Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟ «ΧΡΥΣΟ» ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ


Ο Τούρκος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης δρ Γκουρκάν Κουμπάρογλου αποκαλύπτει επιστημονικά γιατί η Άγκυρα έχει λυσσάξει με το Καστελόριζο.

Του Μιχάλη Ψύλου

«Το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη, Ρω) βρίσκεται πολύ κοντά σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Κόλπο της Αττάλειας ως τον Κόλπο της Φοινίκης και νοτιοανατολικά του νησιού βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας υποθαλάσσια όρη λάσπης με υδρίτες εγκλωβισμένου μεθανίου», δηλαδή το 70% και 90% του φυσικού αερίου, λέει ο Τούρκος καθηγητής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ενεργειακής Οικονομίας Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Yeni Safak». Ο Κουμπάρογλου συμβουλεύει μάλιστα τους πολιτικούς στη γείτονα να πάψουν να αποκαλούν το ελληνικό νησί Μεγίστη (Μeis), αλλά να το λένε στα τουρκικά: Kızılhisar! «Το όνομα Μεγίστη δόθηκε από την Ελλάδα και ως εκ τούτου θα ήταν καταλληλότερο η τουρκική κοινή γνώμη να χρησιμοποιεί το όνομα Kızılhisar» λέει στη «Yeni Safak» o Τούρκος καθηγητής, δείχνοντας και τους μύχιους πόθους της Αγκυρας!

Ο Τούρκος καθηγητής λέει ότι στο πλαίσιο διάφορων ερευνών που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονηθεί ένας χάρτης υποθαλάσσιων ηφαιστείων που εκπέμπουν αέριο μεθάνιο στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει ο Κουμπάρογλου, «τα ηφαίστεια αυτά στη Μεσόγειο βρίσκονται: Στη λεκάνη του Δέλτα του Νείλου που εκτείνεται ως τη θαλάσσια περιοχή Ζορ, όπου έχει ανακαλυφθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου. Στη λεκάνη Λεβάντ, η οποία περιλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, και στη μεσογειακή επέκταση της λεκάνης της Σύρτης, στη Λιβύη.

Ηφαίστεια μεθανίου βρίσκονται επίσης ανατολικά της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατά μήκος της μέσης γραμμής μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της Μεγίστης. Για τον λόγο αυτό η περιοχή ανατολικά της Μεγίστης έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών γεωλογικών ερευνών και έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία υδριτών αερίου στον πυθμένα της θάλασσας». Διά ταύτα ο Τούρκος καθηγητής καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει με τίποτα στην υπόθεση του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου, γιατί «αυτές οι πηγές είναι ακριβώς που ωθούν την Αθήνα να καταφεύγει σχεδόν σε πόλεμο για ένα μέρος που απέχει περισσότερο από 500 χιλιόμετρα από την Ελλάδα».

Αυτά λένε οι Τούρκοι και ορέγονται το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η Τουρκία προσπαθεί πολύ καιρό τώρα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο, στην Κρήτη και την Κύπρο είναι μέρος της τουρκικής ΑΟΖ. Αλλά αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση όλων των κανόνων του Δίκαιου της Θάλασσας.

Η Μεγίστη και τα άλλα δύο νησιά του συμπλέγματος δεν αποτελούν λοιπόν μόνο το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Κρύβουν και τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, κοντά στις ακτές τους. Και γι’ αυτό οι Τούρκοι θέλουν να σβήσουν το Καστελόριζο από τον ελληνικό χάρτη. Πρέπει να το καταλάβουν όσοι λένε ανερυθρίαστα «να θυσιάσουμε το Καστελόριζο για να ηρεμήσει ο Ερντογάν»!

Φυσικά, οι Ελληνες επιστήμονες δεν περίμεναν από τους Τούρκους συναδέλφους τους να ανακαλύψουν την… Αμερική! Το Ίδρυμα Γεωλογικών Ερευνών έχει κάνει έρευνες στην ίδια περιοχή εδώ και 15 χρόνια. Στα υποθαλάσσια όρη Αναξίμανδρος βρίσκεται σύμφωνα με το ΙΓΜΕ μία από τις μεγαλύτερες γνωστές συγκεντρώσεις παγωμένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, λέει στη «δημοκρατία» ο Γιάννης Χατζηχρήστος, τέως στέλεχος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής. «Μιλάμε για μια ποσότητα περίπου 100 φορές περισσότερη αυτής των γνωστών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μαζί! Φυσικό αέριο σε σχετικά μικρό βάθος που μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για καμιά εκατοστή χρόνια». Όλα αυτά περιγράφονται στην Περιοδική έκδοση ΙΓΜΕ, Απρίλιος 2008 (Μεσόγειος Όρη Αναξίμανδρος, Ελληνική Γεώσφαιρα (ISSN: 1791-2210Τόμος 2, Τεύχος 3) χωρίς οι κυβερνήσεις που πέρασαν έκτοτε να θέσουν ζήτημα ιδιοκτησίας της περιοχής… Τι κάνει λοιπόν ο Ερντογάν; Προσπαθεί να «γκριζάρει» τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, διεκδικώντας παράλληλα μερικές δεκάδες νησιά και νησίδες στο Αιγαίο αλλά και όλη την Κύπρο, θέλοντας να καταργήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και -γιατί όχι;- του Παρισιού το 1947! Ο θερμοκέφαλος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ το είπε χωρίς περιστροφές: Η Άγκυρα δεν θα διστάσει να κάνει ξανά ό,τι έκανε το 1974 στην Κύπρο!

Υπάρχουν λοιπόν «εγκέφαλοι» που μπορούν να σκέφτονται να παζαρέψουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για να ηρεμήσουν τον Ερντογάν; Με μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση; Διακινδυνεύοντας τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Κύπρο με αυτούς που διατηρούν ακόμα στρατό κατοχής στη Μεγαλόνησο; Όπως λέει ο ειδικός για τις ΑΟΖ Θόδωρος Καρυώτης, «η Ελλάδα ασχολήθηκε πρώτη φορά με το Καστελόριζο, όταν πληροφορήθηκε το περίφημο Σχέδιο Ατσεσον, το 1964. Στο αρχικό σχέδιο η Κύπρος θα παραχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς χρονικά περιθώρια. Επιπλέον το Καστελόριζο θα παραχωρείτο στην Τουρκία. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αμέσως αυτό το σχέδιο.

Ο Άτσεσον πρότεινε μια αλλαγή που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα διατηρούσε την Καρπασία μόνο για 50 χρόνια και η Τουρκία το απέρριψε. Έχουν περάσει από τότε 53 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να εποφθαλμιούν το σύμπλεγμα του Καστελόριζου …

 

Newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters