Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ, ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ε.α. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΗΝΑΓΙΑ

Του Χρήστου Μηνάγια*
Ταξίαρχου ε.α., γεωστρατηγικού αναλυτή και συγγραφέα

Στις 19-05-2018, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Hulusi Akar, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις από τη φρεγάτα TCG Gaziantep κατά τη διάρκεια της αεροναυτικής άσκησης Beyaz Fırtına-2018 που διεξάγεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από 14 έως 25 Μαΐου 2018:
«Ομιλούμε με ειλικρίνεια. Θέλουμε να διεξάγουμε τις δραστηριότητες μας στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με σεβασμό στους κανόνες διεθνούς δικαίου, τις διμερείς συμφωνίες και τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Εμείς πραγματοποιούμε δραστηριότητες στο Afrin, καθώς επίσης στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία. Εάν απαιτηθεί θα εκτελέσουμε αδίστακτα το καθήκον που μας αναλογεί για την πατρίδα μας και για το έθνος μας και σε άλλα πεδία (επιχειρήσεων) στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Συνεπώς, κανένας να μην κάνει λάθος υπολογισμούς για το θέμα αυτό. Οι σχέσεις καλής γειτονίας, η φιλία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο αποτελούν τη βάση. Επίσης, τα επιχειρήματα μας για το θέμα αυτό τα εκφράζουμε στους κατάλληλους τόπους και χρόνους. Συνεχώς δηλώνουμε ότι, εάν δεν λειτουργήσει ο διάλογος και η συνεργασία θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς ενδοιασμό την πυγμή μας (τις αρμοδιότητες μας)».
Τι σημαίνει όμως, σύμφωνα με την τουρκική αντίληψη, η λέξη «συνεργασία» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και πως αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι το μέλλον της ελληνοτουρκικής φιλίας; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά εδόθη από τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Ergun Mengi των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων (σ.σ. είναι διδάκτωρ διεθνών σχέσεων, σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ευρασίας, καθώς επίσης του Κέντρου Ερευνών Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής) στις 15-05-2018, τέσσερις ημέρες πριν τις προαναφερθείσες δηλώσεις του στρατηγού Akar. Ειδικότερα, ο Ergun Mengi εν είδει τελεσιγράφου παρέθεσε τα εξής, τα οποία πιθανόν να περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Άγκυρας που έχει ως βασικό στόχο, αφενός τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, αφετέρου την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης διμερώς και με πολιτικά επιχειρήματα:
1. Δεν πρέπει να δοθεί χώρος σε πολιτικούς που συντηρούνται πολιτικά από την ένταση.
2. Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσουν τους εθνικούς τους στόχους σε ρεαλιστική βάση.
3. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολιτικοί, αντί να διαπληκτίζονται για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, πρέπει να συζητήσουν τις πραγματικότητες που υπάρχουν πίσω από αυτά και πρέπει να αναζητήσουν τη διέξοδο επίλυσης τους.
4. Το πρώτο καθήκον των πολιτικών είναι να παγώσουν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, καθώς επίσης να μη ρίχνουν βενζίνη και στη συνέχεια να βάζουν φωτιά σε αυτά.
5. Η Ελλάδα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την αντίληψη ότι, οι Τούρκοι ήταν επισκέπτες τα 500 χρόνια που η χερσόνησος του Μοριά, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Δυτική Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος τελούσαν υπό την τουρκική ηγεμονία.
6. Η Τουρκία δεν πρέπει να διατηρεί στην ατζέντα της την επέκταση των εδαφών της, αφού μετά το 1829 η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Δυτική Θράκη, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνονται στην κυριαρχία της Ελλάδος. Επίσης, η Τουρκία δεν πρέπει να θεωρεί τους Έλληνες ως επισκέπτες στα εν λόγω εδάφη.
7. Πρέπει να επικαιροποιηθεί το Εγγυητικό Σύμφωνο της 14ης Σεπτεμβρίου 1933 που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είχε ισχύ για 10 έτη και αφορούσε στην αμοιβαία εγγύηση για την ασφάλεια και το απαραβίαστο των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ειδικότερα, τα ελληνοτουρκικά σύνορα πρέπει να τεθούν υπό αμοιβαία ασφάλεια, καθώς επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από το λεξικό η λέξη «απειλή».
8. Πρέπει να διεξάγονται πολυεθνικές τουρκο-ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές να μη γίνονται μόνο κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και μόνο στο Αιγαίο, αλλά να διεξάγονται και στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και στον Ινδικό Ωκεανό και στις ακτές της Αφρικής.
9. Πρέπει να πραγματοποιηθεί η αμοιβαία τοποθέτηση αξιωματικού στο τουρκικό και ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων αντίστοιχα. Ο αξιωματικός αυτός να μην έχει την ιδιότητα του συνδέσμου αλλά να ενταχθεί σε συγκεκριμένη Διεύθυνση του επιτελείου. (π.χ. ο Έλληνας αξιωματικός να τοποθετηθεί στο Γραφείο Θεμάτων Αιγαίου του τουρκικού γενικού επιτελείου).
10. Οι δύο χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
11. Πρέπει να συγκροτηθούν πολυεθνικές τουρκο-ελληνικές ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες μονάδες.
12. Πρέπει να συγκροτηθούν πολυεθνικές τουρκο-ελληνικές εταιρίες, οι οποίες θα εκμεταλλευθούν τον υποθαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου.
13. Οι Τούρκοι και οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να παραμερίσουν τους διεθνείς παράγοντες και να οικοδομήσουν μεταξύ τους την ισορροπία της Λωζάννης.
Συμπερασματικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του νέου τουρκικού δόγματος «και στο πεδίο των επιχειρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με το οποίο οι σχέσεις της Άγκυρας με τις γειτονικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα θα διαμορφωθούν στη βάση μιας αναθεωρημένης αντίληψης περί εθνικής ασφάλειας. Ειδικότερα, το «πεδίο των επιχειρήσεων» παραπέμπει σε μια επιθετική στρατηγική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία άρχισε με μια επιθετική ρητορική και απειλές, συνεχίζει να υλοποιείται με κρίσεις χαμηλής έντασης και υψηλού συμβολισμού, καθώς επίσης εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν σοβαρότερες εξελίξεις όταν το πλοίο-πλατφόρμα γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία κινηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

*Ο κ. Χρήστος Μηνάγιας είναι Ταξίαρχος ε.α., γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας πέντε βιβλίων. Το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας» εκδόθηκε το 2010. Το 2014, εκδόθηκαν τα βιβλία του με τίτλους «Αποκαλύπτοντας τον Τουρκικό Λαβύρινθο-Ισλάμ και Πολιτική στην Τουρκία», «Απόρρητος Φάκελος Τουρκία-Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας» και «Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και Εξοπλισμοί». Και εντός ολίγων ημερών, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του με τίτλο «Μέτωπα Σύγκρουσης και Πολέμου της Τουρκίας».


LIBERAL
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters