Του Δημητρίου ΠερδίκηΗ Άσπενδος ήταν παρόχθια πόλη, στον ποταμό Ευρυμέδοντα, που ήταν πλωτός,και σε απόσταση περί τα 10 χιλιόμετρα από τις εκβολές του, στην Μεσόγειο, 47 χιλιόμετρα ανατολικά από την Αττάλεια, στην Μικρά Ασία.
Οικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1000 πΧ από άποικους από το Άργος. Έγινε μία πολύ πλούσια πόλη χάρη στο εμπόριο των προϊόντων της ενδοχώρας. Το 333 πΧ έφτασε στην Άσπενδο ο Αλέξανδρος ο Μέγας κατά την εκστρατεία του κατά των Περσών.
Η Άσπενδος διέθετε ένα εκπληκτικό θέατρο δωρεά δυο πλουσίων Ασπενδίων. Το θέατρο αυτό θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ελληνικά θέατρα στον κόσμο. Το αμφιθεατρικό κοίλο φέρει τρία διαζώματα. Το ανώτερο διάζωμα καταλήγει σε θολωτές καμάρες. Κάθε ενδιάμεσο των διαζωμάτων αποτελείται από είκοσι σειρές μαρμάρινων καθισμάτων. Έχει διάμετρο 96 μέτρων και χωρητικότητα 7.000 καθισμάτων (θεατών).
Φθάσαμε ένα πρωινό στην Άσπενδο και εισήλθαμε στο θέατρο. Σχεδόν ταυτόχρονα έφθασε και μία ομάδα τουριστών από τις ΗΠΑ, συνοδεία ενός Τούρκου ξεναγού.Ένας από τους Αμερικανούς απευθυνόμενος στον Τούρκο ξεναγό του λέει «αυτό σίγουρα είναι ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο». Ο Τούρκος ξεναγός αλλάζει όψη, η φωνή του γίνεται πιο δυνατή, αγριεμένη. «Είναι ρωμαϊκό θέατρο» φωνάζει. «Δεν είναι ελληνικό» επαναλαμβάνει και προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει. Εγώ βρίσκομαι στην σκηνή και ψάχνω για κάποιο στοιχείο της ελληνικότητας του θεάτρου.
Ξεχωρίζω μία επιγραφή στην τοιχοποιία της σκηνής: ΖΗΝΩΝΟΣ ΕΠΙ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ έγραφε η επιγραφή. Πράγματι έργο του αρχιτέκτονα Ζήνωνος είναι το θέατρο, που εγκαινιάστηκε το 155 μΧ επί άρχοντος Θεοδώρου.
Την Άσπενδο σήμερα οι Τούρκοι ονομάζουν Μπελκίς, από το όνομα κοντινού τουρκικού χωριού. Το 1959 μιμούμενοι την Ελλάδα άρχισαν να οργανώνουν θεατρικά φεστιβάλ στην Άσπενδο και σε άλλα αρχαία θέατρα, όμως αργότερα εγκατέλειψαν την προσπάθεια.
Τότε κυκλοφόρησαν μία σειρά δυο γραμματοσήμων με το θέατρο της Ασπένδου, ενώ ένα ακόμα γραμματόσημο είχε εκδοθεί τέσσερα χρόνια πριν, το 1955, στην σειρά για την τουριστική προβολή της Αττάλειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου