Του Κώστα Καραϊσκου
Μαθηματικού στη δημόσια εκπαίδευση και υπευθύνου του εντύπου «Αντιφωνητής»
Στις 25 Σεπτεμβρίου είχε βρεθεί στη Θράκη για τριήμερη περιοδεία η Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής που συστήθηκε για την περιοχή. Μια Επιτροπή που ενώ ο τίτλος της συνεχίζει να δηλώνει ότι θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη της Θράκης, εμφανίστηκε ξαφνικά με δύο ομάδες εργασίας εντός της, μία για τα οικονομικά θέματα και μία για τα "θεσμικά".
Στον όρο αυτόν βεβαίως μπορεί κανείς να φανταστεί ζητήματα που θα αφορούν όντως την ανάπτυξη, όμως μπορεί ομοίως να φανταστεί και πολλά άλλα πονηρά, που βάζουν στο τραπέζι κάθε πτυχή του μειονοτικού θέματος της περιοχής. Και δυστυχώς οι πληροφορίες μας επιβεβαιώνουν πως έτσι πάει να κινηθεί το πράγμα, δένοντας ανησυχητικά με την τρέχουσα συγκυρία όπου η εξ ανατολών γειτονική μας χώρα θέτει ανοιχτά διεκδικήσεις για τη Θράκη στον αρχόμενο ελληνοτουρκικό διάλογο.
Παρότι ελπίζουμε να διαψευσθούμε, το επισημαίνουμε και σημειώνουμε ότι στην ατζέντα της κ. Μπακογιάννη υπάρχει μία συνάντηση που μάλλον δεν μας καθησυχάζει, για να το πούμε κομψά: αυτήν της Κυριακής στις 9.30 το πρωί στην Κομοτηνή με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜ-ΒΤΑΥΤD). Ποιος είναι ο σύλλογος αυτός;
Κατ' αρχάς να διευκρινήσουμε ότι δεν είναι απλώς ένας σύλλογος αλλά έχει καθεστώς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) και είναι το κατεξοχήν εργαλείο τουρκικής πολιτικής και προπαγάνδας στην ελληνική Θράκη. Είχε την πρόνοια να μην χρησιμοποιήσει την έκφραση "τουρκικής μειονότητας" στον τίτλο του όταν ιδρύθηκε το 1982, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν παύει να λειτουργεί ακριβώς ως φορέας έκφρασης τουρκισμού, εντός κι εκτός Ελλάδος. Αξίζει να δει κανείς ποια είναι η δραστηριότητα του ευαγούς αυτού σωματείου.
"Κοινότητα Νέων Επιστημόνων"
Στην περιοχή σπανίζουν οι δράσεις του που θα μπορούσαν να αφορούν όντως τους επιστήμονες της μειονοτικής κοινωνίας, τους οποίους δήθεν εκπροσωπεί. Άλλωστε τι εκπροσώπηση είναι αυτή όταν στις εκλογές από ένα σύνολο χιλιάδων μουσουλμάνων επιστημόνων δεν μετέχουν ούτε 200 άτομα; Η δραστηριότητά του είναι προσανατολισμένη στην Τουρκία, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς βλέποντας τις ανακοινώσεις του. Ενδεικτικό ότι προ ετών είχε διοργανώσει κάποιες ενημερώσεις για αγροτικά θέματα, καλώντας στελέχη του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας!
Είναι ο φορέας που δημιούργησε ένα νεανικό παράρτημα (GAT - Koινότητα Νέων Επιστημόνων) και μέσω αυτού στέκια για τους μουσουλμάνους φοιτητές που φοιτούν σε ελληνικές πόλεις εκτός Θράκης, με τον προφανή φόβο μην τυχόν και κάποια από τα παιδιά αυτά "ξεστρατίσουν". Ξεφύγουν δηλαδή από τον έλεγχο και συγχρωτιστούν με την υπόλοιπη κοινωνία. Τα παραρτήματα αυτά της GAT κάποια στιγμή ήταν 13, αλλά δεν ξέρουμε αν ακόμη λειτουργούν ή όχι, αφού μεσολάβησε και η οικονομική κρίση στην Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου