Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ : ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ «ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ» 1902.

Είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο έργο του Ι. Δραγούμη που παρέμενε ανέκδοτο μέχρι το θάνατό του. Αυτό όπως και τα υπόλοιπα έργα του, ανέκδοτα και μη, θα κυκλοφορήσουν μετά το θάνατό του με επιμέλεια του αδελφού του Φίλιππου Δραγούμη.
«Το Μονοπάτι» είναι λογοτεχνικό έργο και θα τυπωθεί το 1925 στην Αθήνα με επιμέλεια, όπως γράψαμε, του Φ. Δραγούμη και έξοδα του Ι.Δ. Κοκκώνη ως έκδοση του εκδοτικού συγκροτήματος «Νέα Ζωή» Αλεξάνδρειας.
Γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο επιμελητής:
«Με τη δημοσίευση του «Μονοπατιού» αρχίζει η έκδοση των έργων του Ίωνος Δραγούμη. Θα εκδοθούν όλα τα εξαντλημένα λογοτεχνικά, κριτικά, πολιτικά και λοιπά συγγράμματά του και όλα τ’ ανέκδοτα. Εξαντλημένα είναι η «Σαμοθράκη»(1908), το «Όσοι Ζωντανοί» (1911), ο «Ελληνικός Πολιτισμός» (1914) και άλλα μικρότερα έργα, μελέτες, άρθρα, προκηρύξεις κλπ. Του «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα», η πρώτη έκδοση (1907) είχ’ εξαντληθή και είχε γίνει δεύτερη (στα 1914), τη οποίας υπάρχουν ακόμη αρκετές εκατοντάδες αντίτυπα, επομένως ως που να εξαντληθούν κι αυτά δε θα γίνη νέα έκδοση του έργου.
Ανέκδοτα λογοτεχνικά έργα ευρέθηκαν εις τα χειρόγραφά του δυο μεγαλύτερα , το «Μονοπάτι» και το «Σταμάτημα», αλλά και τα δυο δεν μου φαίνονται πως θα τα δημοσίευε ο συγγραφέας εις την κατάσταση όπου τ’ άφησε, για πολλούς λόγους από τους οποίους ένας είναι το γεγονός ότι δεν είχε αποφασίσει ο ίδιος να τα εκδόση.
Τρίτου έργου λογοτεχνικού, που από τα λόγια του προς εμένα και προς άλλα πρόσωπα, είχα σχηματίσει την ιδέα πως το είχε τελειωμένο ή σχεδόν, δυστυχώς μόνον ελάχιστα ίχνη ηύρα στα χαρτιά του, αλλά χωρίς αξία για τη δημοσιότητα. Δεν έχω όμως στοιχεία για να πιστέψω πως υπήρξαν σχετικά χειρόγραφα που χάθηκαν. Άλλα, ολιγώτερο λογοτεχνικής μορφής, ηύρα και θα τα δημοσιεύσω με τη σειρά των.
Το «Μονοπάτι» και το «Σταμάτημα» για να παρουσιάσουν τελειωτικήν όψη, έχουν ίσως ανάγκη από ξαναδούλεμα. Αποφάσισα όμως να τα δημοσιέψω, γιατί, όσο μπορώ να κρίνω, τα συγγράμματα του αδελφού μου δεν μπορούν να καταταγούν αυστηρά στη λογοτεχνία, αλλά αποτελούν μέρος της όλης του δράσης αναπόσπαστο, ενέργεινα κοινωνική και πολιτικήν αξεχώριστην από την όλη του μορφή. Η ατομικότητά του ήτον, νομίζω, η εντονώτερη εκδήλωση και το αποτελεσματικώτερό του έργο. Γι’ αυτό το λόγο κατά μισοτελειωμένα συγγράμματά του, ανέκδοτα όσο ζούσε, πρέπει να δημοσιευθούν όχι τόσο ως πρότυπα νεοελληνικής λογοτεχνίας, αλλά για να συμπληρώσουν κάπως το μέρος της αισθητικής και πνευματικής του σφαίρας, που η τραγική δολοφονία του άφησε ανεκπλήρωτη γύρω του, και για να δώσουν γενικώτερη και χαρακτηριστικώτερην εικόνα της ψυχικής του υποστάσεως και της μορφής του. Αυτή η εικόνα έχει την πρωτεύουσα σημασία.
..«Το «Μονοπάτι» γράφηκε ουσιαστικά την εποχή πριν πάγη για πρώτη φοράν ο Ίων εις τη Μακεδονία, για να υπηρετήση στα εκεί ελληνικά προξενεία, σε ηλικία πάνω από είκοσι τριών ετών(1902). Ίσως να δούλεψε το θέμα αυτό κι αργότερα, αλλά βέβαια από την εποχή που έγραφε το «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα» (δημοσιευμένο στα 1907) δε θα το εργάστηκε πια και τ’ άφησε όπως ήτον. Το νεανικό αυθόρμητο και η δροσερότητα που σκορπίζονται από τες σελίδες αυτές σκεπάζουν πολλά τεχνικά μειονεκτήματα και δεν είναι δυνατό να μην κάμουν ιδιαίτερην εντύπωση στον αναγνώστη και να μην του φωτίσουν με νέον φως και να του βάλουν εις ολωσδιόλου νέαν προοπτική τα κατοπινά συγγράμματα, μολονότι κι αυτά είναι γραμμένα περίπου με την ίδιαν τεχνοτροπίαν, όπως και το «Μονοπάτι».
Τα επόμενα χρόνια και ίσως λίγο πιο καθυστερημένα θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδόσεις του έργου του Ίωνα Δραγούμη με πιο χαρακτηριστική αυτή της Νέας Θέσις του αείμνηστου Γιάννη Σχοινά.


100 χρόνια Ίων Δραγούμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.