Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Η ΑΓΚΥΡΑ «ΠΑΤΑΕΙ» ΣΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ


Του Σάββα Καλεντρίδη

Επειδή γράφονται και ακούγονται πολλά, θα καταθέσουμε κι εμείς τις απόψεις μας για τη στάση που τηρεί η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Τουρκία δεν φοβάται ότι θα της επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις εναντίον της, κυρίως για τρεις λόγους:

Πρώτον, ο παράγοντας Γερμανία, παρά την αλλαγή του κλίματος στα κόμματα και στην κοινωνία, παραμένει αμετακίνητος στη θέση ότι η επιβολή σοβαρών κυρώσεων στην Τουρκία θα την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, κάτι που για γεωπολιτικούς λόγους δεν είναι προς το συμφέρον της Δύσης και της Γερμανίας.

Δεύτερον, ο παράγοντας Ιταλία, προκειμένου να εξυπηρετήσει δικά του γεωπολιτικά συμφέροντα (κυρίως στη Λιβύη), στην ουσία συμπλέει με την Τουρκία. Σε αυτό τη βοηθά και η απραξία της Ελλάδας, που δεν φρόντισε να έχει ισχυρή παρουσία στη Λιβύη, ώστε να καταστεί ένας αξιόπιστος σύμμαχος της Ιταλίας, απέναντι στην τουρκική παντοκρατορία στη δυτική Λιβύη, στην ελληνορωμαϊκή Τριπολίτιδα.

Έτσι η Ιταλία αναγκάστηκε να συμπορευτεί με την Τουρκία στη Λιβύη, με αποκορύφωμα την υπογραφή της πρόσφατης αμυντικής συμφωνίας με την κυβέρνηση Σαράζ, που είναι ενεργούμενο της Τουρκίας.

Προφανώς η συμφωνία αυτή, που δεν θα υπέγραφε ο Σαράζ, αν δεν άναβε το πράσινο φως από την Αγκυρα, είναι το αντίδωρο του Ερντογάν στον Κόντε και τον Ντι Μάιο για την υποστήριξη που θα έχει η Τουρκία στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής. Στα παραπάνω καλό είναι να προσθέσουμε τα 21 δισ. ευρώ των ιταλικών τραπεζών, τα οποία είναι επενδεδυμένα στην Τουρκία και τις εξαγωγές όπλων, που αποτελούν το 14% του συνόλου των ιταλικών εξαγωγών στον τομέα αυτόν.

Τρίτον, ο παράγοντας Ισπανία, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στις τουρκικές σε ποσό 64 δισ. ευρώ, δεν θα συμφωνήσει σε κυρώσεις που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την τουρκική οικονομία, άρα και τις τουρκικές τράπεζες, οι οποίες θα συμπαρασύρουν την ισπανική τράπεζα BBVA και την ασφαλιστική MAPFRE.

Τέταρτον, να προσθέσουμε τη Μάλτα, που είναι η βάση των ναυτιλιακών εταιριών των οικογενειών Ταγίπ Ερντογάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι οποίες είναι τέτοιου μεγέθους, που μπορεί να εξαγοράσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί. Αρα, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε στήριξη σε κυρώσεις από τη Βαλέτα.

Πέμπτον, η Ουγγαρία και η Φινλανδία, χώρες που έχουν συγγενικούς δεσμούς με την Τουρκία, επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό από την Αγκυρα και αυτό ίσως επηρεάσει τη στάση τους στη Σύνοδο.

Άρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Τουρκία, έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις, που θα ήταν δυνατόν να οδηγήσουν σε κάμψη την οικονομία της, εκ του ασφαλούς σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα, εγγράφοντας ταυτοχρόνως υποθήκες στην ανατολική Μεσόγειο, στο Λιβυκό Πέλαγος και στο Αιγαίο.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι είναι δυνατόν να δούμε κάποιες κυρώσεις ή πρόθεση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής στις 10/11 Δεκεμβρίου, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να πλήξουν την οικονομία της ούτε να κάμψουν την επιθετικότητά της.

Ασφαλώς, ο πολιτικός συμβολισμός των κυρώσεων θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ, αφού η Τουρκία, πέραν της επιβολής διά της ισχύος, αναζητεί εναγωνίως πολιτική στήριξη στα σχέδιά της στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι, αν επιβληθούν κυρώσεις για πράξεις και ενέργειές της στις προαναφερθείσες περιοχές, αυτό θα είναι πλήγμα στα σχέδιά της.

Τα παραπάνω δείχνουν τον δρόμο και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα: Αναζήτηση έμπρακτης πολιτικής στήριξης για την επιβολή κυρώσεων και αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, με εύστοχα εξοπλιστικά προγράμματα και αξιόπιστες στρατιωτικές συμμαχίες.

Τέλος, θα περιμένουμε έναν Ελληνα πρωθυπουργό και έναν υπουργό Εξωτερικών να θέσουν το θέμα της υποκρισίας της Τουρκίας, η οποία από τη μια πλευρά απαιτεί πολιτική ισότητα για τους 200.000 Τουρκοκύπριους και από την άλλη χώνει στα τουρκικά μπουντρούμια τους πολιτικούς ηγέτες των Κούρδων κατά χιλιάδες, αρνούμενη την παραχώρηση των βασικών τους δικαιωμάτων.


NEWSBREAK


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters