Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Εκπρόσωποι πολιτιστικών ποντιακών φορέων του νομού συναντήθηκαν στο κτίριο της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κρίνοντας από τη συμμετοχή των συλλόγων η συνάντηση θεωρείται ότι ήταν πετυχημένη και απολύτως χρήσιμη. Εκείνο που τονίστηκε από όλους τους παρισταμένους ήταν η υποστήριξη κοινών εκδηλώσεων καθώς και η διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ύστερα από την απόφαση που πήρε η Σουηδική Βουλή για την αναγνώριση.

AkritesEptalofou.jpg

Αποφασίσθηκε ακόμη να σταλεί κοινή συγχαρητήρια επιστολή των συλλόγων στο βουλευτή του Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος Νίκο Παπαδόπουλο καθώς και στον Ποντικό σύλλογο «Εύξεινο Λέσχη Στοκχόλμης» για την ενεργή και καταλυτική συμμετοχή τους στο παραπάνω θέμα.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι παρακάτω σύλλογοι:

  • Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»
  • ΝΕΑ ΡΩΜΑΝΙΑ Ελληνικoύ
  • Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ ΧΕΡΣΟΥ
  • ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ
  • Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος ΧΩΡΥΓΙΟΥ
  • Ποντιακός Σύλλογος ΛΕΒΕΝΤΟΧΩΡΙΟΥ
  • Ποντιακός Σύλλογος «ΚΑΡΣ» ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ
  • Σύλλογος Ποντίων ΠΑΛΑΤΙΑΝΟΥ
  • Σύλλογος Ποντίων «ΑΚΡΙΤΕΣ Πολυκάστρου»
  • Ποντιακός Σύλλογος ΜΟΥΡΙΩΝ
  • Σύλλογος Ποντίων Αγ. Αντωνίου Κρούσια

Ευχαριστήριο προς τη Σουηδική Βουλή

Mε χαρά και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου (U 332), για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική Τουρκία.
Η απόφαση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για εμάς, γιατί αποκαθιστά τη μνήμη των προγόνων μας, δικαιώνει τον μακροχρόνιο αγώνα μας, και ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση της γενοκτονίας κι από τα κοινοβούλια άλλων χωρών.
Η αναγνώριση εκτιμάται ιδιαίτερα από εμάς, κι για έναν ακόμη λόγο, καθώς η Σουηδία συγκαταλέγεται ανάμεσα σ’ εκείνες τις χώρες, οι οποίες τοποθετούν ψηλά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εκφράζοντας τα αισθήματά μας θέλουμε να απευθύνουμε στη σουηδική βουλή ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» αναφορικά με την απόφαση που πήρε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 11 Μαρτίου 2010.
Κλείνοντας επιθυμούμε να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών ποντιακής καταγωγής από το νομό μας, ζει κι εργάζεται στη Στοκχόλμη, γεγονός που συσφίγγει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία.

Ευχαριστήριο προς τον κ. Κώστα Φραγγίδη, Πρόεδρο του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης

Αγαπητέ πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε σ’ εσένα, καθώς και στα μέλη του συλλόγου τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη συμβολή σας στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη σουηδική βουλή.
Πιστεύοντας πως η συμμετοχή σας στην ανάδειξη του θέματος της γενοκτονίας είναι σημαντική, ως αδερφά σωματεία του νομού Κιλκίς, εκφράζουμε τη χαρά και την ικανοποίησή μας για την επιτυχία της αναγνώρισης.
Θεωρούμε ότι η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς η Σουηδία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των χωρών που ιεραρχούν ψηλά τα δημοκρατικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είμαστε βέβαιοι ότι την απόφαση της σουηδικής βουλής θα την υιοθετήσουν κι άλλες χώρες. Χαιρόμαστε δε και για ένα επιπλέον λόγο, γιατί γνωρίζουμε ότι πολλά από τα μέλη του συλλόγου σας έλκουν την καταγωγή τους από το νομό μας.

ΠΗΓΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΙΛΚΙΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters