Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ''ΠΕΡΑΣΕΙ'' Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ : ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Tου Νίκου Μελέτη

Την μεσολάβηση των Τιράνων για να συμβάλει ο «αλβανικός παράγοντας» στην στήριξη του Ζόραν Ζαεφ για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς βεβαίως να αναφέρεται έναντι ποιου ανταλλάγματος έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις, αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Ντιμίτρι Μπουσάτι.
Η παρέμβαση αυτή έγινε την στιγμή που ήταν σε παράλληλη εξέλιξη ιδιαίτερα ευαίσθητες συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων όπου η αλβανική πλευρά επιχειρούσε να υποβαθμίσει τα ζητήματα της μειονότητας, να επιβάλει την δική της ατζέντα στο μείζον θέμα της οριοθέτησης των Θαλασσίων συνόρων και να επιβάλει έστω και με πλάγιο τρόπο θέμα Τσάμηδων στην ατζέντα.
Η στήριξη που προσέφερε ο Αλβανικός παράγοντας στην κυβέρνηση Ζαεφ αρχικά για να αποκτήσει κυβερνητική πλειοψηφία και κατόπιν για να περάσει ταυτόχρονα η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η αναγνώριση της Αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης σε όλη την χώρα, ήταν μια σημαντική επιτυχία του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, που στην «Βόρεια Μακεδονία» αναδεικνύεται σε ισότιμη συνιστώσα οντότητα του κράτους, με την σλαβική, την στιγμή που στο Κόσοβο δίνεται η άλλη μάχη που προβλέπει ακόμη και την ανταλλαγή εδαφών με την Σερβία…
Ο Ντμίτρι Μπουσάτι, ρωτήθηκε σε συνέντευξη του (albaniandailynews.com) εάν η φιλία μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων που έχει η Αλβανία με την Ελλάδα..
Ο κ. Μπουσάτι απάντησε ότι είναι ένα «παρόμοιο παράδοξο και αποκάλυψε ότι ο ίδιος και ο Ε. Ράμα είχαν εμπλακεί για να συμβάλλουν με τον «Αλβανικό παράγοντα» ώστε ο “Μακεδόνας” πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ να επιτύχει μια συμφωνία με την Ελλάδα, και τώρα μας υποβάλουν την ερώτηση για το εάν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο για μια συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας. Αυτά τα δυο θέματα όπως είπε δεν συγκρίνονται αλλά είναι σίγουρος ότι μπήκαν σταθερά θεμέλια για μια Συμφωνία και τα συγκεντρώσαμε όλα σε ένα πακέτο λύσης.
Ο πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ, ρωτήθηκε τι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη και εάν εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα λύση. Ο κ.Μπουσατι δηλώνει ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμη το θέμα του Εμπολέμου και των θαλασσίων συνόρων, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα λύση, αλλά προς το παρόν το εμπόδιο είναι οι εκλογές στην Ελλάδα.
Η Αθήνα έχοντας ήδη προσφέρει χειροπιαστά ανταλλάγματα στον κ. Ραμα όπως είναι το Apostille (για αναγνώριση των αλβανικών επίσημων εγγράφων και πιστοποιητικών) και η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης το μόνο που «εισέπραξε» είναι η πρώτη ανασκαφή και έρυνα για οστά Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων του αλβανικού μετώπου, διαδικασία μάλιστα που μετά τις πρώτες έρευνες, τελικά έχει απονεκρωθεί.
Κάνοντας ένα μεγάλο λάθος τακτικής η Αθήνα δέχθηκε να προσφέρει στην αλβανική πλευρά την διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων που εγείρουν οι δυο πλευρές υπό μορφή πακέτου και έτσι ζητήματα όπως τα δικαιώματα και το περιουσιακό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, μπαίνουν στο ιδιο καλάθι με τις αλβανικές περιουσίες στην Ελλάδα (αυτές που είναι υπό καθεστώς μεσεγγύησης) και με τα δικαιώματα των …Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.
Οι Αλβανοί επιχειρούν και μέσω της απαίτησης για άρση του Εμπολέμου με απόφαση της Ελληνικής Βουλής να φέρουν στο τραπέζι και θέμα «Τσάμηδων», το οποίο έχουν ήδη προβάλει ως θέμα συζήτησης υπό την …ανθρωπιστική μορφή του και υπό το «πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»… Βεβαίως δεν είναι γνωστό εάν και σε ποια μορφή του τέθηκε το θέμα των Τσάμηδων από την αλβανική πλευρά στην διάρκεια των κατ’ ιδίαν επανειλημμένων συναντήσεων των κ.Κοτζιά και Μπουσάτι, χωρίς την παρουσία ούτε πρακτικογράφου.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το Αλβανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση με την οποία απάντησε στο Ελληνικό ΥΠΕΞ που καταδίκασε τις προσπάθειες αποκλεισμού από τις Δημοτικές Εκλογές στην Χιμάρα του Φ.Μπελερη, έσπευσε να εξομοιώσει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.
Επίσης η Αθήνα δέχθηκε να μπει στο πακέτο αυτό η συζήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης των Θαλασσίων ζωνών, η οποία ενώ είχε υπογραφεί από την αλβανική κυβέρνηση, ακυρώθηκε μετά από προσφυγή της τότε αντιπολίτευσης και του κ. Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η ελληνική πλευρά σε μια ακόμη παραχώρηση προς την αλβανική πλευρά είχε αποδεχθεί να συζητήσει το θέμα αυτό, όταν οι Αλβανοί έθεταν ως προϋπόθεση την αποδοχή ως βάση συζήτησης την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τους, η οποία είχε συνταχθεί καθ’ υπόδειξη της Άγκυρας και υιοθετούσε όλη την τουρκική επιχειρηματολογία που προβάλλεται και στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.
«…Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν γενικά θετικές αλλά υπήρξε αντιπαράθεση για ένα επεισόδιο στο εθνικά ελληνικό χωριό Βουλιαράτες. Η πρόοδος στα εκκρεμή διμερή θέματα συνεχίζεται με την εφαρμογή της συμφωνίας για εύρεση και ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η άρση της ένστασης της Ελλάδας για την είσοδο της Αλβανίας στην Σύμβαση Apostille, η Συμφωνία για την διαδικασία αναθεώρησης των σχολικών βιβλίων και η υπογραφή της συμφωνίας για την αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης.
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων για την θαλάσσια οριοθέτηση έγινε τον Ιούνιο του 2018.Οι δυο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν τον Ιούλιο 2018 και συμφώνησαν περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας».
Η εικόνα αυτή φυσικά κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και απλώς δυσκολεύει την προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να πείσει για το πραγματικό πρόβλημα που συνιστά για την περιοχή η κυβέρνηση Ράμα και ο Αλβανικός εθνικισμός που εκδηλώνεται και εναντίον της Ελλάδας και κυρίως εναντίον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.


liberal.gr
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters