Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στο Νομό Ιωαννίνων! (θα μας επιτρέψουν οι ..Τούρκοι;)


Έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ήπειρο. Πρώτο στη λίστα το Καλπάκι!

Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εθνικά χωρικά ύδατα και εδάφη, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, προανήγγειλε ο... Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, το βράδυ της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real.

«Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Ερωτηθείς ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, επεσήμανε πως «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας, που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

Η γεώτρηση του Καλπακίου

Το πετρελαϊκό ενδιαφέρον στην Ήπειρο εντοπίζεται στην περιοχή των Νεγράδων Καλπακίου.Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2001, το γεωτρύπανο της εταιρείας «Enterprise Oil Exploration» άρχισε να δουλεύει και να «τρυπά» τη γη των Νεγράδων, επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Καλπακίου, στο πλαίσιο της ερευνητικής γεώτρησης «Δήμητρα 1».Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το γεωτρύπανο σχεδιάζονταν να φθάσει σε βάθος 4.000 μ. και σε ένα τετράμηνο να αξιολογηθούν τα στοιχεία για την ύπαρξη -ή όχι- εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος πετρελαίου.

Η καταγραφή της γεωφυσικής δραστηριότητας στην Ήπειρο με πλήρη χαρτογράφηση του υπεδάφους στις περιοχές ενδιαφέροντος, είχε ξεκινήσει από το 1998 σε έκταση 407 χιλιομέτρων. Η ερευνητική διαδικασία στη συγκεκριμένη περιοχή άρχισε από την «Enterprise Oil» στις 8 Σεπτεμβρίου 2001 με ερευνητικό γεωτρύπανο της γερμανικής εταιρείας ITAG-Group, η οποία έχει μεγάλη πείρα στον τομέα των χερσαίων γεωτρήσεων.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης ωστόσο, δεν ήταν τα προσδοκώμενα, χωρίς αυτό να συνδέεται με την ύπαρξη κοιτασμάτων. Ο ξαφνικός τερματισμός των επιχειρήσεων έρευνας φωτίστηκε ύστερα από εννέα περίπου χρόνια, χάρη στην τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα «Αθέατος Κόσμος». Στην εκπομπή που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες, η Τερέζα Φωκιανού, τότε Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ, αναφέρθηκε στο άδοξο τέλος της γεώτρησης στο Καλπάκι.

Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν στην «Enterprise Oil» που έκανε δύο γεωτρήσεις, μία κάθετη και μία οριζόντια.Όταν το γεωτρύπανο έφτασε στα 4 χιλιόμετρα βάθος σταμάτησε γιατί συνάντησε ισχυρές πιέσεις που σύμφωνα με την κ. Φωκιανού, είναι ισχυρή ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. «Η εταιρεία μας ειδοποίησε πως δεν είχε το κατάλληλο γεωτρύπανο να προχωρήσει και στη συνέχεια μάθαμε πως μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε πουλήσει τα δικαιώματα στην Shell. Η νέα εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχε υποχρεώσεις για άλλες έρευνες σε άλλες χώρες του πλανήτη κι όλα σταμάτησαν» περιέγραψε η κ. Φωκιανου, για να καταλήξει με νόημα: «αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων αν...».

Το θεσμικό πλαίσιο

Βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα δικαιώματα έρευνας. Η προσπάθεια ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, επί Υφυπουργίας στο Ανάπτυξης του Γιώργου Σαλαγκούδη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2007, αποκάλυψε μιλώντας στα «Π.Ν.» πως συνέταξε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία εθνικού φορέα, ο οποίος θα μπορεί να διαχειριστεί τις περιοχές προς έρευνα στην Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή, η παραχώρηση εδαφών για έρευνα βρίσκεται σε μια ιδιωτική εταιρεία, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. δεν ανήκουν πλέον στο Δημόσιο», τόνιζε τότε ο πρώην Υφυπουργός. «Το Γενάρη του 2007, μετά τη συνάντηση Καραμανλή – Σιούφα, ανακοινώθηκε πως μέχρι τον Απρίλιο θα κατατίθονταν στη Βουλή 11 νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένα από τα οποία θα ήταν και αυτό που συνέταξα εγώ και στο οποίο περιέχεται η δημιουργία δημοσίου φορέα, στελεχωμένου από υπαλλήλους της πρώην ΔΕΠ - ΕΚΥ, προκειμένου να ανοίξει περιοχές για έρευνα. Μια από τις περιοχές αυτές είναι και η λεκάνη Καλαμποκίου-Λάβδανης, στο Νομό Ιωαννίνων.

Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε ένα μόνο νομοσχέδιο, άσχετο με την ενέργεια» αποκάλυπτε ο πρώην Υφυπουργός αλλά έκτοτε, το νομοσχέδιο δεν βγήκε ποτέ από τα συρτάρια......Μέχρι τις εκπομπές του Χαρδαβέλα και το δημόσιο ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, για την περιοχή μας και κατά την επίσκεψή του στις 28 Οκτωβρίου του 2009.

Ο Δήμαρχος Καλπακίου την ικανοποίησή του για τις ειλικρινείς ως φαίνεται, προθέσεις της Κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο, μέχρι χθες, να έχει ειδικότερη ενημέρωση για το θέμα.

http://el-lhnwndikaion.blogspot.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters