Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΙΔΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


Πάνω από 500 περιστατικά εκρήξεων, βεβηλώσεων, ληστειών, κλοπών , βανδαλισμών σε εκκλησίες και ούτε μια καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα!

Η εφημερίδα «Εστία» συμπληρώνει σήμερα 4 Ιανουαρίου, 145 χρόνια από την πρώτη της έκδοση υπό μορφή περιοδικής επιθεώρησης το έτος 1876. Και τα γενέθλια της αυτά συνδυάζονται δυστυχώς με ανησυχητικές εξελίξεις σε θέματα ιστορίας, παράδοσης και θρησκείας.

Η αίσθηση ότι η Ορθοδοξία αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος, θεσμοί και αξίες άρρηκτα δεμένοι με την ιστορία του ελληνικού έθνους, των νεωτέρων χρόνων, τελούν υπό διωγμό ενισχύεται αυτές τις ημέρες από δύο γεγονότα. Από την αιφνιδιαστική απόφαση της Πολιτείας να βάλει λουκέτο στους Ιερούς Ναούς την ημέρα της τελέσεως του αγιασμού των υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων. Ο αγιασμός θα διεξαχθεί χωρίς τον ελάχιστο αριθμό πιστών.

Μετριοπαθείς Μητροπολίτες οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τους λεγομένους  «σκληροπυρηνικούς» και δεν πρωτοστάτησαν σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Πολιτείας με αφορμή την πολιτική της στην περίοδο της πανδημίας, επικοινώνησαν με την «Εστία» βαθύτατα προβληματισμένοι και απογοητευμένοι κάνοντας λόγο για «αναξιοπιστία της Πολιτείας» η οποία άλλαξε την απόφαση της την τελευταία στιγμή.

Ενημέρωσαν μάλιστα-επαναλαμβάνουμε μετριοπαθείς Μητροπολίτες -ότι είναι κοινό μυστικό στους κόλπους της Ιεραρχίας και γι’ αυτό υπάρχει οργή ότι πίσω από την αιφνιδιαστική απόφαση- για την αξιολόγηση της οποίας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Ιερά Σύνοδος- κρύβονται ένας υπουργός και ένας υφυπουργός οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο Μαξίμου. Επειδή όμως αυτό δεν κατέστη να διασταυρωθεί με πραγματικά περιστατικά, αυτή την φορά δεν θα αναφέρουμε ονόματα. Το ρεπορτάζ όμως θα εξακολουθήσει.

Το λουκέτο στους ναούς την ημέρα των Θεοφανείων δεν εκλαμβάνεται ως απόφαση που πλήττει μόνον την Εκκλησία της Ελλάδος. Αλλά και ως απόφαση που πλήττει την λαϊκή μας παράδοση.

Καθώς η τελετή του αγιασμού των υδάτων που φέτος θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία πιστών, έστω ελαχίστων, έχει συνδεθεί ευθέως και με την παράδοση μας. Εκείνος που καταφέρνει να πιάσει τον σταυρό όποιες και αν είναι οι συνθήκες θεωρείται ευλογημένος για όλη την χρονιά. Οι νέοι στην ελληνική περιφέρεια που δίνουν μαζικά το παρών στην τελετή του αγιασμού των υδάτων το γνωρίζουν άριστα.

Η Εκκλησία αισθάνεται ότι εξακολουθούν να γίνονται διακρίσεις εις βάρος της και ότι κάποιοι εμμένουν να την υποτιμούν λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων.

Η Εκκλησία αισθάνεται ότι γίνονται επίσης διακρίσεις γιατί ελάχιστες φορές ή και ποτέ τα πολιτικά κόμματα εκδίδουν ανακοινώσεις συμπαράστασης όταν οι ναοί βανδαλίζονται. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις προβολής θρησκευτικών χώρων μουσουλμανικών ή άλλων δογμάτων η καταδίκη είναι ομόθυμος. Και άριστα είναι καθώς τα κόμματα οφείλουν να καταγγέλλουν την ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό. Τα αυτό όμως πρέπει να κάνουν και για τις επιθέσεις που δέχονται οι Ορθόδοξοι Λατρευτικοί χώροι ναών της Χριστιανικής θρησκείας.

Σύμφωνα με την ετησία έκθεση του Υπουργείου Παιδείας (Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων) η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Καλαντζή και φέρει τον τίτλο «Δημοσιοποίηση Έκθεσης Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας έτους 2019» το 96% των επιθέσεων έγινε εναντίον χώρων λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας! Χωρίς το πολιτικό μας σύστημα να συγκινείται ιδιαιτέρως.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευθεί οι επιθέσεις που αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Από 137 περιστατικά επιθέσεων το 2015, κατεγράφησαν 563 περιστατικά το 2018 και 504 το 2019. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών δεν μπόρεσε να εξιχνιασθεί (67%). Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της πολυσέλιδης έκθεσης οι περισσότερες επιθέσεις, ληστείες, βανδαλισμοί και καταστροφές των θρησκευτικών χώρων έγινα κατά τις περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων (56 και 59 αντιστοίχως).

Εκτός από τα 504 περιστατικά που αφορούν χώρους λατρείας των Ορθοδόξων, το 2019 υπήρξαν και τρία περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, άλλα τρία σε χώρους Παλαιοημερολογιτών, ακόμη τέσσερα αφορούν Μάρτυρες του Ιεχωβά, πέντε σε εβραϊκά μνημεία και άλλα πέντε αφορούσαν μουσουλμάνους.

Και το 2019 οι εκκλησίες και τα εξωκλήσια στην Μόρια ήσαν μόνιμοι στόχοι, αφού εκείνη την χρονιά κατεστράφησαν ολοσχερώς το εξωκλήσι του Ταξιάρχη και το εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης. Εντύπωση είχε προκαλέσει τον Οκτώβριο του 2019 η προσβλητική κίνηση ενός μουσουλμάνου να προσευχηθεί έξω από τον ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης. Απείλησε μάλιστα αυτούς που επεχείρησαν να τον απομακρύνουν. Τελικώς επενέβη η Αστυνομία.

Αρκετές επιθέσεις κατά εκκλησιών εξαπέλυσαν αναρχικοί. Ενδεικτικά σημειώνουμε την περίπτωση της επίθεσης στον Ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2019, με τους δράστες να καταστρέφουν τις κάμερες ασφαλείας και να γράφουν συνθήματα.

Ένα μήνα μετά αναρχικοί τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Θεσσαλονίκη, ενώ μια ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στον ναό της του Θεού Σοφίας στην Κομοτηνή την ώρα της Θείας Λειτουργίας, φώναξε συνθήματα και πέταξε τρικάκια!

Και το 2019 ο ναός του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια εδέχθη την επίθεση των αναρχικών που έσπασαν εικονίσματα και έγραψαν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους. Συνολικά πάντως τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην Αττική (82) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (65), η Κρήτη (63), τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (63) και η Ήπειρος (48).

 

https://www.olympia.gr/ellada/ypo-diogmo-i-paradosi-choris-aspida-i-orthodoxia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters