπια του οποίου ακόμη διασώζονται. Το τέλος ανταρτών και γυναικόπαιδων στη σπηλιά της Παναγίας, συγκλονίζει …
Γράφει συγκεκριμένα ο π.ΝικόλαοςΚυνηγόπουλος:



«Στην περιοχή Ότκαγια του δυτικού Νεπιέν της Πάφρας μέσα σε μια σπηλιά που οι Ρωμιοί της περιφέρειας την έλεγαν, «Της Παναγίας η μάγαρα», είχαν κρυφτεί 600 γυναικόπαιδα της περιοχής και 60 αντάρτες με οπλαρχηγούς το Χατζηγιώργη, τον καπετάν Κώστη και τον καπετάν Παπάζογλου. Ήταν μια ευκαιρία να χορτάσει την αιμοβόρα δίψα του ο Ραφέτ Πασάς της Σαμψούντας.

Ήταν δε πολύ ανήσυχος και νευριασμένος που δεν μπόρεσε να υποτάξει τους αντάρτες της περιοχής της Σαμψούντας. Ο Ραφέτ πήρε τηλέφωνο στη στρατιωτική διοίκηση της Πάφρας και έδωσε αυστηρή εντολή στον μπίνμπαση Μεχμέτ Αλή να αφανίσει τους γκιαούρηδες που τρύπωσαν στην απόκρυφη κουφάλα του βουνού.

Ο Μεχμέτ την όλη επιχείρηση την ανέθεσε στον αιμοβόρο Τούρκο υπαξιωματικό της περιοχής, τον Ταλίπτσαούς και του είπε: «Πεντακόσιες λίρες από μένα και όλα όσα βρεις στα κουφάρια των απίστων. Την άλλη μέρα χαράματα ξεκίνησαν τα μπουλούκια των Τούρκων φορτωμένα με τρόφιμα και πυρομαχικά, με ζουρνάδες και νταούλια σαν να πήγαιναν σε πανηγύρι.
Το μεσημέρι έφτασαν στα απόκρημνα βράχια του Ότκαγια και η επίθεση άρχισε. Οδηγήθηκε όμως σε αποτυχία, αφού σκοτώθηκαν πολλοί Τούρκοι.

Ο Ταλίπ φώναζε στους ζαπτιέδες του βγάζοντας το μαστίγιό του:
«Κιοτήδες! Γομάρια! Να σκαρφαλώσετε γρήγορα στα βράχια και να μου φέρετε αμέσως τα κεφάλια αυτών που τόλμησαν να αντισταθούν»! Και δεύτερη επίθεση απέτυχε. Ώρες ολόκληρες ο τούρκικος στρατός δέχονταν τις βρισιές και τις απειλές του Τσαούς αδιαμαρτύρητα. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και τη δεύτερη μέρα αλλά όλες απέτυχαν. Στις επιθέσεις της τρίτης ημέρας ο ίδιος ο Ταλίπ τραυματίστηκε στον ώμο και έχασε δέκα Ζαπιτιέδες. Παρά ταύτα οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και την τέταρτη ημέρα. Τέλος απελπισμένος και τσακισμένος ο Τσαούς αναγκάστηκε να ζητήσει ενίσχυση από την Πάφρα.
 

Όταν έμαθε τις αποτυχίες του ο Μεχμέτ αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την επιχείρηση. Για το σκοπό αυτό πήρε μαζί του ένα σύνταγμα στρατού και τρία ορεινά πυροβόλα. Την πρώτη μέρα περικύκλωσε τη σπηλιά σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων και τα πυροβόλα του ετοίμασαν το έδαφος για επίθεση.
Άρχισε νέα επίθεση που κράτησε τρεις ώρες. Τελικά απέτυχε και αυτή. Ο Μεχμέτ έγινε θηρίο από το κακό του. Δεν ήθελε να δει κανέναν μπροστά του. Όλη τη νύχτα δεν έκλεισε μάτι. Τη δεύτερη μέρα έγινε νέα επιχείρηση, η οποία όμως είχε χειρότερα αποτελέσματα. Τότε προσπαθώντας να βρει λύσεις για αποτελεσματικότερη ενέργεια, βρίσκει άλλο καταλληλότερο μέρος για τα κανόνια του και σφυροκοπεί το στόμιο της σπηλιάς επί μια ώρα. Σε λίγη ώρα άλλη επίθεση αρχίζει, το αίμα χύνεται άφθονο στη γη και βάφει με κόκκινο χρώμα τα βράχια. Οι χαράδρες γεμίζουν από πτώματα.

Ύστερα από τις αποτυχίες αυτές, μοναδική ελπίδα για την κατάληψη της σπηλιάς απέμεινε να πέσει από μόνη της, αφού εξαντληθούν τα πολεμοφόδια των γκιαούρηδων. Την άλλη μέρα φάνηκε από τη μεριά των Ρωμιών έλλειψη πυρομαχικών. Έστειλε το απόγευμα ο Μεχμέτ Ντελάλη για να ζητήσει ειρήνευση.

Επειδή δε φαίνονταν καμιά άσπρη σημαία έστειλε τον Ντελάλη με τρεις αξιωματικούς για να πλησιάσουν πιο κοντά στη σπηλιά. Μετά από τρία λεφτά η απάντηση ήρθε με πυροβολισμούς. Οι δύο τραυματίστηκαν και επέστρεψαν άπρακτοι.

Ο Μεχμέτ από το κακό του έσπασε το σπαθί του, γκρέμισε τη σκηνή του και κυλίστηκε χάμω. Τα χείλη του έτρεμαν. Οι αξιωματικοί του νόμισαν ότι τρελάθηκε. Όταν συνήλθε λίγο, διέταξε τα πυροβόλα να φράξουν την πόρτα της σπηλιάς με οβίδες. Μετά διέταξε γενική επίθεση, αφού προειδοποίησε όλους πως όποιος γυρίσει πίσω χωρίς να κυριευτεί η σπηλιά θα αποκεφαλιστεί σαν το πρόβατο.

Οι στρατιώτες του στη συνέχεια χύμηξαν απάνω και σκαρφάλωσαν στα μονοπάτια. Κοντά στη σπηλιά άναψε θανατερή μάχη. Ο Μεχμέτ ρίχτηκε και εκείνος στη φωτιά με το πιστόλι του. Ξαφνικά σταμάτησαν τα πυρά των στρατιωτών και των Ρωμιών.

Σε λίγο παρατηρήθηκε ένα παράξενο θέαμα. Οι αντάρτες φιλιόντουσαν μεταξύ τους και αποχαιρετούσαν τα γυναικόπαιδα. Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Αυτοκτονούσαν για να μην πιαστούν στα χέρια των Τούρκων. Ένας αντάρτης σε ψηλό βράχο έβγαλε άσπρη σημαία και φώναξε ότι τα γυναικόπαιδα παραδίδονται.

Οι Τούρκοι μόλις άκουσαν τη φωνή χάρηκαν και χωρίς εμπόδιο πλέον όρμησαν στη σπηλιά μέσα πατώντας στα πτώματα των ανταρτών, που ήσαν αγκαλιασμένα. Σε τρία λεπτά η σπηλιά έγινε κόλαση. Ακούγονταν ουρλιαχτά και κλάματα. Οι φρικτές σκηνές της βίας, ατίμωσης, των οργίων και του θανάτου διαδέχονταν η μια την άλλη ώρες ολόκληρες. Οι κραυγές πόνου, ντροπής, φρίκης αντιλαλούσαν στη σπηλιά της Παναγιάς χωρίς τελειωμό. Τα μπουλούκια των αποκτηνωμένων κακούργων, αφού κόρεσαν όλα τα βρωμερά και βάρβαρα ένστικτά τους έσυραν τα γυναικόπαιδα έξω από τη σπηλιά και τα οδήγησαν στο κοντινό τούρκικο χωριό Τζαχιούρ.

Ο ίδιος ο Μεχμέτ πήγε στην Πάφρα και ανήγγειλε στο Ραφέτ την επιτυχία του. Στην πλατεία του χωριού Τζαχιούρ ατίμασαν ομαδικά τις γυναίκες και τα κορίτσια και ντουφέκισαν τα παιδιά. Το αχαλίνωτο όργιο και η σφαγή συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ. Την άλλη μέρα ο Μεχμέτ διέταξε και έκοψαν τα κεφάλια τριάντα ανδρών. Τα έβαλε σ’ ένα τσουβάλι και τα έστειλε στη Σαμψούντα για τρόπαιο νίκης από την σπηλιά της Παναγιάς στον προϊστάμανό του Ραφέτ. Τα τριακόσια γυναικόπαιδα που έμειναν στάλθηκαν εξορία στην Παφλαγονία με προορισμό την Κασταμονή, στην οποία έφτασαν τελικά μόνο 83 μισοπεθαμένα γυναικόπαιδα.

Η τραγωδία του Ότκαγια μαθεύτηκε παντού και οι Ρωμιοί περισσότερο αγανακτισμένοι με μεγαλύτερο πείσμα μάχονταν και προστάτευαν τα γυναικόπαιδα. Σε μια σπηλιά ήταν κρυμμένα 95 γυναικόπαιδα με δεκαπέντε αντάρτες. Ένα τάγμα Τούρκων για δεκαοχτώ μέρες έριχνε καυτό μολύβι, χωρίς να μπορούν να λυγίσουν την αντίσταση των ανταρτών. Τη δέκατη μέρα τα βόλια των ανταρτών τελείωσαν.
Τα γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων ζήτησαν να τους σκοτώσουν οι αντάρτες. Έτσι και έγινε. Στο τέλος αφού έσπασαν τα όπλα τους οι αντάρτες έπεσαν οι ίδιοι στα βράχια, στο γκρεμό και σκοτώθηκαν. Έτσι από τα 95 γυναικόπαιδα και τους δεκαπέντε άνδρες δεν έμεινε κανένας».
 
To 2018 oOικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την περιοχή της Μπάφρας και βρέθηκε στο Ότκαγια στην είσοδο της αιματοβαμμένης σπηλιάς και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων. Η ενέργεια αυτή, εξόργισε Τούρκους εθνικιστές και εφημερίδες με πηχυαίους τίτλους περί προσπάθειας αναβίωσης της «Δημοκρατίας του Πόντου».

Φωτογραφίες: ΓιάννηςΓκόσιος


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ἡ ρήτρα τύπου Ἰμίων γιά «ἀποχή ἀπό ἑκατέρωθεν ἐνέργειες» καί ἡ παραβίασίς της ἀπό τόν Ἐρντογάν
 
Με τούς χειρότερους δυνατούς οἰωνούς ἄρχισε στήν πράξη ὁ ἐφ’ ὅλης τῆς ὕλης διάλογος μεταξύ Ἑλλάδος – Τουρκίας ὁ ὁποῖος συνεφωνήθη μυστικῶς στό Βερολῖνο μεταξύ τῶν δύο κυβερνήσεων ἀμέσως μετά τήν μετατροπή τῆς Ἁγίας Σοφίας σέ τέμενος. Ἡ ἔξοδος τοῦ τουρκικοῦ στόλου στό Αἰγαῖο τά δύο προηγούμενα εἰκοσιτετράωρα ἀποτελεῖ στήν πραγματικότητα ὠμή παραβίαση τῶν συμπεφωνηθέντων μεταξύ τῆς ἔμπειρης διπλωματικῆς συμβούλου τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη Ἑλένης Σουρανῆ καί τοῦ στενοῦ συνεργάτου καί ἐξ ἀπορρήτων τοῦ Ταγίπ Ἐρντογάν, Ἰμπραχίμ Καλίν. Εἶχε δέ ὡς στόχο νά διαμηνύσει τόσο στήν Ἑλλάδα ὅσο καί στήν διεθνῆ κοινότητα ποιός ἔχει τό πάνω χέρι στόν διάλογο. Ποιός καθορίζει τούς ὅρους. Σύμφωνα μέ ἀπολύτως ἀξιόπιστες πληροφορίες τῆς «Ἑστίας» στό Βερολῖνο δέν συνεζητήθη ἡ ἀτζέντα τοῦ συμβουλίου Γενικῶν Ὑποθέσεων ὅπως διέρρευσε ἀρχικῶς, ἀλλά:
Πρῶτον, συνεφωνήθη ὅτι ἀρχίζει καί πάλι ἀπ’ εὐθείας διμερής διάλογος μεταξύ Ἑλλάδος – Τουρκίας γιά ὅλα τά ἐκκρεμῆ θέματα. Γιά νά μήν ὑπάρχει ἀμφιβολία μάλιστα ἀμέσως μετά τήν ἀποκάλυψη τῆς μυστικῆς συμφωνίας (ἡ ὁποία ἔγινε γνωστή μέ πρωτοβουλία τοῦ ἰδίου τοῦ Μεβλούτ Τσαβούσογλου), ἔδωσε συνέντευξη σέ τουρκικό ΜΜΕ ὁ Ἰμπραχήμ Καλίν γιά νά προκαταλάβει καί τά θέματα τῆς ἀτζέντας: ἀποστρατιωτικοποίησις νησιῶν τοῦ Αἰγαίου, διαμοιρασμός φυσικῶν πόρων τῆς Μεσογείου, ἀμφισβητούμενα νησιά, γκρίζες ζῶνες, μουφτεῖες Θράκης, τέμενος Ἀθηνῶν κ.ἄ. Ἡ Ἑλλάς δέν ἐπιβεβαίωσε οὔτε καί διέψευσε τούς ὅρους, πολύ δέ περισσότερο δέν ἀπήντησε στόν κύριο Καλίν τό γνωστό, ὅτι «ἔχουμε μόνο μία διαφορά», ἐνδεικτικό τῆς καταστάσεως.
Δεύτερον, συνεφωνήθη μεταξύ τῶν δύο μερῶν «ἀποχή ἀπό ἑκατέρωθεν ἐνέργειες πού προκαλοῦν ἔνταση.» Ἤτοι, σέ ἐλεύθερη μετάφραση γιά τήν Ἑλλάδα, ἡ ἀποχή ἀπό ἔρευνες ὑδρογονανθράκων στά ἑλληνικά οἰκόπεδα ἐντός τῆς ἑλληνικῆς ὑφαλοκρηπῖδος, ἡ ἀναστολή τοῦ δικαιώματος ἐπεκτάσεως τῶν χωρικῶν ὑδάτων σέ 12 μίλια, ἡ ἀναβολή καταθέσεως συντεταγμένων κ.ἄ. Ὁτιδήποτε θά μποροῦσε νά προκαλέσει τούς Τούρκους. Ὁμοίως τό ἴδιο ἐδεσμεύθησαν οἱ Τοῦρκοι: ὅτι θά ἀπέχουν ἀπό ἐπιθετικές ἐνέργειες ἔναντι ἡμῶν. Ρήτρα τήν ὁποία ἡ Ἑλλάς τήρησε ἔστω καί ἐπί ζημία τῶν ἐθνικῶν συμφερόντων της, ἐνῶ ἡ Τουρκία προσπάθησε προχθές νά τήν παραβιάσει μέ τήν γνωστή Navtex. Δεῖγμα τοῦ ὅτι ἰσχύει ἡ ρήτρα ἀποχῆς ἀπό ἑκατέρωθεν ἐνέργειες, εἶναι καί τό γεγονός ὅτι χθές ἡ ἐντυπωσιακά ντυμένη στά κόκκινα Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στόν τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ὅτι «πρέπει νά ἀποφεύγονται οἱ μονομερεῖς ἐνέργειες» καί ὅτι ἡ ΑΟΖ μπορεῖ νά συμφωνηθεῖ «μέ βάση τό Διεθνές Δίκαιο εἴτε μέ διμερεῖς συμφωνίες εἴτε μέ προσφυγή στήν Χάγη». Σύμφωνα μέ ἐκτιμήσεις ἐγκύρων διπλωματικῶν κύκλων, ἡ ἐνέργεια τῶν Τούρκων νά προκαλέσουν ἦταν ἀπολύτως ἀναμενομένη καθώς ἡ προϊστορία μᾶς ἔχει δείξει πώς πάντα πρίν ἀρχίσει ὁ ὅποιος ἑλληνοτουρκικός διάλογος κάνουν μιά ἐπιθετική ἐνέργεια γιά νά δείξουν τόσο σέ ἐμᾶς ὅσο καί στούς ἔξω:
α. Ποιός ἔχει τήν ἰσχύ καί τό πάνω χέρι στόν διάλογο καί τί μπορεῖ νά συμβεῖ ἄν δέν γίνουν δεκτοί οἱ ὅροι τοῦ ἰσχυροῦ στόν διάλογο.
β. Ποιός ἔχει στήν ἰδιοκτησία του τήν διεκδικούμενη περιοχή.
γ. Πώς εἶναι σέ ἰσχύ τό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τό ὁποῖο θά ἀποτελέσει βάση συζητήσεως γιά τίς διεκδικήσεις τους στό Αἰγαῖο καί τήν Ἀνατολική Μεσόγειο.
Μέ λύπη παρατηρήσαμε ὅτι οἱ τουρκικοί ἰσχυρισμοί γιά τό Καστελλόριζο, τήν ὑφαλοκρηπῖδα του καί τήν ἀπόστασή του ἀπό τήν ἠπειρωτική Ἑλλάδα ἔμειναν χθές ἀναπάντητοι. Ἐπιβεβαιωτικό τῆς ὑπάρξεως μυστικῆς συμφωνίας εἶναι:
* Ἡ ανακοίνωσις τοῦ Σταίητ Ντηπάρτμεντ γιά τήν ἐπικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Ἄσπερ κατά τήν ὁποία συνεφωνήθη «νά ὑπάρξει αὐτοσυγκράτηση ἀπό τά δύο μέρη.» Ἐπιβεβαιώθηκε δηλαδή ἡ ρήτρα τοῦ Βερολίνου.
* Ἡ προκλητική ἀνακοίνωσις τοῦ Σταίητ Ντηπάρτμεντ γιά «ἀμφισβητούμενα ὕδατα». Δεῖγμα ὅτι τό συγκεκριμένο ἀποτελεῖ διαφορά πού θά ἐπιλυθεῖ στόν διάλογο. Ἡ παλαιότερη θέσις Πάυατ, ὅτι τά νησιά ἔχουν πλήρη δικαιώματα, κατηργήθη σέ μία βραδυά.
* Ἡ πρόσφατη δήλωσις τοῦ Εὐρωπαίου ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν Μπορρέλλ γιά «διάλογο γιά τούς ὑδρογονάνθρακες στήν Μεσόγειο». Κινεῖται στήν ἴδια κατεύθυνση: «Βρεῖτε τα».
* Ἡ παρέμβασις Μέρκελ γιά τήν ἀποκλιμάκωση, τήν ὁποία ὁ Ἐρντογάν ἀναγκάζει νά σπαταλᾶ προσωπικό κεφάλαιο γιά νά ἀποσοβεῖ εἰκονικές κρίσεις. Ἡ Καγκελλάριος παγιδεύεται ἀπό τόν Τοῦρκο Πρόεδρο. Ἐάν ἡ Ἑλλάς ἀρνηθεῖ νά συμβιβασθεῖ στόν διάλογο μέ τήν Τουρκία καί ἡ Ἄγκυρα προκαλέσει πραγματική κρίση, τότε ἡ Μέρκελ δέν θά ἔχει τήν πειθώ νά παρέμβει. Καθισταμένη μέρος τοῦ προβλήματος ἡ Καγκελλάριος θά ἀναγκασθεῖ νά μεταφέρει τήν πίεση σέ ἐμᾶς καί τήν ἀποτυχία αὐτῆς, καί θά παρακολουθήσει χωρίς δυνατότητα ἀντιδράσεως τό τυχόν θερμό ἐπεισόδιο. Μόλις ἀρχίσαμε. Ἡ πρωτοτυπία αὐτήν τήν φορά εἶναι ὅτι δεσμευτήκαμε ὅπως στά Ἴμια (no ships, no flags, no troops) γιά «ἀποχή ἀπό ἑκατέρωθεν ἐνέργειες» πρίν γίνει θερμό ἐπεισόδιο, χωρίς νά διασφαλίζουμε ὅτι δέν θά συμβεῖ!

ΕΣΤΙΑ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Η ''ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ'' ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ : ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Ένα άρθρο της DW, αποκαλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό την “λύση” που προωθεί το Βερολίνο για το Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Με μία λέξη: συνεκμετάλλευση, μέχρι να προκύψει κάποια απόφαση από κάποιο “διαιτητικό δικαστήριο” ,αλλά όπως αναφέρει αυτή η “κοινή οικονομική ανάπτυξη Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου” θα μπορούσε να γίνει και μόνιμη “λύση”.
Αν αυτά γράφονται στα φανερά καταλαβαίνουμε τι συζητείται στα “κρυφά”.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι στην Αθήνα, πολλοί σε πολύ υψηλό επίπεδο έχουν ήδη εφησυχάσει ότι “η Γερμανία θα βοηθήσει να επιλυθεί η κρίση με την Τουρκία”!

Αν η “λύση” είναι αυτή που περιγράφεται στο άρθρο, δεν πάμε καθόλου καλά.

Το άρθρο:

Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα είναι ένας από τους κύριους στόχους της 6μηνης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γερμανία. “Χρειαζόμαστε μια συνεκτική στρατηγική για την Τουρκία”, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο την 1η Ιουλίου. Η πολιτική της ΕΕ για την Τουρκία θα πρέπει να καλύπτει όλα όσα σχετίζονται με τις σχέσεις της με τη χώρα, είπε, από θέματα που αφορούν τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και το ζήτημα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η Μέρκελ στάθηκε σ’΄ ένα εμπόδιο  για τις καλές μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας: τις γεώτρησεις της Τουρκίας, για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κύπρο μέχρι την  Κρήτη. Οι γεωτρήσεις στην  Κύπρο συνεχίζονται από το 2019, ενώ ανακοινώθηκαν γεωτρήσεις  κοντά στην Κρήτη για το φθινόπωρο .

Η διαμάχη έχει να κάνει με τις τουρκικές αξιώσεις για θαλάσσιες περιοχές  στην ανατολική Μεσόγειο . Για δεκαετίες, η Άγκυρα είναι της γνώμης ότι τα πολλά ελληνικά νησιά στα ανοικτά της Τουρκικής ακτής του Αιγαίου πρέπει να έχουν δικαίωμα μόνο σε μια πολύ μειωμένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εάν υπάρχει….

…Σε μια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είπε ότι είναι απαράδεκτο το Καστελόριζο, “ένα μικρό νησί”, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την ηπειρωτική Τουρκία και απέχει περισσότερο από 500 χιλιόμετρα (311 μίλια) από την Αθήνα ,να  έχει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που εκτείνεται  στα 200 ​​ναυτικά μίλια (230 μίλια, 370 χιλιόμετρα) προς κάθε κατεύθυνση. “Ποια χώρα θα δεχόταν μια τέτοια κατάσταση;” ρώτησε.

Η αρχή της δικαιοσύνης

Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η ΑΟΖ του Καστελόριζου είναι νόμιμη, σύμφωνα με την Nele Matz-Lück, στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου Walther Schücking στο Πανεπιστήμιο Kiel, στη βόρεια Γερμανία. Αναφέρει το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία διεκδικεί πολλά μικρά νησιά στον Νότιο Ειρηνικό και τον Ανταρκτικό Ωκεανό μαζί με τα αντίστοιχα τεράστιες  θαλάσσιες περιοχές.

Μόνο νησιά που είναι κατοικήσιμα ή μπορούν να υποστηρίξουν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα μπορούν να διεκδικήσουν ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων. Ωστόσο, εάν αυτή η ζώνη αλληλεπικαλύπτεται με εκείνη άλλου κράτους, και τα δύο κράτη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για το πού βρίσκονται τα σύνορα στο πλαίσιο της UNCLOS.

Η Matz-Lück λέει ότι υπάρχουν περιθώρια  σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι μια τέτοια συμφωνία. «Όταν τα κράτη συνάπτουν μια συνθήκη, είναι πολύ “ελεύθερη” όσον αφορά τη μέθοδο που χρησιμοποιούν και το αποτέλεσμα που επιτυγχάνουν. Εάν μια τέτοια υπόθεση παραπεμφθεί σε διεθνές δικαστήριο ή σε διεθνή διαιτητή, θα ληφθεί  απόφαση σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης”.

Τέτοιες αρχές θα ισχύουν και στην περίπτωση μικρών ελληνικών νησιών στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, λέει η Matz Lück. “Για λόγους δικαιοσύνης, σε ορισμένες περιπτώσεις τα μικρά νησιά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη από τα διαιτητικά διεθνή δικαστήρια σε  διαμόρφωση συνόρων, που θα οδηγούσαν σε στρέβλωση της κατάστασης”.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο. Επικαλείται το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης τον Νοέμβριο του 2019 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων εδαφών στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες έχουν απορρίψει αυτήν τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αγνοεί την Κρήτης, που βρίσκεται μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.

Η Matz-Lück κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ακόμη και αν η συνθήκη έχει τεθεί σε ισχύ,  δεν μπορεί να έχει επιπτώσεις εις βάρος τρίτου κράτους». Λέει ότι μια συνθήκη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που αγνοεί εντελώς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες δεν μπορεί να έχει νομική ισχύ τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα.

Αντίθετα, λέει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε από την Ιταλία και την Ελλάδα τον Ιούνιο, η οποία οριοθετεί την ΑΟΖ κάθε κράτους στο Ιόνιο Πέλαγος, είναι αποτελεσματική από νομική άποψη. “Το ζήτημα εάν πρέπει να ρωτηθούν τα γειτονικά κράτη αποφασίζεται ανάλογα με το εάν υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενα σύνορα. Κατά γενικό κανόνα, αρκεί να οριοθετείται μια περιοχή που διεκδικείται από δύο μόνο κράτη, δεν χρειάζεται να συμπεριληφθούν άλλα κράτη”, λέει η Matz-Lück,η οποία αποκαλώντας την κατεχόμενη Κύπρο, “βορεια Κύπρο” στην οποία η κατάσταση είναι…αμφιλεγόμενη υποστηρίζει:«Ακόμα κι αν η κατάσταση της Βόρειας Κύπρου είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, η τουρκική γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι νομικά αμφίβολη»!

Μια πιθανή λύση για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία

Μέχρι τώρα, η Ελλάδα και η Κύπρος αρνούνται να διαπραγματευτούν με την Τουρκία για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων. Έχουν τη θέση ότι έχει ήδη διευθετηθεί με διεθνείς συνθήκες. Αλλά είναι αμφισβητήσιμο εάν αυτή η θέση παραμένει αξιοποιήσιμη. Εάν η Άγκυρα, η Αθήνα και η Λευκωσία αποφασίσουν να παρουσιάσουν το θέμα σε ανεξάρτητο όργανο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή ένα διεθνές δικαστήριο διαιτησίας είναι ανάμεσα στις   πιθανές επιλογές.

Μέχρι να εκδοθεί απόφαση, οι χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια προσωρινή λύση που προβλέπει την κοινή οικονομική ανάπτυξη των επίμαχων θαλάσσιων εδαφών, χωρίς να διατυπώνονται ισχυρισμοί και να μην υπάρχει πρόβλεψη για τη μορφή μιας μεταγενέστερης συμφωνίας, λέει η Matz-Lück. “Τα κέρδη μοιράζονται έως ότου μπορεί να συμφωνηθεί κάποια στιγμή”, λέει, προσθέτοντας ότι μια τέτοια “κοινή χρήση” μπορεί τελικά να γίνει μόνιμη λύση.



Militaire.gr
https://www.militaire.gr/i-quot-germaniki-lysi-quot-gia-to-aigaio-synekmetalleysi-synekmetalleysi-synekmetalleysi/




Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ», ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ...ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ;

Του Θεόδωρου Καρυώτη
 
Ξεχνάμε ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι συγχρόνως και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ζητήσει από την Ελλάδα και την Κύπρο να οριοθετήσουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους.
Την πρωτοβουλία μπορεί να αναλάβει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και να ζητήσει από τις Βρυξέλλες, μια και η ΑΟΖ εμπίπτει στις δικαιοδοσίες της, να απαιτήσει από την Αθήνα και την Λευκωσία να οριοθετήσουν τις ΑΟΖ τους.

Ξαφνικά ο πρόεδρος της Γαλλίας έγινε ήρωας στην Ελλάδα διότι κατήγγειλε απερίφραστα της κινήσεις του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν το τουρκικό ναυτικό στοχοποίησε ένα πολεμικό πλοίο της Γαλλίας έξω από την Λιβύη. Μέχρι τότε  γαλλική συμπαράσταση δεν είχε εκδηλωθεί τόσο έντονα.
Θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια άλλων «παικτών», ιδίως της Τουρκίας, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης, ότι δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι όσοι  συμβάλλουν σε αυτό θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις επισημαίνοντας  ότι το Παρίσι στηρίζει αυτήν την επιλογή.
  • Ο πρόεδρος Μακρόν γνωρίζει ότι η ασφάλεια της Ε.Ε. ισοδυναμεί με την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων της και η καλύτερη προστασία των συνόρων της Ευρώπης εξασφαλίζεται από την ΑΟΖ της Ευρώπης!
Ο ίδιος στις δηλώσεις του, πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έστειλε μήνυμα με βασικό αποδέκτη την κατοχική δύναμη:
«Θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειας μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα επιτρέψει να συμβεί. Για μια ακόμη φορά θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται. Αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό πρέπει να υποστούν κυρώσεις, και μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας επ΄ αυτού».
  • Γαλλία: Η μεγαλύτερη ΑΟΖ του πλανήτη Γη
Λόγω των πολυάριθμων υπερπόντιων νησιών και εδαφών που είναι διάσπαρτα σε όλους τους ωκεανούς, η Γαλλία διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο. Τα γαλλικά υπερπόντια νησιά και διαμερίσματα έχουν ΑΟΖ 3.791.998 τετραγωνικών μιλίων, που αντιπροσωπεύει το 96,7% της ΑΟΖ της Γαλλίας. Η συνολική έκταση της ΑΟΖ της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι 4.514.000 τετραγωνικά μίλια, που αντιστοιχεί περίπου στο 8% των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών του κόσμου, ενώ η χερσαία έκταση της χώρας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,45% της παγκόσμιας έκτασης.
Κύριε Μακρόν, η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα νησιά από την Γαλλία και πρέπει και εσείς, που επιθυμείτε την προστασία των νησιών μας, να απαιτήσετε από τις Βρυξέλλες να ζητήσουν άμεση οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου αυξάνοντας έτσι και  την ΑΟΖ της Ευρώπης.
Επίσης, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2013 ήταν μια σημαντική και κρίσιμη χρονιά για τα θέματα της ΑΟΖ, γιατί η Κομισιόν παρουσίασε μία νέα μελέτη με τίτλο “Βελτιώνοντας τη διακυβέρνηση του θαλάσσιου χώρου: Μια ευκαιρία για Γαλάζια Ανάπτυξη στη Μεσόγειο Θάλασσα”. Αυτή η μελέτη επισημαίνει ότι η δημιουργία ΑΟΖ στη Μεσόγειο Θάλασσα θα ωφελήσει την Γαλάζια Ανάπτυξη της ΕΕ με την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης και απασχόλησης στην θαλάσσια οικονομία, που με τη σειρά της θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Έτσι η μελέτη αυτή προτρέπει στα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου να προβούν στην ανακήρυξη και οριοθέτηση των ΑΟΖ τους. Μεταξύ άλλων, αναφέρει συγκεκριμένα:
  • «Μέσα στις ΑΟΖ των 200 ν.μ. των κρατών-μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό της Μεσογείου σε αλιεία και σε υδρογονάνθρακες θα είναι ευρωπαϊκή ιδιοκτησία. Χωρίς τις ΑΟΖ να έχουν συμφωνηθεί, να έχουν ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί, η εκμετάλλευση των πόρων κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι αδύνατη. Επομένως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει, με εμμονή να ακολουθήσουν μια στρατηγική με βάση αυτά τα δεδομένα. Ο στόχος δεν είναι τίποτα λιγότερο από την εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας στην διψασμένη για υδρογονάνθρακες γερασμένη μας ήπειρο».
Με βάση τα παραπάνω, είναι  υποχρέωση δυο κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου,  να οριοθετήσουν τις ΑΟΖ του βάσει UNCLOS.
Όπως δείχνει ο επόμενος χάρτης η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δείχνει ξεκάθαρα ότι η Αίγυπτος δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Αυτός ο χάρτης δείχνει ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας εφάπτεται στο περιβόητο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά, ακόμα πιο σημαντικό, εφάπτεται στο τριεθνές σημείο, που ενώνει τις ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Έτσι διορθώνεται και το λάθος της κυβέρνησης Σημίτη, που δεν επιθυμούσε η οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου να δείχνει την πλήρη επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Η Αίγυπτος, τότε, ήταν πολύ χαρούμενη με την παρέμβαση της Ελλάδας διότι της εξασφάλιζε θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα. Ο στρατηγός Ελ Σίσι πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν σε μια παράνομη τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών, διότι δεν θέλει να ενοχλήσει την Τουρκία. Η Αίγυπτος έχει αντίπαλο την Τουρκία στο μέτωπο της Λιβύης και δεν θέλει να ανοίξει και ένα δεύτερο μαζί της στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Μυστική Διπλωματία
Ξαφνικά προέκυψε και μυστική διπλωματία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τον μπελά του από τις ειδήμονες της διεθνούς διπλωματίας, όταν έστειλε τη διπλωματική σύμβουλό του να συναντηθεί στο Βερολίνο με ένα έμπιστο συνεργάτη του Ερντογάν!
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Νίξον Χένρι Κίσινγκερ ήταν μετρ της μυστικής διπλωματίας και ξεκίνησε μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τον εκπρόσωπο του Βόρειου Βιετνάμ Le Duc Tho, σε μια βίλα έξω από το Παρίσι στις 21 Φεβρουαρίου 1970. Τον Ιανουάριο του 1972 ο Νίξον αποκάλυψε ότι ο Κίσινγκερ είχε διεξαγάγει μυστικές συνομιλίες με το Βόρειο Βιετνάμ.
Ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Le Duc Tho έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τη διαπραγμάτευση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Παρισιού. Συνιστώ στους ειδήμονες, να διαβάσουν: Secret Diplomacy: The Practice of Back Channel Diplomacy by Liberal Democratic States
  • Επίλογος
Οι οπαδοί του «διαλόγου» ας διαβάσουν προσεκτικά την παρακάτω ανακοίνωση της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, στις 25 Ιουλίου 2020:
«Το Καστελλόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να διακόψει την  παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.
Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στην συμφόρηση της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επήρεια στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων,  εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν επικρατούν άλλες ειδικές περιστάσεις.
Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών απέναντι από τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, στα νησιά αυτά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.
Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή, από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των ηπειρωτικών συνόρων, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως οι περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας.»
  • Οι Ελληνες είμαστε αποφασισμένοι, όσο ποτέ, να υπερασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υφίσταται πλέον η κεμαλική Τουρκία. Xρειαζόμαστε διαύλους επικοινωνίας αλλά για ποιο λόγο να καθίσουμε στο τραπέζι; Εμείς, μετά από πολλές δεκαετίες, έχουμε μια ξεκάθαρη θέση. Η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Το ίδιο ξεκάθαρη είναι και τοποθέτηση την νέο-οθωμανικής Τουρκίας. «Ελάτε να μοιράσουμε τα δικά σας.»
Θα ήθελα να τελειώσω, για μια ακόμα φορά, με τα λόγια του Κώστα Βενιζέλου που εξέφρασε τα αισθήματα των Κυπρίων αδελφών του όταν έγραψε:
«Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει τον χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης».
Προσοχή, μην το κάνετε αυτό, κύριε Μητσοτάκη.


HELLASJOURNAL

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΕΛΛΑΣ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΩΝ

Του Χαράλαμπου Β. Κατσιβαρδά
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
www.katsivardas-dimitriadou.gr


Η αφελληνισμένη Ελλάς του παρακμιακού πολιτισμικού μαρξισμού των αντικειμενικώς χρεοκοπημένων ιδεολογημάτων του ερυθρού ολοκληρωτισμού και των στρεβλών εκγόνων αυτού, εις την Πατρίδα μας, έχουν δημιουργήσει επί μισό αιώνα, μία ψευδή συνείδηση εις την κοινή γνώμη.
Τούτο δε, έχει επιτευχθεί, εξαιτίας και συνεπεία της περίπυστης συμφωνίας, μεταξύ των πολιτικών μας ταγών, προς αποκατάσταση των «πληγών» του «εμφυλίου πολέμου» (οι κομμουνιστές δεν δηλώνουν Έλληνες εξ ού και τα εισαγωγικά είναι κομμουνιστές της χώρας της Ελλάδας), όμως τούτο ουδόλως τηρήθηκε εκ της φερόμενης ως «αδικημένης» αριστεράς, η οποία επιβουλευόμενη τον ενδοτισμό, της κατά το προσφυώς λεγόμενον «Δεξιάς», επιβλήθηκε ιδεολογικά, η δρώσα, συντεταγμένα και κρυφίως, ανθελληνική ατζέντα δια του εθνοκτόνου και κοινωνικώς στρεβλού πολιτισμού Μαρξισμού της πολιτικής ορθότητας.

Εν άλλοις λόγοις, επικράτησε, εις τα πλαίσια του κυνικού «ρεμβανσισμού», της αμετανόητης αριστεράς, η νεοπαγής πολιτισμική αλλά και πολιτικής της ιδιότυπη δικτατορία, η οποία ελλείψει αντίπαλου δέοντος και ενάντιας ιδεολογίας, κατέστη ευχερώς ως ασυνείδητος τρόπος του νοείν, αντιλήψεως και ερμηνείας των πάντων.

Ούτως αλώθηκε συλλήβδην και εκ βάθρων η παιδεία όλων των βαθμίδων, από τα βίαια Σταλινοφασισιστικά ένοπλα τάγματα εφόδου και τις εθιμοτυπικές καταλήψεις, με τον πρωτόγονο εκβαρβαρισμό της δημόσιας περιουσίας, η Τέχνη, η οποία δε προήγαγε συγκεκριμένης καταγωγής, μορφής και προέλευσης πολιτικά και κοινωνικά πρότυπα, με την φαιά προπαγάνδα της παραχαραχθείσης Ιστορίας, περί των δήθεν ανθρωπιστικών και φιλειρηνικών προθέσεων της «μαμάς» Ρωσίας, ο δημόσιος τομέας αλλοτριώθηκε εκ βάθρων με την δημιουργία ενός στυγνά κομματικού στρατού ο οποίος υπονομεύει την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του δημοσίου, ήτοι ο ζημιογόνος συνδικαλισμός, προπύργιο της συνθηματολογικής ρητορικής της φασίζουσας αριστεράς.

Περαιτέρω κυριάρχησαν και οι κραυγαλέες αντιφάσεις της αριστεράς η οποία διαρρηγνύει τα ιμάτια της περί του Ελλαδικού εθνικισμού, αλλά τάσσεται αναφανδόν και διαπρυσίως υπέρ του εθνικισμού άλλων εθνών-κρατών εισέτι και εάν τούτος καθίσταται προδήλως επικίνδυνος δια την επιβίωση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας, της χώρας τέλος πάντων την οποία ζουν και οι ίδιοι, καίτοι δεδηλωμένοι απάτριδες, ομοίως το αυτό συμβαίνει και με την Θρησκεία : η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι σκοταδισμός, ενός η πίστης προς το Ισλάμ, ή σε άλλη Θρησκεία συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα των πιστών της όπου χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, ως εκ τούτου λοιπόν ο Χριστιανός Ορθόδοξος είναι «φασίστας», ενώ ο Μουσουλμάνος, εν Ελλάδι, αξίζει σεβασμού δίκην Δημοκρατίας, χάριν προοδευτισμού.

Η εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιβολή της κατάδηλης αυτής μεροληψίας καταμαρτυρά το μέγεθος της εσχάτης προδοσίας εις τους κόλπους του έθνους, τούτο απεδείχθη λίαν προσφάτως, όπου η συμπεριφορά τους ταυτίζεται με την προπαγάνδα του Ερντογάν.
Η παράνοια αυτή, έχει διαποτίσει το ατομικό και συλλογικό υποσυνείδητο, εξ ού, αναγκαία συνέπεια αυτής της νοσηρής νοοτροπίας ο χρόνια καλλιεργούμενος εθνομηδενισμός, η ηττοπάθεια και το μίσος περί της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Ο  εθισμός εις την μικρόνοια της αριστεράς ιδεοληψίας δημιουργεί ανελεύθερους, υποτελείς πολίτες, διανοητικά λοβοτομημένους και μυωπικά προσκολλημένους εις την ουτοπία της αταξικής κοινωνίας, οι οποίοι χειραγωγούνται εις την αγκαλιά του εκάστοτε επίβουλου εχθρού του έθνους και της Πατρίδας, ενδεικτικό παράδειγμα ότι η Αριστερά δεν έχει να πει τίποτε για την ατίμωση την πεμπτουσίας του Χριστιανισμού υπό του Σουλτάνου, ήτοι την Αγία Σοφία, ακριβώς επειδή δεν νιώθουν Έλληνες, προτιμούν να αγκαλιάζουν τις εξωνημένες Μ.Κ.Ο ή μέρος των Μεταναστών οι οποίοι αποτελούν το παρόντα πολιορκητικό κριό του Σουλτάνου.


Συνελόντι ειπείν, ο εχθρός ευρίσκεται εντός των πυλών συνδράμοντας αυτόν εκτός των Ελλαδικών συνόρων.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters