Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΡΟΥΣ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στην Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan ότι το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τη δυνατότητα χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. H ανακοίνωση έγινε το περασμένο Σάββατο από το Kilis, μια μεθοριακή πόλη όπου οι μισοί της κάτοικοι είναι πλέον συριακής καταγωγής, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού προσευχήθηκε σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν άτομα με πολλά προσόντα μεταξύ των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Η χορήγηση υπηκοότητας στα πρόσωπα αυτά θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει παραδεχθεί επισήμως ότι δεν επιτρέπει την έξοδο Σύρων προσφύγων με υψηλά επαγγελματικά προσόντα κατόπιν σχετικής οδηγίας «από υψηλά πολιτικά κλιμάκια» ενώ έχει ενημερώσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ότι οι ακαδημαϊκοί από τη Συρία δεν πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη που έχουν προσφέρει άσυλο σε Σύρους πρόσφυγες στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας μετεγκατάστασης έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι ανάμεσα στους αφιχθέντες υπάρχουν ελάχιστοι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων ή εργάτες με δεξιότητες. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα εκείνουν που λαμβάνουν άσυλο σε ευρωπαϊκά κράτη είναι άτομα με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και εργαζόμενοι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και χωρίς ιδιαίτερες δεξιότητες.


Αντιδράσεις και επιδιώξεις

Η πρωτοβουλία της ισλαμικής κυβέρνησης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιούνταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη χρησιμότητα του σχεδίου, δημιουργώντας στο Twitter το εύγλωττο hashtag #ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum (#δενθέλωΣύρουςστηχώραμου).I am sorry but I don't want unregulated Syrians immigrants in my country as well. Turkey is not a refugee camp

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προβάλλουν την άποψη ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιχειρεί να εξασφαλίσει νέους ψηφοφόρους λίγο πριν το σχεδιαζόμενο, κρίσιμο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος και τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. To Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) σημειώνει ότι η ξαφνική χορήγηση τουρκικής ιθαγένειας σε 3 εκατομμύρια Σύρους θα προκαλούσε τραύμα στην κοινωνία ενώ το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) επισημαίνει τον κίνδυνο αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, καυτηριάζοντας παράλληλα τις πολιτικές επιδιώξεις καθώς «3 εκατομμύρια πολίτες ισοδυναμούν με το 10% του εκλογικού σώματος». Ανάστατες είναι και οι μειονότητες των Κούρδων και Αλεβιτών, οι οποίες τονίζουν ότι με την ένταξη εκατομμυρίων Αράβων στην τουρκική κοινωνία, η Άγκυρα έρχεται να αλλοιώσει την κοινωνική σύνθεση των πόλεων και συνοικιών με το HDP να σημειώνει ταυτόχρονα ότι η εκτός σχεδίου προσθήκη φθηνού εργατικού δυναμικού θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προκαταλήψεων κατά των προσφύγων και της ξενοφοβικής βίας. Από την πλευρά τους, οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς αναφέρουν ότι η Άγκυρα δεν διαθέτει τις κατάλληλες κοινωνικές και οικονομικές δομές για την ένταξή τους ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και στα Κατεχόμενα.
Πάντως στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν πως έχει έρθει η ώρα για να ενταχθούν οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στην Ανατολία στις ντόπιες κοινωνίες και να μοιραστούν το όραμα της «ισχυρής Τουρκίας του 21ου αιώνα». Aς σημειωθεί ότι η ισλαμική κυβέρνηση προωθεί τη μαζική απαλλοτρίωση κατοικιών στις κουρδικές περιοχές στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής μηχανικής που έχει στο επίκεντρό της την ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία και όχι μόνο. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι παρατηρητές που κάνουν ευθέως λόγο για κεντρικό σχεδιασμό αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης της Τουρκίας μέσω αντικατάστασης των «άθεων» Κούρδων από σουνίτες Άραβες. Καθόλου τυχαία, η εφημερίδα Yeni Akit -που αποτελεί κυβερνητικό φερέφωνο- δημοσίευσε χθες άρθρο στο οποίο επιχειρείται η αποκρυπτογράφηση του «νέου σχεδίου Erdoğan» για τη χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας σε εκατομμύρια Σύρους και αποτυπώνεται σε αυτό το χάρτη:What's it they drink? Turkey's leading Islamist daily prints new map incorporating parts of Syria and Iraq.

 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
e-Amyna 
ΑΒΕΡΩΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.