Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ κ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ : ΓΙΑΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΥΛΟΓΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ

Του Ιωάννου Σ. Θεοδωράτου Δημοσιογράφου - Αμυντικού αναλυτή


Η νίκη του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά των κινηματιών της 15ης Ιουλίου προκαλεί μια αλυσίδα τιμωρητικών γεγονότων, τα οποία φέρουν έντονα τα σημεία της αντεκδικήσεως.

Η κήρυξη καταστάσεως έκτακτης ανάγκης στην χώρα και για περίοδο τριών μηνών σε συνδυασμό ότι η ΜΙΤ δεν έχει κατορθώσει να χαρτογραφήσει και προσδιορίσει επακριβώς και πλήρως όλες τις απειλές, επιτείνει την κατάσταση αβεβαιότητος αναφορικώς με το εάν και πότε θα εκδηλωθεί νέα ενέργεια κατά του καθεστώτος.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος για την ασφάλεια του Τούρκου προέδρου, καθώς εκτιμάται πως εάν έχει διασωθεί και διαφύγει της συλλήψεως ένας ολιγάριθμος αλλά πλήρως αποφασισμένος, εκπαιδευμένος και καταλλήλως οπλισμένος πυρήνας στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) πιθανόν θα προσπαθήσει εκ νέου να υλοποιήσει τον αρχικό αντικειμενικό στόχο της Επιχειρήσεως «Yildirim»: Τη δολοφονία του Ερντογάν χρησιμοποιώντας μεθόδους ανορθοδόξου πολέμου, με σοβαρή πιθανότητα ο δράστης ή και η ομάδα πέριξ αυτού να έχουν αποδειχθεί ακόμη και την αυτοθυσία προκειμένου να επιτύχει ο σκοπός τους.
Η απηνής καταδίωξη και η σε πολλές περιπτώσεις καταγραφείσα εκδικητική και βάρβαρη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών έναντι των πραξικοπηματιών, κορυφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ξεπερνώντας ακόμη και ορισμένα γενικώς αποδεκτά όρια, τα οποία θυμίζουν έντονα την αρχαιοελληνική ύβρι. Οι ηττημένοι της 15ης Ιουλίου προπηλακίζονται, βασανίζονται και κακοποιούνται, ενώ οι νεκροί με απόφαση της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων απαγορεύεται να ταφούν συμφώνως των παραδοσιακών ισλαμικών κανόνων.
Οι εικόνες ομαδικών και ατομικών διασυρμών εμπείρων στελεχών, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται «ήρωες» λόγω της μακροχρόνιας δράσεώς τους κατά του ΡΚΚ, ικανοποιούν το αίσθημα των πιστών ισλαμιστών λεγεωναρίων του ΑΚΡ καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο σχεδίου ψυχολογικών επιχειρήσεων με σκοπό την κάμψη του ηθικού των κινηματιών και κυρίως των υποστηρικτών τους εντός και εκτός στρατεύματος.
Όμως, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν την αντίδραση ιδιαιτέρως μεταξύ των μη συλληφθέντων (σ.σ. αγνώστου αριθμού διαφυγόντων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ασύλληπτοι μέχρι σήμερα άνδρες της ειδικής ομάδος, η οποία επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο Ερντογάν στο ξενοδοχείο) αλλά και μεταξύ εκείνων, οι οποίοι είτε δίστασαν να συμμετάσχουν, είτε ετάχθησαν με την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων ελλείψει άλλης επιλογής (σ.σ. όπως π.χ. διοικητής Α’ Στρατιάς).
Ωστόσο, πέραν των πάσης φύσεως συναισθηματικών κινήτρων – τα οποία ουδόλως σχετίζονται με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των κινηματιών – η εξέγερση του 1/3 περίπου των ΤΕΔ απέτυχε όταν δεν κατέστη δυνατή η εξουδετέρωση του Τούρκου προέδρου.
Συνεπώς, εάν και εφόσον συνεχίζει να υπάρχει και να παραμένει ασύλληπτος πυρήνας ή πυρήνες στασιαστών, θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τους αρχικούς πολυσύνθετους σχεδιασμούς και πιθανόν να επικεντρωθούν σε μια και μόνη απλή αποστολή, αυτήν δηλαδή που έπρεπε να ολοκληρώσουν την 15η Ιουλίου και αφορά την δολοφονία του Ερντογάν. Η παραμονή του Τούρκου προέδρου στην Κων/πόλη για λόγους ασφαλείας αποδεικνύει ότι το επιτελείο του λαμβάνει πλέον πολύ σοβαρά υπόψη την πιθανότητα εκδηλώσεως μιας απόπειρας από έναν ή περισσότερους μετέχοντες.
Στο σημείο αυτό πρέπει να θεωρήσουμε, ότι εάν οι οργανωτές και σχεδιαστές του πραξικοπήματος διαφεύγουν της συλλήψεως, ή εάν ίσως κάποιοι εξ αυτών θα συνεχίζουν να το πράττουν με επιτυχία για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα – καθώς θα εντείνεται το δίκτυο ανιχνεύσεως και εντοπισμού τους – το χρονικό περιθώριο εκδηλώσεως μιας τέτοιας πιθανής ενέργειας θα στενεύει.
Συνεπώς ότι είναι να συμβεί θα πρέπει να αναμένεται συντόμως. Η ΜΙΤ εκτιμάται ότι θα έχει επικεντρώσει και εντείνει τις προσπάθειές της με την βοήθεια και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών και δυνάμεων με σκοπό την αποκάλυψη και εξουδετέρωση των ύστατων αυτών θυλάκων.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο, αυτό της χρησιμοποιήσεως στο εγγύς μέλλον ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένως ελευθέρων σκοπευτών, οι οποίοι θα παραμένουν «εν υπνώσει» μέχρις ότου ενεργοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή.
Τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια ερευνών από τις αρχές μετά από την εκπνοή του κινήματος βρέθηκαν κάλυκες από σφαίρες σε περιοχές όπου σημειώθηκαν ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν ότι προέρχονταν από τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών. Σε όλα τα προαναφερόμενα δυνητικά σενάρια, η όποια πιθανή ενέργεια εκτελεστεί με στόχο τον Τούρκο πρόεδρο ή ενδεχομένως και κατά επιφανών μελών της κυβερνήσεως, θα ενέχει χαρακτηριστικά τρομοκρατικού πλήγματος.
Εάν όντως συνεχίζουν να διαφεύγουν στελέχη των ΤΕΔ – όπως οι άνδρες της δυνάμεως που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα – και με δεδομένο της υψηλότατης εμπλοκής των διοικήσεων των ταξιαρχιών καταδρομών/πεζοναυτών και άλλων ειδικών τμημάτων, ο κίνδυνος εκτελέσεως μιας τέτοιας ενέργειας (σ.σ. η οποία θα μπορούσε και να στηριχθεί ακόμη και σε προσωπικά κίνητρα αντεκδικήσεως) από επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, παραμένει αρκετά υψηλός.
Μια πιθανή επιτυχής επιχείρηση κατά του Ερντογάν θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στο εσωτερικό της Τουρκίας και θα οδηγούσε στην επαναχαρτογράφηση των διαφόρων εσωτερικών μετώπων και πολιτικών συμμαχιών. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ρόλος των ΤΕΔ θα αναβαθμιζόταν καθέτως, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το ακέφαλο ΑΚΡ εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ευκόλως μια ρευστή κατάσταση, η οποία θα οδηγούσε στην ταχεία πολιτική αποσύνθεσή του ελλείψει του φυσικού και απόλυτου ηγέτου.
Η αντίδραση του κουρδικού στοιχείου και οι αμερικανικοί χειρισμοί στη Συρία θα συνέτειναν στην επαναφορά των ΤΕΔ στον κλασσικό ρόλο του εγγυητού της εσωτερικής ειρήνης και ασφάλειας της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Συνεπώς, εκτιμάται ότι θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη λίγες εβδομάδες, προτού θέσουμε οριστικώς τέλος στην επιχείρηση «Yildirim», καθώς όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες επιχειρήσεις στην περιοχή της Σύμης στα Δωδεκάνησα, οι αρχές ασφαλείας έχουν δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην εξάρθρωση των τελευταίων θυλάκων και την πλήρη εξουδετέρωση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
DEFENCEPOINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.