Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ''ΕΝΔΟΧΩΡΑ''
Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη απόλυτα τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την άλλη, υπάρχουν σκεπτικιστές επιστήμονες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή ακόμη και την ωφελιμότητα του εμβολιασμού.
Γενικώς οι επιστήμονες πορεύονται αποκομίζοντας και οι ίδιοι γνώσεις και εμπειρίες από τη χρήση των εμβολιαστικών σκευασμάτων στον πληθυσμό. Πέραν αυτού, όμως, νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση έχει αποκτηθεί μία σημαντική εμπειρία από τη μέχρι σήμερα πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης, τόσο παγκόσμια όσο και στην πατρίδα μας.
Δυστυχώς, παρά την εμπειρία αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει η ικανότητα, ή και η θέληση, αν προτιμάτε, να αξιοποιηθεί αυτή προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Στη χώρα μας, λ.χ., η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στη δημιουργία εδώ και δύο χρόνια ικανού αριθμού ΜΕΘ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μετά βεβαιότητας αναμενόμενων χιλιάδων ασθενών Covid που θα τις χρειάζονταν και θα τις χρειαστούν στο μέλλον, προτίμησε να κατασπαταλήσει εκατομμύρια για μία επικοινωνιακή εκστρατεία μέσω των ΜΜΕ, με ιδιαίτερα έντονα τρομοκρατικά και εκφοβιστικά χαρακτηριστικά.
Η πολιτική αυτή δημιούργησε έναν διχασμό μέσα στην ελληνική κοινωνία, έφερε σύγχυση, δικαιολογημένες αμφιβολίες και αντιδράσεις στους πολίτες και, το χειρότερο, επέτρεψε σε γραφικούς έως και επικίνδυνους ανθρώπους να παραπληροφορούν και να τερατολογούν στο διαδίκτυο και στα κανάλια. Και, για να είμαστε δίκαιοι, τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν μόνο στην πλευρά των λεγομένων αρνητών του εμβολιασμού… Καλλιέργησε, δηλαδή, ένα κλίμα αμφισβήτησης φιμώνοντας ακόμη και σοβαρούς σκεπτικιστές επιστήμονες, προσπαθώντας να τους ταυτίσει με γελοίες καταστάσεις, παρέχοντας όμως με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα επίκλησης των σοβαρών και αξιοπρόσεκτων επιστημονικών τους απόψεων από φαιδρά πρόσωπα και συλλογικότητες.
Κακά τα ψέματα. Επειτα από την αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο κατασταλτικά όσο και επικοινωνιακά, ένας μόνο τρόπος πλέον υπάρχει για να γίνει ό,τι καλύτερο πια μπορεί στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Κάτι για το οποίο έχουμε αναφερθεί ξανά από αυτή εδώ τη θέση:
Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων rapid tests σε όλους τους πολίτες και περιορισμοί πρόσβασης σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αν δεν επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Με τον τρόπο αυτό, όλοι όσοι βρεθούν ότι νοσούν θα κάνουν την καραντίνα τους και δεν θα μεταδίδουν τον ιό και όλοι οι άλλοι θα συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να παραμείνει πραγματικά οικειοθελής, δηλαδή απόλυτα προαιρετικός, και η όποια επικοινωνιακή πολιτική θα αφορά την προσπάθεια να καταλάβει ο πολίτης ότι το να εμβολιαστεί δεν είναι κάτι που θα τον βοηθήσει να ανακτήσει απλώς την καθημερινότητα της ζωής του, αλλά κάτι που θα του σώσει την ίδια του τη ζωή. Ούτε εξαναγκασμός και πρόστιμα ούτε εκφοβισμός και απειλές ούτε αναστολές εργασίας και απολύσεις, πρακτικές δηλαδή που οδηγούν στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
Το να εκπαιδεύσεις έναν πολίτη να συμπεριφέρεται με κοινωνική υπευθυνότητα και να προστατεύει τον εαυτό του απαιτεί από την όποιας μορφής εξουσία να δίνει η ίδια το παράδειγμα σεβασμού της ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Αυτός είναι ο δύσκολος αλλά πολιτικά υπεύθυνος δρόμος. Ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι η εύκολη πεπατημένη, που νομοτελειακά όμως οδηγεί σε οδυνηρές καταστάσεις τους εξουσιαστές λόγω της απολύτως δικαιολογημένης οργής και αγανάκτησης που δημιουργεί.
https://www.newsbreak.gr/apopseis/278912/o-dyskolos-dromos-tis-ypeythynotitas/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου