Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

MNHMOΣΥΝΟ ΤΗΣ «Χ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ

Γράφει η Θωμαϊς Παριανού
 
Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από την Δεκεμβριανή ΑΝΤΑΡΣΙΑ του ΚΚΕ .
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως ”Χ”» τέλεσε  το ετήσιο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της Οργάνωσης, Στρατηγό ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ, και τούς πεσόντες Μαχητές της «Χ» στον αγώνα κατά την Γερμανο-Ιταλική Κατοχή 1941-44 και την κομμουνιστική ανταρσία ΄44. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (Πλατεία Καρύτση), στις 10.30 π.μ..
     Μετά το πέρας της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, ο Πρόεδρος της «Χ», Ιωάννης Γιαννάκενας είπε τα εξής:

« Αγαπητοί Φίλοι  Συνέλληνες,
    Είμαστε και πάλι εδώ φέτος  να κάνουμε το πρέπον, να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή και τους νεκρούς μας, τους πεσόντες της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» , 1941 – 1944, σε όλη αυτή την διάρκεια, οι περισσότεροι από τους οποίους έγιναν ήρωες - θύματα, στην μάχη του Θησείου. Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ  σήμερα δεν έχουμε καμία διάθεση να ακούσουμε μία ακόμη ομιλία. Τους τιμάμε με την καθημερινή μας πράξη, με τον αγώνα που δίνουμε για να υπηρετούμε τα ίδια ιδανικά που αυτοί αγωνίστηκαν και ‘έφυγαν’. Όπως κάθε χρόνο, μετά την λήξη του μνημόσυνου στην εκκλησία, θα πορευτούμε όλοι μαζί, εν τάξει, και θα καταθέσουμε τα στεφάνια μας στο πρώτο άξιο τέκνο της Πατρίδος, ( καθότι ο Γεώργιος Γρίβας ήταν ο δεύτερος), στο άγαλμα του Θοδωρή Κολοκοτρώνη
      Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως ‘’Χ’’, θέλω να σας ευχαριστήσουμε, που πάντα τιμάτε την μνήμη των νεκρών μας , που δίνετε συνέχεια    στην μνήμη, γιατί ο λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να ξαναπεράσει αυτά που έχει ήδη περάσει . Εμείς δεν θέλουμε να ξαναπεράσουμε τα δεινά που έχει περάσει ο Ελληνικός λαός, θέλουμε να βοηθήσουμε στο μέλλον και στην συνέχεια του Ελληνισμού».
        Ακολούθως, ο Πρόεδρος κάλεσε τον συνθέτη και λογοτέχνη κ. ΠΑΝΟ  ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ να αναγνώσει όλα τα ονόματα όλων των νεκρών μας στην μάχη του Θησείου. Μετά την ανάγνωση των ονομάτων, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε τρία μέλη της «Χ» που ‘έφυγαν’ πρόσφατα:
1) τον τότε Αντιπρόεδρο και Ταμία του Συνδέσμου, ΔΗΜΗΤΡΙΟ [Τζέημς] ΚΟΥΚΑ,(44 ετών), η
     κηδεία του οποίου έγινε την Παρασκευή 5 /12 / 2014, στις 14.30' μμ., στο Α'
     Νεκροταφείο Αθηνών
2) το ιστορικό Μέλος, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (79 ετών), αδελφή του δολοφονηθέντος
     ΧΙΤΗ μαχητή ΙΩΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Την αποχαιρετίσαμε στις 12/12/2014 στο   
     Νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου.
3) το εκλεκτό Μέλος,  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ– ΑΙΑΝΤΑ  ΣΑΒΒΙΔΗ, (48 ετών), η εξόδιος ακολουθία
    του οποίου εψάλη   το απόγευμα της Παρασκευής 27 / 11 /2015, στο Κοιμητήριο του
    Βύρωνος.
     Μετά τον λόγο του Προέδρου, ακολούθησε συντεταγμένη πορεία στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, με συνθήματα, όπως «Δόξα, τιμή, στην ένδοξη την’’Χ’’», « Γρίβα, ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Τιμή, τιμή, στον Γρίβα Διγενή», «Ζήτω οι Χίτες και οι Ιερολοχίτες», «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο», «Αλήτες, προδότες, κομμουνιστές», «Τιμή στους Χίτες και όχι στους αλήτες», «Δόξα, τιμή, στη Χωροφυλακή», «Ζήτω οι Χίτες και οι Ριμινίτες», «Ελλάς, Κύπρος, Ένωσις», «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο», κ.α.

     Στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη έγινε η κατάθεση στεφάνων, ως εξής:
-  Φέτος, έστειλε στεφάνι για την εκδήλωση το Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή,  στην Κύπρο, το οποίο κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και Μέλος του Δ.Σ. της ‘’Χ’’, ΣΠΥΡΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ .
-  Ακολούθησε το στεφάνι για τους πεσόντες της
οικογένειας Αριστείδη Χαμόδρακα
, το οποίο κατέθεσε ο μόνος επιζών από τους τέσσερις γιους του, ΦΑΝΗΣ  ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ.    
- Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως ‘’Χ’’, κατέθεσε στεφάνι ο επιζών Χίτης
μαχητής, ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΛΥΤΙΝΑΣ, υποβασταζόμενος από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Ιωάννη Γιαννάκενα.
        Και η εκδήλωση του Συνδέσμου τελείωσε με τον Εθνικό μας Ύμνο και με το σύνθημα «Ζήτω το Έθνος».

     Η συνέχεια δόθηκε στα Γραφεία του Συνδέσμου, όπου είχε ετοιμαστεί ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με θέμα την ΚΑΤΟΧΗ, την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και τα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ". Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο αντιστασιακός ΜΙΧΑΗΛ  ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ, ο οποίος έγραψε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥ», το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’.
       Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, αλλά έχει γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζει την ζωή στην περιοχή των Αθηνών, σε όλες της τις πτυχές, κατά τις δεκαετίες 1930 – 1950. Ο Μ.Τ. έγινε μέλος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και συμμετείχε στην ΕΟΝ. Κατά την Κατοχή,  εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ  ΕΛΛΑΣ’,  που συνεργαζόταν με τον Ε.Δ.Ε.Σ., στην Πέμπτη Περιφέρεια περιοχής Ιπποκράτους, Νεαπόλεως, Πατησίων, με το ψευδώνυμο ‘ΤΡΙΤΩΝ’.  Συμμετείχε στην αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, μεταφορά οπλισμού και παράνομων εντύπων, στην διανομή ή/και τοιχοκόλλησή τους
«…σ  στεν  συνεργασία  μ  τν ργάνωση ΕΔΕΣ, τν «Χ» κα λλες ντιστασιακές ργανώσεις» . Περιγράφει μάλιστα πως αυτός με άλλους δύο  πλαισίωσαν οπλισμένοι «…τν  πορεία  τριν  γωνιστν τς «Χ», ο ποοι  μετέφεραν  παράνομο ντυπο λικ» στην περιοχή της Ομόνοιας «..μέχρι τν δ Μενάνδρου, που λλοι γωνιστς τς «Χ» θ  τος συνόδευαν» .
       Δυστυχώς, στις 5.30 το πρωί της 31ης Μαρτίου 1944, είχε σχεδόν  τελειώσει την τοιχοκόλληση του παρανόμου εντύπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως της Μέσης Ανατολής  ‘’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ’’, όταν  έπεσε σε ενέδρα Γερμανών στρατιωτών.  Συνελήφθη μετά από καταδίωξη και μεταφέρθηκε στα γραφεία της Γερμανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας GFD (Πατησίων και Καποδιστρίου). Εκεί τον ανέκριναν ένας Γερμανός υπαξιωματικός ανακριτής και ένας Βιεννέζος διερμηνέας. Στην αρχή του μίλησαν φιλικά για να συνεργασθεί μαζί τους, ο Μ.Τ. προσπάθησε να τους παραπλανήσει, αυτοί τον βασάνισαν άγρια και τελικά τον μετέφεραν στις φυλακές Αβέρωφ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας). Μετά τον ξαναέφεραν στο GFD, στους ίδιους ανθρώπους. Πάλι ο διερμηνέας ήταν στην αρχή φιλικός και του ζήτησε να συνεργαστεί, ο Μ.Τ. αρνήθηκε και τότε του απεκάλυψαν ότι είχαν συλλάβει την αδελφή του Μίνα και την μητέρα του. Τελικά τον έστειλαν πίσω στις φυλακές Αβέρωφ, λέγοντάς του «Τώρα πας για εκτέλεση». Στην φυλακή περίμενε την ημέρα της δίκης του, που δεν άργησε να έρθει. Στις 21 Μαΐου, τον μετέφεραν στον ‘ΠΑΡΝΑΣΣΟ’, του οποίου η  μεγάλη αίθουσα Συναυλιών χρησιμοποιείτο τότε για τις συνεδριάσεις του Πενταμελούς Γερμανικού Στρατοδικείου. Η απόφαση ήταν ‘ΘΑΝΑΤΟΣ᾿.
     Το πρωί της 10ης Μαΐου, ανακοινώθηκε στον Μ.Τ. και τον συγκρατούμενό του Αριστομένη Αντωνακέα, επίσης καταδικασμένο σε θάνατο,  ότι τους είχε δοθεί χάρη και η ποινή τους μετατράπηκε σε 15 χρόνια φυλακής και καταναγκαστικά έργα. Και αυτό επειδή, λόγω της επετείου του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, ο Χίτλερ έδωσε χάρη σε μικρό αριθμό καταδικασθέντων σε θάνατο και οι δύο δόθηκαν στην Ελλάδα, στους Μ.Τ. και Ἀριστ. Αντωνακέα.  Όμως, οι περιπέτειες του δεν τελείωσαν: τον μετέφερναν από φυλακή σε φυλακή, μέχρις ότου κατόρθωσε να διαφύγει μέσα από ένα νοσοκομείο που νοσηλευόταν.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.