e-mail: acroceramo@hellasbooks.gr
facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
Θεωρητικώς το βιβλίο αυτό αποτελεί επανέκδοση άλλου, που είχε κυκλοφορήσει το 1997• στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για διαφορετικό έργο. Και τούτο, διότι σε αυτήν τη νέα... έκδοση περιλαμβάνονται δύο εκτενή κεφάλαια που αφορούν την καταγωγή, τη δράση στην Κρήτη και την αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας στην Αθήνα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τα κεφάλαια αυτά, βασισμένα κυρίως στη μελέτη ανέκδοτων αρχειακών πηγών (κυρίως του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, του «Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και της αντίστοιχης Εθνικής Περιόδου» αλλά και των Κοινοβουλευτικών Αρχείων [Parliamentary Archives] της Μεγάλης Βρετανίας) ανατρέπουν ριζικώς την εικόνα που έως σήμερα επικρατεί όσον αφορά τον Βενιζέλο ειδικώς και, ευρύτερα, την κρίσιμη περίοδο του Εθνικού Διχασμού των Ελλήνων (1916-1920).
Συγκεκριμένα:
Α) Αναφαίνεται η -αινιγματική- καταγωγή του Κυριάκου, πατέρα του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Β) Διευκρινίζεται ο ρόλος του βρετανικού παράγοντα στην κοινωνική ανάδειξη και πολιτική ανέλιξη του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Γ) Εξηγείται ότι η αμφίρροπη –και συχνά τουρκόφιλη- στάση του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Κρήτη ήταν αποτέλεσμα της εκεί σύγκρουσης του βρετανικού παράγοντα με τον ρωσικό (τον οποίο εκπροσωπούσε ο πρίγκηπας Γεώργιος της Ελλάδος).
Δ) Μελετώνται τα αίτια των Βαλκανικών πολέμων και αναδεικνύεται η από τη βρετανική πλευρά προσπάθεια επιβολής ελέγχου σε πετρελαιοφόρα κοιτάσματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως μία από τις βασικές αιτίες της έκρηξής τους.
Ε) Έρχεται σε φως ο ήδη από το 1914 «κρυφός πόλεμος» της Βρετανίας κατά της Ρωσίας, αποτέλεσμα του οποίου ήταν τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και εν πολλοίς του Οκτωβρίου του 1917 στην Αγία Πετρούπολη, που επέφεραν τη ματαίωση της ρωσικής «καθόδου» στη Μεσόγειο.
ΣΤ) Διευκρινίζονται τα αίτια της σχεδόν καθολικής υποστήριξης με την οποία ο Ελληνικός Λαός περιέβαλε τον βασιλιά Κωνσταντίνο από το 1916 έως –τουλάχιστον- το 1920.
Ζ) Αναλύονται, τέλος, τα αίτια της κατά το 1918 κατίσχυσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και τοποθετείται μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο το δράμα τόσο του Εθνικού Διχασμού των Ελλήνων όσο και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Με το έργο αυτό, εν ολίγοις, αναιρείται σχεδόν στο σύνολό της η άποψη που μέχρι σήμερα επικρατεί στην ελληνική εκπαίδευση και κοινή γνώμη σχετικώς με καθοριστικής σημασία γεγονότα των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα και αποδεικνύεται ότι οι λόγοι επιβολής αυτής της έως τώρα κυρίαρχης άποψης σαφώς υπήρξανε πολιτικοί.
facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
ΕΘΝΑΡΧΗΣ Η ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΛΕΤΗΡΑΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ;
ΚΕΜΑ ΑΤΑΤΟΥΡΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήEγώ ξέρω ότι ο Βενιζέλος παρέλαβε την Ελλάδα μέχρι τον Όλυμπο και τη διπλασίασε,από Ελλάδα της Μελούνας την έίχε κάνει Ελλάδα των δύο ηπείρων.Ενώ ο Γλύξμπουργκ με τους αυλοκόλακές του που το διαδέχτηκαν έφεραν τη μικρασιατική καταστροφή.Ναι,ο ίδιος Γλύξμπουργκ που άφησε το 1916 τα βουλγαρικά στρατεύματα να καταλάβουν την Ανατολική Μακεδονία για να μη στενοχωρήσει τον κουνιάδο του τον Κάιζερ που του ζήτησε αυτή την "εξυπηρέτηση" για χάρη των Βούλγαρων συμμάχων του.Το αποτέλεσμα ήταν να συρθούν ως όμηροι σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία χιλιάδες Μακεδόνες και Θρακιώτες κι απ' αυτούς 60.000 άφησαν τα κόκκαλά τους εκεί.Ελάτε μια βόλτα στο χωριό μου στις Σέρρες,στο ηρώο της κεντρικής πλατείας έχει μια λίστα από 100 περίπου ονόματα κάτω από την επιγραφή "Εν ομηρία υπό των Βουλγάρων φονευθέντες 1916-17",το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα χωριά της περιοχής,αυτά ήταν τα θαυμαστά αποτελέσματα της πατριωτικής πολιτικής του λαοφιλέστατου άνακτος που τόσο πολύ φαίνεται να εκθειάζει στο βιβλίο του ο κ.Μιχαλόπουλος,κόντεψε να ξεριζώσει τον ελληνισμό της Ανατολικής Μακεδονίας...άσε πια το φοβερό επιχείρημα περί της "αινιγματικής καταγωγής" του πατέρα του Βενιζέλου,λες και βγήκαν δηλαδή όλοι οι Νεοέλληνες κατευθείαν απ' τα @@ του Περικλή και του Μιλιτιάδη και μας μόλυνε την άσπιλη φυλετική μας καθαρότητα ο Βενιζέλος!
ΑπάντησηΔιαγραφή