Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Του Ανδρέα Μητσόπουλου

Δικηγόρου-Συγγραφέως

Αναδημοσιευμένο από την εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα


Παρήλθαν 201 έτη από την 25η Μαρτίου 1821. Από την Αγία Εκείνη Ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας η οποία συμπίπτει με τον Εορτασμό της Μεγίστης Χριστιανικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ως εκ τούτου, η 25η Μαρτίου είναι Εθνική και ταυτοχρόνως Χριστιανική Εορτή, που συμβολίζει τον αδιαίρετο χαρακτήρα της Ελληνορθοδοξίας. Αυτού του εκρηκτικού μίγματος που έχει ως συστατικά του, το Αιώνιο Φως του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού και την Ορθόδοξη Πίστη που άνθησε εντός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ήτοι τα Ύψιστα Ιδανικά του Ελληνισμού τα οποία φώλιαζαν στις Ελληνικές Ψυχές του 1821 και καθόρισαν την Ελευθερία της Ελλάδος. Πρόκειται για Αρχές και Αξίες που είναι ριζωμένες στις καρδιές των Ελλήνων και επιτρέπουν στο  Έθνος όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και να μεγαλουργεί.

Επομένως, ο χαρακτήρας της Επαναστάσεως του 1821, ήταν απολύτως εθνικοθρησκευτικός και ουχί ταξικός, όπως μάταια προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τη Νέα Γενιά Ελλήνων οι ινστρούχτορες της εθνομηδενιστικής αριστεράς και του ελευθεριακού δικαιωματισμού, οι οποίοι αδυνατούν ένεκα της αντεθνικής, μαρξιστικής και διεθνιστικής ιδεοληψίας τους να αντιληφθούν την ουσία και το περιεχόμενο της Ιεράς Ιδέας του Έθνους. Ο χαρακτήρας αυτός αποτυπώνεται εύληπτα μέσα από μια σειρά γεγονότων και καταστάσεων. Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας Αγών ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Τα Ελληνικά Όπλα ευλογήθηκαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων την 25η Μαρτίου 1821 και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Λάβαρο του Αγώνος και όρκισε τους Αγωνιστές. Κληρικοί και Οπλαρχηγοί ευρίσκοντο στην Πρώτη Γραμμή του Ωραίου αυτού Εθνικού Αγώνος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ο Ε΄ υπήρξε ένας από τους πρώτους Νεκρούς του Γένους, βιώνοντας μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο. Ο Εθνομάρτυρας της  Ελληνορθοδοξίας Αθανάσιος  Διάκος, ο Παπαφλέσσας, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος, πολέμησαν ηρωικά, προσφέροντας την ζωή τους στο Ιδανικό της Ελευθερίας που θα οδηγούσε στην Εθνική Δικαίωση.  

Στα ατράνταχτα και αδιάψευστα επιχειρήματα κάθε Έλληνα Πατριώτη σχετικά με την Ελληνορθόδοξη Ταυτότητα της Ελληνικής Επαναστάσεως, έρχονται να προστεθούν οι ρήσεις και τα αποφθέγματα των Μεγάλων συντελεστών της Εθνικής Εποποιίας της Θρυλικής Εκείνης Εποχής. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν πεπεισμένος ότι «Ο Θεός έχει υπογράψει την Ελευθερία των Ελλήνων και δεν είναι δυνατόν να πάρει την υπογραφή Του πίσω». Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην Επανάσταση που ξεκίνησε στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, χρησιμοποίησε ως σύνθημα το «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Ο Παπαφλέσσας εμψύχωνε τους Επαναστάτες λέγοντας με πάθος «Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και Πατρίδα. Σ’ αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού». Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός εκήρυττε  ότι «Το Ελληνικό Έθνος, αφ’ ου υπέκυψεν εις τον βάρβαρον και σκληρότατον ζυγόν της Οθωμανικής τυραννίας, υστερήθη όχι μόνον την ελευθερίαν του, αλλά και παν  είδος μαθήσεως…και ήτο ενδεχόμενον να εκλείψη διόλου από το Έθνος η Ελληνική γλώσσα, εάν δεν την διέσωζεν η Εκκλησία προς ην οφείλεται και κατά τούτο ευγνωμοσύνη». Ο λόγιος και εθνικός διαφωτιστής Αδαμάντιος Κοραής εδίδασκε πως «Μόνον του Ευαγγελίου η διδαχή εμπορεί να σώση την αυτονομίαν του Γένους, όταν μάλιστα κηρύττεται από ποιμένας φίλους της αληθείας και της δικαιοσύνης». Ο Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης έλεγε «Όταν μου πειράζουν την Πατρίδα μου και την Θρησκείαν μου, θα μιλήσω θα ’νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάμουν». Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν αυτός που τόνιζε ότι «Ο Θεός είναι μετά της Ελλάδος και υπέρ της Ελλάδος και αύτη σωθήσεται. Επί ταύτης της πεποιθήσεως αντλώ πάσας μου τας δυνάμεις και πάντας τους πόρους». Η Εθνικοθρησκευτική Ταυτότητα της Επαναστάσεως του 1821, αποτυπώνεται πασιφανώς και στην Σημαία της Πατρίδος μας που καθιερώθηκε την 13η Ιανουαρίου 1822, κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στην γαλανόλευκη-κυανόλευκη σημαία μας (πλέον καθιερώθηκε η Σημαία της Θαλάσσης) που φέρει τον Σταυρό Του Ιησού Χριστού μας και συμβολίζει με τις 9 λωρίδες της, την Ιερή φράση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», συμπυκνώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αρμονικά, το αέναο Δόγμα της Ελληνορθοδοξίας.

Πέραν των ανωτέρω, η στόχευση της Επαναστάσεως δεν ήταν απλώς η Ελευθερία αλλά η Εθνική Ολοκλήρωση. Ο Αρχιστράτηγος και ταυτοχρόνως η λαμπρότερη μορφή της Επαναστάσεως Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στην εμπνευσμένη ομιλία του στην Πνύκα την 8η Οκτωβρίου 1838, με αποδέκτες τους Γυμνασιόπαιδες των Αθηνών, μεταξύ πολλών σημαντικών είχε αναφέρει: «Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι…και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ΗΘΕΛΑΜΕ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΦΘΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σε αυτό το απόσπασμα της συγκλονιστικής ομιλίας του Γέρου του Μοριά φανερώνεται ξεκάθαρα η στόχευση ολόκληρου του Απελευθερωτικού Αγώνος. Μία στόχευση, ένας σκοπός, ο οποίος ταυτίζεται με τον Εθνικό Πόθο των Ελλήνων για την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά από 400 έτη οθωμανικής σκλαβιάς. Μία Επανάσταση, μία Μεγάλη Ιδέα (έστω και αν ο όρος είναι μεταγενέστερος) με στόχο την απελευθέρωση κάθε Αλύτρωτης Πατρίδος του Ελληνισμού. Με οδηγό αυτόν ακριβώς τον μεγαλοΐδεατισμό, το Μεγαλείο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, έμελλε να πλησιάσουν σε Δόξα, τα Ανδραγαθήματα των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913. Το Δεύτερο Εικοσιένα που διπλασίασε την Ελλάδα, κατά το οποίο, από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Ιούνιο του 1913, η Πατρίδα μας είχε μία διαρκή εορτή, αφού οι Ένδοξοι Πρόγονοί μας έγραφαν Λαμπρή Ιστορία στα πεδία των μαχών, απελευθερώνοντας σχεδόν καθημερινά και μία ελληνική πόλη, αγωνιζόμενοι να φθάσουν στην Βασιλεύουσα.

Οι σύγχρονες ημέρες όμως, βρίσκουν την Ελλάδα μας σε παρατεταμένη εθνικοκοινωνική παρακμή, τους Έλληνες με μειωμένο Εθνικό Φρόνημα και τους προαιώνιους εχθρούς του Έθνους να εποφθαλμιούν την Πατρίδα μας και να καιροφυλακτούν, επιχειρώντας με όπλο την υπέρμετρη λαθρομετανάστευση και την αδράνεια των εθνικά άνευρα εγχώριων πολιτικών, να αντικαταστήσουν με αλλογενείς και αλλόθρησκους, τον Ελληνορθόδοξο Λαό μας. Κι ενώ η Επανάσταση του 1821 απεμάκρυνε κάθε μουσουλμανικό στοιχείο από τα απελευθερωμένα ελληνικά εδάφη, με τίμημα ποταμούς ελληνικού αίματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ίδρυση του ελληνικού κράτους, σήμερα εν καιρώ ειρήνης, το ίδιο το ελληνικό κράτος αδυνατεί να αποτρέψει τον εποικισμό της Πατρίδος μας από τους ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να απειλείται θανάσιμα η Εθνική Ομοιογένειά μας και η Κοινωνική Συνοχή. Ένα κράτος που ηττάται στα Εθνικά Θέματα κατά κράτος, δεν καλλιεργεί το Ηρωικό Πρότυπο και ανέχεται κάθε εθνομηδενιστή να κατασυκοφαντεί τους Ήρωες του Έθνους χωρίς να επιβάλει κυρώσεις.   

Στους Ήρωες του 1821 οφείλουμε Αιώνια Ευγνωμοσύνη και Σεβασμό. Σε όλους Εκείνους τους Τιτάνες του Έθνους που άναψαν «ΤΟ ΦΙΤΙΛΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» και με το απαράμιλλο σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», υλοποίησαν το Εθνικό Όραμα της εποχής. Η Επανάσταση του 1821 λόγω αρνητικών συγκυριών δεν κατόρθωσε να ολοκληρωθεί και να σημάνει την Ένωση απασών των Αλύτρωτων Πατρίδων του Έθνους με τη Μητέρα Ελλάδα. Οι Πρόγονοί μας όμως άγγιξαν το Όνειρο και μας έκαναν υπερήφανους που εγεννήθημεν Έλληνες. Το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς ώστε να γίνουμε αντάξιοι των Ηρώων του Έθνους, αλλά και η Ελπίδα των Παιδιών μας, δίδοντας σκληρές μάχες από κάθε μετερίζι, ώστε να δικαιωθεί πλήρως ο Αγώνας του Έθνους ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. 


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters