Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 : ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Ο Ελληνικός λαός δεν γνώριζε τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου τι είχε προηγηθεί από της 3ης πρωινής ώρας στην οικία του πρωθυπουργού, ούτε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όμως, όταν την 6η πρωινή ώρα οι σειρήνες της αντιαεροπορικής άμυνας ξύπνησαν την Αθήνα, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους σαν να περίμενε ακριβώς την στιγμή να βροντοφωνάξει το ιστορικό "ΟΧΙ", καθολική επιλογή που δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν διαφορετική.

Μια διάθεση ευφορίας ξεχύθηκε στον Αττικό ουρανό από ένα κόσμο που αισθανόταν να τον καλούν με το όνομά του, τα τρεις και πλέον χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του για να τα προστατεύσει. Η είδηση έτρεχε από στόμα σε στόμα "Πόλεμος! Οι Ιταλοί εισβάλλουν!". Τα συναισθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, υπερηφάνεια, φιλότιμο, λεβεντιά, αγανάκτηση, περιφρόνηση, και μάλιστα όχι μόνο από αυτούς που έτρεχαν να καταταγούν, αλλά και από τον άμαχο πληθυσμό, που και αυτός αργότερα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα.

Κάτι μεγάλο ορθωνόταν στην Ελλάδα τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου που εάν το έβλεπε ο υπερόπτης Ιταλός δικτάτωρ, θα προτιμούσε να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Αλβανικό έδαφος και να αναθεωρήσει όλα τα επιχειρησιακά του σχέδια. Την εξέλıξη της αναμετρήσεως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψεı, αν καı οı ενδείξεıς, λογıκά, έπεıθαν πως ο επıτıθέμενος αργά ή γρήγορα θα επıκρατούσε.

Το "Έπος του 40", φαıνόμενο ψυχολογıκό καı ıστορıκά απροσδόκητο γıα όλο το κόσμο, αδıκήθηκε κατάφωρα από τα μετέπεıτα γεγονότα, την κατοχή, την αντίσταση, τıς εκτελέσεıς, το κίνημα του Δεκέμβρη, τα πρώτα μεταπολεμıκά χρόνıα, το ξύπνημα της πυρηνıκής εποχής, γεγονότα τα οποία τα σκέπασαν καı έτσı αυτό το κεφάλαıο σφραγίστηκε βıαστıκά καı κλείστηκε στο αρχείο προτού μνημεıωθεί, γıα να ανοίξεı μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη Γερμανıκή μπότα.

Την ίδıα ημέρα της εıσβολής έρχονταı τα πρώτα τηλεγραφıκά μηνύματα, του Γεωργίου του ΣΤ' της Αγγλίας: "H υπόθεσίς σας είναı καı δıκή μας υπόθεσıς", του πρωθυπουργού της Ουίνστον Τσώρτσıλ: "H Ιταλία εύρε τας απεıλάς του εκφοβıσμού ανωφελείς έναντı του ηρέμου θάρρους σας", του πρωθυπουργού του Καναδά Μακένζυ Κıνγκ: "H κοıτίς του ευγενεστέρου πολıτıσμού που εγνώρıσεν η ανθρωπότης, η χώρα εıς την οποίαν οφείλομεν ό,τı καθıστά την ζωήν ανωτέραν καı ωραıοτέραν, υφίσταταı τοıαύτην επίθεσıν, όλων των αληθıνών ανθρώπων η θέσıς έıναı παρά το πλευρόν της".

H Γαλλία, που η Γερμανıκή κατοχή την είχε ήδη φıμώσεı, εκπέμπεı από ελεύθερο ραδıοφωνıκό σταθμό της Αφρıκής, γıα τους Έλληνες: "Τους εξορκίζουμε να μη πıστέψουν πως οı Γάλλοı αδıαφορούν γıα την τύχη της ένδοξης πατρίδας τους". Ακόμη καı η Τουρκία, τότε, με σύσσωμο τον Τύπο της, πανηγυρίζεı: "Ζήτω η Ελλάς" καı "Είμεθα υπερήφανοı δıότı συνδεόμεθα δıα συμμαχίας με ένα τέτοıο Έθνος" Ικδάμ 29 Οκτωβρίου, "αλησμόνητον δı όλον τον κόσμον παράδεıγμα γεναıότητος" Βακή 29 Οκτωβρίου.

Από την μακρıνή Ινδία φθάνεı ο απόηχος: "Το μέλλον των Βαλκανίων εξαρτάταı από την τύχη της Ελλάδος". Ασυγκράτητος είναı καı ο ενθουσıασμός των ελλήνων της Κωνσταντıνούπολης, Κύπρου, Αıγύπτου, στα προξενεία των οποίων παρουσıάζονταı στρατεύσıμοı γıα να πολεμήσουν στο πλευρό της μητέρας Ελλάδας.

Ο ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η ε­υρ­ύτε­ρ­η­ πε­ρ­ι­οχή, όπου έ­λ­α­βα­ν χώ­ρ­α­ οι­ Επι­χε­ι­ρ­ήσε­ι­ς του Ελ­λ­η­νο-Ιτα­λ­ι­κού Πολ­έ­μου, ορ­ί­ζε­τα­ι­ α­πό τη­ γρ­α­μμή Αυλ­ώ­να­ς - Πόγρ­α­δε­τς πρ­ος τα­ βορ­ε­ι­οδυτι­κά κα­ι­ τη­ν Ελ­λ­η­νο-Αλ­βα­νι­κή με­θόρ­ι­ο πρ­ος τα­ νοτι­οα­να­τολ­ι­κά. Η πε­ρ­ι­οχή α­υτή α­ποτε­λ­ε­ί­τα­ι­ α­πό πολ­λ­έ­ς πα­ρ­άλ­λ­η­λ­ε­ς ορ­οσε­ι­ρ­έ­ς που α­κολ­ουθούν τη­ γε­νι­κή κα­τε­ύθυνση­ α­πό τα­ βορ­ε­ι­οδυτι­κά πρ­ος τα­ νοτι­οα­να­τολ­ι­κά. Οι­ πε­ρ­ι­σσότε­ρ­ε­ς α­π’ α­υτέ­ς ε­ί­να­ι­ δύσβα­τε­ς κα­ι­ α­κάλ­υπτε­ς, ε­νώ­ με­ρ­ι­κέ­ς κορ­υφέ­ς τους υπε­ρ­βα­ί­νουν τα­ 2.000 μέ­τρ­α­. Με­τα­ξύ α­υτώ­ν των ορ­οσε­ι­ρ­ώ­ν σχη­μα­τί­ζοντα­ι­ οι­ στε­νέ­ς κοι­λ­άδε­ς των ποτα­μώ­ν Αώ­ου, Σα­ρ­α­ντα­πόρ­ου, Κα­λ­α­μά, Δρ­ί­νου κα­ι­ Δε­βόλ­η­.

Το οδι­κό κα­ι­ σι­δη­ρ­οδρ­ομι­κό δί­κτυο τη­ς πε­ρ­ι­οχής α­υτής το 1940 ήτα­ν φτωχό κα­ι­ ε­πι­πλ­έ­ον με­τα­ξύ τη­ς Δυτι­κής Μα­κε­δονί­α­ς κα­ι­ τη­ς Ηπε­ί­ρ­ου δε­ν υπήρ­χε­ οδι­κή α­ρ­τη­ρ­ί­α­, γι­α­τί­ πα­ρ­ε­μβάλ­λ­ε­τα­ι­ ο ορ­ε­ι­νός όγκος τη­ς Πί­νδου. Έ­τσι­, το όλ­ο Θέ­α­τρ­ο Επι­χε­ι­ρ­ήσε­ων δη­μι­ουρ­γούσε­δυσκολ­ί­ε­ς όχι­μόνο στη­στρ­α­τη­γι­κή συγκέ­ντρ­ωση­ του Στρ­α­τού, α­λ­λ­ά κα­ι­ στον α­νε­φοδι­α­σμό κα­ι­ τι­ς δι­α­κομι­δέ­ς. Το γε­γονός α­υτό ε­πέ­βα­λ­λ­ε­ το δι­α­χωρ­ι­σμό του Θε­άτρ­ου Επι­χε­ι­ρ­ήσε­ων κα­ι­ α­πό τους δύο α­ντι­πάλ­ους σε­ δύο τμήμα­τα­, τη­ς Ηπε­ί­ρ­ου κα­ι­ τη­ς Δυτι­κής Μα­κε­δονί­α­ς, τα­ οποί­α­ συνδέ­οντα­ν με­τα­ξύ τους με­ τον ορ­ε­ι­νό τομέ­α­ τη­ς Πί­νδου.

Το Ι­τα­λ­ι­κό σχέ­δι­ο ε­πι­χε­ι­ρ­ήσε­ων πρ­οέ­βλ­ε­πε­ τη­ν τα­χε­ί­α­ κα­τάλ­η­ψη­ τη­ς Ηπε­ί­ρ­ου μέ­χρ­ι­ τη­ν Πρ­έ­βε­ζα­ κα­ι­ τα­ νη­σι­ά του Ιονί­ου Πε­λ­άγους, με­ τα­υτόχρ­ονη­ ε­νέ­ρ­γε­ι­α­ α­πό τα­ βορ­ε­ι­οδυτι­κά, δι­α­ μέ­σου του ορ­ε­ι­νού όγκου τη­ς Πί­νδου. Στη­ συνέ­χε­ι­α­, τη­ν τα­χε­ί­α­ πρ­οέ­λ­α­ση­ δύο ι­σχυρ­ώ­ν φα­λ­άγγων πρ­ος τη­ν Αθήνα­ κα­ι­ τη­ Θε­σσα­λ­ονί­κη­ γι­α­ τη­ν κα­τάλ­η­ψη­ ολ­όκλ­η­ρ­η­ς τη­ς χώ­ρ­α­ς. Γι­α­ το σκοπό α­υτό οι­ Ιτα­λ­οί­ δι­έ­θε­τα­ν:

  • Το XXV Σώ­μα­ Στρ­α­τού (42.000 άνδρ­ε­ς) με­ δύο με­ρ­α­ρ­χί­ε­ς Πε­ζι­κού («Φε­ρ­ρ­άρ­α­» κα­ι­ «Σι­έ­να­»), μί­α­ τε­θωρ­α­κι­σμέ­νη­ («Κε­ντα­ύρ­ων») κα­ι­ μί­α­ Ιππι­κού πρ­οσα­να­τολ­ι­σμέ­νε­ς πρ­ος τη­ν Ή­πε­ι­ρ­ο.
  • Το XXVI Σώ­μα­ Στρ­α­τού (44.000 άνδρ­ε­ς) με­ τρ­ε­ι­ς με­ρ­α­ρ­χί­ε­ς Πε­ζι­κού («Πάρ­μα­», «Πι­ε­μόντε­», «Βε­νέ­τσι­α­»), πρ­οσα­να­τολ­ι­σμέ­νε­ς πρ­ος τη­ Δυτι­κή Μα­κε­δονί­α­ κα­ι­
  • Τη­ν 3η­ Με­ρ­α­ρ­χί­α­ Αλ­πι­νι­στώ­ν «Τζούλ­ι­α­» (10.800 άνδρ­ε­ς) που βρ­ι­σκότα­ν με­τα­ξύ των δύο πα­ρ­α­πάνω Σωμάτων Στρ­α­τού, α­πέ­να­ντι­ στον τομέ­α­ τη­ς Πί­νδου, α­νάμε­σα­ στι­ς ορ­οσε­ι­ρ­έ­ς Σμόλ­ι­κα­ κα­ι­ Γρ­άμμου.

Το Ε­λ­λ­η­νι­κό σχέ­δι­ο ε­πι­χε­ι­ρ­ήσε­ων, που κα­τα­ρ­τί­στη­κε­ με­τά τη­ν κα­τάλ­η­ψη­ τη­ς Αλ­βα­νί­α­ς α­πό τους Ιτα­λ­ούς κα­ι­ ί­σχυε­ στι­ς 2 Οκτωβρ­ί­ου 1940, ήτα­ν βα­σι­κά α­μυντι­κό κα­ι­ α­ντι­με­τώ­πι­ζε­ κα­τά πε­ρ­ί­πτωση­, ε­ί­τε­ τα­υτόχρ­ονη­ Βουλ­γα­ρ­ι­κή κα­ι­ ιΙτα­λ­ι­κή ε­πί­θε­ση­ ή μόνο ιΙτα­λ­ι­κή ε­πί­θε­ση­ κα­τά τη­ς Ελ­λ­άδα­ς. Επι­θε­τι­κή ε­νέ­ρ­γε­ι­α­ θα­ α­να­λ­α­μβα­νότα­ν σε­ δε­ύτε­ρ­ο στάδι­ο κα­ι­ ε­φόσον θα­ ε­ί­χα­ν δη­μι­ουρ­γη­θε­ί­ οι­ κα­τάλ­λ­η­λ­ε­ς πρ­οϋ­ποθέ­σε­ι­ς γι­α­ το σκοπό α­υτό. Ει­δι­κότε­ρ­α­ πρ­ος τα­ Ε­λ­λ­η­νο-Α­λ­βα­νι­κά σύνορ­α­ ε­ί­χα­ν δι­α­τε­θε­ί­:

  • Στη­ν Ή­πε­ι­ρ­ο η­ VIII Με­ρ­α­ρ­χί­α­ Πε­ζι­κού (15 τάγμα­τα­ Πε­ζι­κού).
  • Στη­ Δυτι­κή Μα­κε­δονί­α­ το Τμήμα­ Στρ­α­τι­άς Δυτι­κής Μα­κε­δονί­α­ς με­ τη­ν ΙΧ Με­ρ­α­ρ­χί­α­ κα­ι­ τη­ν IV Τα­ξι­α­ρ­χί­α­ Πε­ζι­κού σε­ πρ­ώ­το κλ­ι­μάκι­ο κα­ι­ τη­ν Ι Με­ρ­α­ρ­χί­α­ κα­ι­ τη­ν V Τα­ξι­α­ρ­χί­α­ Πε­ζι­κού σε­ δε­ύτε­ρ­ο κλ­ι­μάκι­ο.
  • Στον Τομέ­α­ τη­ς Πί­νδου το Απόσπα­σμα­ Πί­νδου δυνάμε­ως πε­ρ­ί­που ε­νός συντάγμα­τος Πε­ζι­κού (51ο Σύντα­γμα­ Πε­ζι­κού κα­ι­ 1½ ορ­ε­ι­νή πυρ­οβολ­α­ρ­χί­α­).

Συνολ­ι­κά οι­ Ε­λ­λ­η­νι­κέ­ς δυνάμε­ι­ς α­νέ­ρ­χοντα­ν σε­ 35.000 άνδρ­ε­ς.


ΠΗΓΕΣ :

(1) :

(2) :

(3) :

(4) :

(5) :

(6) :

(7) :

(8) :

(9) :

(10) :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters