Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Μια απάντηση στον παλαιό συναγωνιστή Μάκη Βορίδη.

Γράφει ο Γιώργος Δημητρούλιας, 
εκδότης «το Αντίδοτο», τέως δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας

 

«CHE FECE…. IL GRAN RIFIUTO

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι

να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει

έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

 

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,

όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

εκείνο το όχι – το σωστό – εις όλην την ζωή του».

 

Ο τίτλος του ποιήματος είναι ένας στίχος του Δάντη που αποδίδεται ως «ο οποίος έκανε (ή πρόβαλε)…. την μεγάλη άρνηση». Τα αποσιωπητικά δηλώνουν τις λέξεις του δαντικού στίχου per vilta («από δειλία») που ο Καβάφης σκόπιμα παρέλειψε.

Κωνσταντίνος Καβάφης (1901)

 

Είναι γεγονός ότι η αγόρευση στην Βουλή του εκλεκτού συνεργάτη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, κυρίου Μάκη Βορίδη με γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω, όταν μου έστελνε ένα μικρό ενημερωτικό δελτίο με τίτλο «Έθνος και Ελευθερία». Ήταν η εποχή που αφού είχε αφήσει σύξυλους τους συναγωνιστές του στην νεολαία ΕΠΕΝ που ήταν πρόεδρος, προσπαθούσε μέσω του Ελληνικού Μετώπου που συνέστησε αρχές της δεκαετίας του 1990 να δημιουργήσει μια Εθνική Αντιπολίτευση.

Προσπαθούσε από πριν να αφυπνίσει τα γηραιά μέλη της ΕΠΕΝ που τους ενδιέφερε μόνο η αποφυλάκιση των Αξιωματικών και τίποτε άλλο γιατί «μπακαλευόντουσαν» με την Νέα Δημοκρατία για κανά ρουσφετάκι. Αλλά ας θυμηθούμε τι έγραφε ο κύριος Βορίδης τότε:  

«Να λοιπόν, που μετά από επίπονες προσπάθειες πολλών ετών και μιας άνευ προηγουμένου υπερέντασης του τελευταίου έτους, η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό της τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Για να επιτευχθεί δε αυτό το «κατόρθωμα» πολλοί «εθνικιστές» έβαλαν το χεράκι τους είτε υπερψηφίζοντας ανοικτά τη ΝΔ και προσπαθώντας μάλιστα να περάσουν τέτοια άποψη είτε με άλλους τρόπους, επιχειρώντας να ενσπείρουν την ηττοπάθεια, τη φαγωμάρα, την πολυδιάσπαση του λεγομένου «χώρου».

Η συμπεριφορά τους αυτή είχε βέβαια διάφορα κίνητρα. Άλλοι γιατί θέλησαν να φράξουν το δρόμο στην σημερινή ηγεσία του εθνικιστικού κινήματος, άλλοι γιατί έμειναν πιστοί στα κελεύσματα «αρχηγών» και παραγόντων, άλλοι γιατί κουράστηκαν να περιμένουν μακριά από τα κυκλώματα της εξουσίας και άλλοι γιατί καλόπιστα θέλησαν να φύγει το ΠΑΣΟΚ, όλοι μαζί βοήθησαν στην απόκτηση της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη».

Περιοδικό ΝΕΑ ΤΑΣΗ, Ιούνιος – Ιούλιος 1990, σελ. 3.

«Συνοψίζοντας, λοιπόν, βλέπουμε ότι μετά από ένα χρόνο εξουσίας, η κυβέρνηση της «Νέας Δημοκρατίας» δεν έχει να επιδείξει τίποτε που να ικανοποιεί τον έντιμο ψηφοφόρο της, δηλαδή τον πολίτη που δεν ψηφίζει για να έχει πρόσβαση στην εξουσία, μα που επιθυμεί την έκφραση  ιδεών και αρχών και προγραμμάτων. Και ίσως το πιο βασικό ερώτημα που θα μπορούσε να απευθύνει κανείς στη «Νέα Δημοκρατία», είναι το που στοχεύει η πολιτική της, ποιες είναι οι αρχές της, ποιο είναι το όραμά της, ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που ενοποιεί τις επιμέρους πολιτικές της, που αποτελεί κριτήριο και οδηγό της στις επιλογές της καθημερινής πολιτικής πράξης της. Διότι, χωρίς ένα τέτοιο στόχο, η πολιτική παύει να είναι συνειδητή επιλογή για τα μεγάλα και γενικότερα ερωτήματα που θέτει η ζωή και η κοινωνία, και καταλήγει διαχείριση.

Μα ακόμη και απλή διαχείριση δεν μπορεί να γίνεται χωρίς αρχές, γιατί τότε καταλήγει να είναι ευκαιριακή, δηλ. φαυλότητα. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε και να εξηγήσουμε τις υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης, δηλαδή το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής χωρίς προοπτική, αρχές και ήθος, ή τουλάχιστον χωρίς προοπτική, αρχές και ήθος που να ενδιαφέρουν τον λαό και όχι απλώς τους πολιτικούς και τα φερέφωνα της εξουσίας».

Περιοδικό ΝΕΑ ΤΑΣΗ, Μάϊος 1991, σελ. 8

«Μέσα σε αυτό το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό, που καθημερινά γεννά δυσαρεστημένους και απογοητευμένους, είναι σαφές ότι πλέον είναι ανάγκη εθνική η συγκρότηση μιας πολιτικής προτάσεως και ενός φορέα που θα την εκφέρει που θα μπορούν να εγγυηθούν μια γενναία και τολμηρή ριζοσπαστική πολιτική για την υπέρβαση της κρίσεως. Χρειάζεται μια πολιτική που θα μπορεί να θέσει ζητήματα και να επιμείνει στην επίλυσή τους,  μια πολιτική που θα μπορεί να ξεφύγει από τον κύκλο  των συμφερόντων του νοσηρού παρασιτικού κεφαλαίου, των μεγαλοεκδοτών μας και της πίεσης για διορισμό και αργομισθία του «πονηρού» ψηφοφόρου».

Περιοδικό ΝΕΑ ΤΑΣΗ, Απρίλιος – Μάϊος 1992, σελ. 4.

Τελικά μετά από τις πολιτικές του περιπλανήσεις στον χώρο της Δεξιάς έφτασε να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ και να ξεχάσει την παλαιά του πολιτική δραστηριότητα. Είπε το μεγάλο Ναι  που αναφέρει στο ποίημά του ο Καβάφης γιατί εκεί ανήκε πάντα. Πιστεύω ότι σε αυτό συνέβαλλαν και οι μεγαλοαστικές «περγαμηνές» που διέθετε, όπως Κολλέγιο Αθηνών, μέλος Αθηναϊκής Λέσχης, αλλά και ο θείος του ήταν προσωπικός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ίσως και άλλα που αγνοώ. Πέραν όμως αυτών, εσχάτως, με την σειρά τροπολογιών που κατέθεσε στην Βουλή απαγόρευσε στο Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ να λάβει μέρος στις εκλογές ταυτιζόμενος με τις προσπάθειες της μαρξιστικής Αριστεράς που θέλουν να ποινικοποιήσουν την Εθνικιστική ιδεολογία. Αντί να προσπαθεί να «μαζέψει» τις διαρροές των πατριωτών της ΝΔ προς την Εθνικιστική Αντιπολίτευση, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα όπως αυτό της αισχροκέρδειας του μεγάλου κεφαλαίου που πλήττει τους Έλληνες και επεσήμανε σε παλαιότερα γραπτά του. Το πρόβλημα της αισχροκέρδειας το επισημαίνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής που πέρασε.

Για να υπάρχει πραγματική Ελευθερία σε ένα Έθνος πρέπει να υπάρχει Εθνική Κυριαρχία. Εθνική Κυριαρχία σημαίνει το δικαίωμα ενός Λαού να είναι κυρίαρχος στην Πατρίδα του. Η εξασφάλιση της Εθνικής Κυριαρχίας προϋποθέτει αξιόμαχο εθνικό στρατό, εύρωστη και δυνατή οικονομία που δεν θα εξαρτάται από το διεθνές κεφάλαιο και μια κοινωνία που δεν θα τελεί υπό κατάληψη με τις συνθήκες αφρικανικής ζούγκλας που έχουν δημιουργήσει οι λαθρομετανάστες που εισέβαλλαν παρανόμως από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Χρειάζεται ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ για την υπεράσπιση του ΕΘΝΟΥΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μας!


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters