Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453 : Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΦΛΑΝΤΑΝΕΛΑΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΟΝΟ ΠΛΟΙΑ ΚΑΤΑΝΑΥΜΑΧΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΑ ΚΑΝΕΙΣ!

Του Γεωργίου Παπασημάκη
 
Από τις 7 Απριλίου του 1453 ο Σουλτάνος Μωάμεθ β' πολιορκεί τη Βασιλίδα των Πόλεων, την Κωνσταντίνου Πόλη. Μπροστά στις μόλις 5-7 χιλιάδες Ελλήνων Πολεμιστών του τελευταίου Βασιλέως και Αυτοκράτορος των Ελλήνων Κωνσταντίνου ΙΑ' Δράγαση Παλαιολόγου ο αλιτήριος Σουλτάνος παρέταξε ένα τεράστιο βαρβαρικό στίφος 300.000 τουρκομογγόλων και συμμάχων αυτών  ενώ στη θάλασσα παρέταξε έναν εξίσου τεράστιο στόλο 300 περίπου πλοίων απέναντι στα ελάχιστα αυτοκρατορικά πλοία.
Στις 18 Απριλίου η πρώτη επίθεσις των οθωμανών τούρκων τσακίστηκε μπροστά στα τείχη της Βασιλεύουσας και δυο μέρες αργότερα στις 20 του ίδιου μήνα έλαβε χώρα η ναυμαχία που έμελλε να δοξάσει για άλλη μια φορά τη χιλιόχρονη Αυτοκρατορία μας.
Τρία γενοβέζικα καράβια φορτωμένα με εφόδια υπό τους γενναίους πλοιάρχους Μαυρίκιο Καττανέου, Δομίνικο του Νοβαραίου και Βαπτιστή του εκ Φελλιτσιάνου τα οποία παρέμεναν καθηλωμένα από το Μάρτιο λόγω δυσμενών ανέμων στη Χίο, βρήκαν ούριο άνεμο στις 15 Απριλίου και ξεκίνησαν αμέσως για την πολιορκημένη Πόλη.
Στη διαδρομή συνάντησαν μεγάλο Βασιλικό πλοίο υπό τον γενναιότατο Πλοίαρχο Φλαντανελλά και όλα μαζί συνέχισαν το ταξίδι τους φτάνοντας κοντά στην Πόλη. Εκεί μπροστά στον φραγμένο με χοντρή αλυσίδα  από το Βασιλέα ημών Κεράτιο κόλπο έλαβε χώρα η τελευταία ναυμαχία μεταξύ των Αυτοκρατορικών Δυνάμεων και των τούρκων εισβολέων.

Στις 9 το πρωί της 20ης Απριλίου οι γενναίοι υπερασπιστές της Βασιλεύουσας ανέβηκαν ζητωκραυγάζοντας στα τείχη για να υποδεχθούν τα τέσσερα χριστιανικά πλοία με τα εφόδια και τις ελπίδες που κουβαλούσαν μαζί τους. Ο Θεός και η Υπέρμαχος Στρατηγός που τόσες φορές είχαν σώσει την Πόλη η οποία για αυτό το λόγο είχε ονομαστεί Θεοφρούρητη ήταν ακόμα μαζί τους!
Νόμιζαν ότι τα τέσσερα αυτά πλοία ήταν η προφυλακή του χριστιανικού στόλου, η βοήθεια που θα έστελνε ο Πάπας της Ρώμης και οι χριστιανοί ηγεμόνες της Φραγκιάς για να σώσουν την Πόλη ύστερα και από την ένωση των εκκλησιών που είχαν μεθοδεύσει οι Παλαιολόγοι για να σώσουν την Αυτοκρατορία από τους τούρκους.
Φευ, κανένας στόλος δεν ερχόταν από την Δύση, από τους προδότες δυτικούς που είχαν οι ίδιοι καταστρέψει την Αυτοκρατορία με την 4η "σταυροφορία" το 1204 και με την επάρατο φραγκοκρατία που ακολούθως επέβαλλαν. Τα τέσσερα αυτά πλοία θα έγγραφαν μόνον τον επικήδειο στην θάλασσα που άρμοζε σε μια τέτοια Αυτοκρατορία που έγινε πέντε φορές και κοσμοκρατορία και βάσταξε πάνω από 1000 χρόνια. Για τον επικήδειο στη στεριά, έναν επικήδειο που τελικά έγινε χαρμόσυνο μήνυμα ανάστασης του Γένους, μήνυμα Αθανασίας φρόντισε ο ίδιος ο Βασιλέας μας, ο Μαρμαρωμένος, εκεί στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, με τον Δον Φραγκίσκο τον Τολέδο, τον Ιωάννη Δαλμάτη, τον Θεόφιλο Παλαιολόγο και τους άλλους χριστιανούς στρατιώτες που βρέθηκαν εκεί...          

Οι θρασύδειλοι τούρκοι φοβήθηκαν, νόμισαν κι' αυτοί πως ήρθε βοήθεια από την Δύση στους χριστιανούς, ο δε αλιτήριος σουλτάνος, ταραγμένος και αυτός διέταξε αμέσως τον βούλγαρο εξωμότη Μπαλτόγλου, τον ναύαρχο του να επιτεθεί και να βουλιάξει τα καράβια μας στην είσοδο του λιμανιού πριν αυτά περάσουν την αλυσίδα και μπουν στον κεράτιο. Τα τέσσερα καράβια ή τη ζωή σου φέρεται να του είπε.

Τα χριστιανικά πλοία ήρθαν σε επαφή με τον τουρκικό στόλο έξω από την Ακρόπολη του Μεγαδημητρίου στις παρυφές του Κερατίου. Οι χριστιανοί έπλεαν με ούριο άνεμο ενώ οι τούρκοι έρχονταν κωπηλατώντας με μεγάλη ταχύτητα και ουρλιάζοντας φρικτά και χτυπώντας αμέτρητα τύμπανα για να τρομάξουν τους ναυτικούς μας και να εκτελέσουν την εντολή του σουλτάνου. Αρχηγός τους ο ίδιος ο Μπαλτόγλου ή Μπαλτάογλου.

Η πρώτη γραμμή του οθωμανικού στόλου επιτέθηκε με συνεχείς βολές πυροβόλων όπλων και βροχή από βέλη και πέτρες και προσπάθησε να προσκολληθεί και να καταλάβει τα χριστιανικά πλοία. Οι απώλειες των τούρκων ήταν τρομακτικές. Βρήκαν μπροστά τους τους Έλληνες και Γενοβέζους ναυτικούς οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με αλυσιδωτούς θώρακες και στέκονταν ψηλότερα από τα χαμηλά τουρκικά πλοία τσακίζοντας τους εχθρούς με μπροστάρη τον ίδιο τον Πλοίαρχο Φλαντανελλά ο οποίος διέλυε στην κυριολεξία όποιον τούρκο προσπαθούσε να ανέβει στο Βασιλικό Πλοίο κραδαίνοντας ανά χείρας την βαριά σιδερένια κορύνη των Βυζαντινών.
Ο Γίγας Φλαντανελάς και οι λίγοι χριστιανοί κατέσφαζαν και διαμέλιζαν χιλίαδες τούρκους μπροστά στα μάτια του τούρκου σουλτάνου ο οποίος είχε στην κυριολεξία φρυάξει και παραφρονήσει από το γεγονός ότι ο τόσο μεγάλος στόλος του έβγαινε νικημένος από τέσσερα μόνο πλοία! Υγρή Φωτιά παντού σαν πύρινο χαλάζι έβγαινε από τους εκτοξευτήρες υγρού πυρός του Βασιλικού πλοίου, σκορπίζοντας φόνο και τρόμο σε όλη την τουρκιά που το περιέβαλλε!
Ξάφνου όμως ο ούριος άνεμος έπαυσε ακινητοποιώντας τα χριστιανικά πλοία και κάνοντας το Μωάμεθ να νιώσει άγρια χαρά. Περίπου 100 τουρκικά πλοία προσέγγισαν τα γενουάτικα καράβια πολλά εκ των οποίων προσκολήθηκαν πάνω τους με σκοπό να τα καταλάβουν και έτσι σφοδρή μάχη εκτυλίχθηκε επάνω στα καταστρώματα πλέον των πλοίων! Οι σιδηρόφραχτοι γενοβέζοι πολεμιστές θέριζαν τους τούρκους οι οποίοι όμως αυξάνονταν συνεχώς σε αριθμό καταπονώντας τους ολιγάριθμους χριστιανούς, το δε αυτοκρατορικό πλοίο πολεμούσε με το πλήρωμα της ναυαρχίδας του τουρκικού στόλου η οποία είχε προσκολληθεί πάνω του και προσπαθούσε να το καταλάβει μαζί με το πολύτιμο φορτίο του, το σιτάρι από τη Σικελία.
Πολλάκις το Βασιλικό πλοίο πήγε να πέσει στα χέρια των αναρίθμητων τούρκων που προσπαθούσαν να το καταλάβουν και σώθηκε μόνον χάρη στον Πλοίαρχο Φλαντανελλά που μανιωδώς διαμέλιζε όποιον τούρκο έβρισκε μπροστά του και στην έγκαιρη παρέμβαση των ιταλικών πλοίων τα οποία δέθηκαν μεταξύ τους για να το υπερασπιστούν. Στην ναυμαχία αυτή δικαίως πιστεύω ότι θα μπορούσε να δοθεί στον Φλαντανελλά το προσωνύμιο "τουρκοφάγος"!     
Με το πέρασμα της ώρας, οι τούρκοι άρχισαν να δειλιάζουν και τρομαγμένοι από τις απώλειες να υποχωρούν προκαλώντας την έκρηξη του σουλτάνου.
Τρελός από την μανία του και παρασυρόμενος και από την εγκληματική του φύση μπήκε έφιππος μέσα στην θάλασσα στην προσπάθεια του να παροτρύνει το στόλο του να φανεί γενναίος και να κάμψει την αντίσταση των λιγοστών χριστιανών! Ο στρατός των τούρκων άρχισε κι αυτός να μιμήται τον σουλτάνο και να υβρίζει και αυτός τους ναύτες που τόσοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τα τέσσερα χριστιανικά πλοία.
Έτσι ο τουρκικός στόλος έπαυσε την οπισθοχώρηση και επέστρεψε μαχόμενος με μανία κατά των καταπονημένων χριστιανών οι οποίοι παρέμεναν σε δεινή θέση λόγω της νηνεμίας που επικρατούσε.
Κάποια στιγμή φάνηκε ότι οι τούρκοι θα έκαμπταν τελικά την αντίσταση των αυτοκρατορικών, εκείνη την ώρα όμως, ούριος νότιος άνεμος φύσηξε ξαφνικά και αμέσως τα χριστιανικά πλοία βρέθηκαν ασφαλισμένα πίσω από την χοντρή αλυσίδα του Κερατίου Κόλπου! Νύχτωνε πια και η ναυμαχία είχε κρατήσει ολόκληρη την ημέρα. Τελικά παρά τις απώλειες μας καθόλου δεν βλάψανε τα καράβια μας οι τούρκοι, οι οποίοι είχαν εκείνη την ημέρα (σύμφωνα με τον Φραντζή) ως 12.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας!
Ο βάρβαρος σουλτάνος τιμώρησε με ραβδισμούς τον Μπαλτόγλου, τον καθαίρεσε και δήμευσε, υπέρ των γενιτσάρων την περιουσία του ενώ του χάρισε μετά απο παρακλήσεις του ιδίου την ζωή. 
Αυτή ήταν η Ναυμαχία της Κωνσταντινούπολης, αυτός ήταν ο γενναιότατος Πλοίαρχος Φλαντανελλάς και οι συμμαχητές του, όλοι άξιοι απόγονοι των σαλαμινομάχων που το σύγχρονο ψευτορωμείκο και γραικυλικό κράτος των εξωνημένων και εθνοπροδοτών πολιτικάντηδων έχει καταδικάσει στη λήθη.
 
Πλανώνται όμως πλάνην οικτρά διότι μέσω ημών των Ελλήνων Πατριωτών και Εθνικιστών ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΘΑΝΑΤΗ Η ΜΝΗΜΗ τόσο του ΦΛΑΝΤΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΗΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΑ' ΔΡΑΓΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ!

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters