Εκεί ενώθηκε με τον Καπετάν Λουκά Κόκκινο, επικεφαλής ενός μικρού ληστρικού σώματος δέκα αντρών. Αφού πήρε μαζί του και το σώμα του «Καπετάν Πλάτανου», έκανε την πρώτη του επίθεση στο χωριό Σταρίτσανη.
Η Σταρίτσανη ήταν καταφύγιο κομιτατζήδων, μεταξύ των οποίων και του Μήτρου Βλάχου. Κατά τη διάρκεια τής συμπλοκής σκοτώθηκαν αρκετοί κομιτατζήδες, ενώ και ο Λίτσας έχασε τρείς άντρες. Ο Μήτρος Βλάχος τραυματίστηκε, αλλά κατάφερε να διαφύγει χάρη στην επέμβαση τουρκικών στρατευμάτων. Ο Καπετάν Πλάτανος μετά τη συμπλοκή αποχώρησε για να δράσει μόνος του, ο Λίτσας, όμως, και ο Λουκάς έμειναν μαζί και επιτέθηκαν (20 Δεκεμβρίου/2 Ιανουαρίου 1906) στο Έζερετς, προπύργιο των εξαρχικών, όπου έκαψαν δύο σπίτια και πιθανότατα σκότωσαν αρκετούς κομιτατζήδες.
Την 1 με 14 Ιανουαρίου 1906, έχοντας ακούσει ότι ο Μήτρος Βλάχος βρισκόταν στο Έζερετς, οι δύο αρχηγοί έκαναν ακόμη μία επίθεση στο χωριό. Έριξαν μία βόμβα στο σπίτι όπου κρυβόταν ο Μήτρος Βλάχος και τον τραυμάτισαν, αλλά για άλλη μια φορά ο «ασύλληπτος» αντίπαλος διέφυγε. Το ελληνικό σώμα πέταξε τότε βόμβες και σε άλλα σπίτια και σκότωσε αρκετούς κομιτατζήδες. Ανατίναξαν, επίσης, μια αποθήκη με πυρομαχικά, φυσίγγια και βόμβες. Για άλλη μια φορά οι Τούρκοι έφτασαν στον τόπο τής συμπλοκής, οι Έλληνες, όμως, (που είχαν ένα νεκρό και πέντε τραυματίες) κατάφεραν να διαφύγουν.
Κάτω από την ανελέητη καταδίωξη τών Τούρκων, ο Λίτσας και ο Λουκάς υποχώρησαν στην Ήπειρο μέσα από τα χιονισμένα βουνά, απ’ όπου, όμως, τους κυνήγησαν και πάλι προς τη Μακεδονία. Για ένα διάστημα γύριζαν στα χωριά, οργανώνοντας την άμυνα και ιδρύοντας τοπικά δικαστήρια• ο Λίτσας συχνά δίκαζε ο ίδιος υποθέσεις που αφορούσαν περιουσιακές διαφορές.
Σε όλο αυτό το διάστημα διόρθωνε τους χάρτες τού αυστριακού Γενικού Επιτελείου, τους οποίους χρησιμοποιούσε αλλά συχνά έβρισκε ανακριβείς.
Έκανε διαλέξεις στους χωρικούς για την ελληνική ιστορία· εξελλήνιζε τα ονόματα των χωριών….
ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου