Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ…»

Του Soner Cagaptay ΠΗΓΗ: The Atlantic

Αν και συνήθως το μέλλον της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία, αυτό την εποχή η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα τοξικό περιβάλλον πόλωσης, κυβερνητικής αστάθειας, επιβράδυνσης της οικονομίας της και βίας εντός και εκτός των συνόρων της. Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια καταστροφή.

Η πιθανότητα αυτή δε αυξάνει λόγω της ρωσικής εμπλοκής στην Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ, η οποία απειλεί με αφανισμό τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, ενισχύοντας παράλληλα τους ισλαμιστές, αφήνοντας έτσι την Τουρκία αντιμέτωπη με τον Άσαντ, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση φαντάζει διαφορετική. Κατ’ αρχήν το Κουρδικό πρόβλημα έχει μεταλλαχθεί. Μέχρι εφέτος ο κουρδικός πληθυσμός στην Τουρκία δεν ήταν ενωμένος, με τους πιο συντηρητικούς Κούρδους να ψηφίζουν ακόμα και υπέρ του Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ξεκίνησε το 2012 συνομιλίες με το ΡΚΚ ώστε να τερματιστεί η ένοπλη δράση του. Όμως όλα άλλαξαν από τον Ιούνιο του 2015 όταν όλοι οι Κούρδοι στήριξαν το κουρδικό κόμμα HDP, λόγω και της στάσης της Τουρκίας έναντι των Κούρδων της Συρίας στο Κομπάνι.
Δεδομένης της υποστήριξης του συνόλου των Κούρδων προς το HDP, όταν η Τουρκία άρχισε τις επιθέσεις κατά του ΡΚΚ, διακινδυνεύει να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το σύνολο της κουρδικής κοινότητας. Τον Σεπτέμβριο η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και απέκλεισε την κουρδική πόλη Κιρζέ, στα σύνορα με την Συρία και το Ιράκ, επί μια εβδομάδα, με τους 130.000 πολίτες να αντιμετωπίζουν ακόμα και το φάσμα της πείνας.

Προηγουμένως όταν η κυβέρνηση πολεμούσε το ΡΚΚ μπορούσε αν υπολογίζει στην υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού. Τώρα πια αυτό δεν ισχύει. Και το Κιρζέ είναι μόνο η αρχή της κουρδικής πρόκλησης. Τα μεγάλου μήκους σύνορα της Τουρκίας με την Συρία αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα, λόγω της παρουσίας εκεί καλά εξοπλισμένων μαχητών του ΡΚΚ. Έτσι η Τουρκία αντιμετωπίζει, τώρα, την πιθανότητα διμέτωπου αγώνα με τους Κούρδους.
Μέσω των αυτών συνόρων άνδρες του Ισλαμικού Κράτους μπορούν να περάσουν στην Τουρκία. Μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση του ΙΚ στο Σουρούκ, θεωρείται βέβαιο ότι η οργάνωση θα επιτεθεί και πάλι στην Τουρκία. Θεωρητικά, η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή, με την ενίσχυση και των ΗΠΑ, να αντιμετωπίσει ΙΚ και ΡΚΚ μαζί. Όμως, πια, η κυβέρνηση δεν έχει την υποστήριξη του εσωτερικού μετώπου για έναν τέτοιο αγώνα, λόγω του πολιτικού κλίματος.
Παλιά, κάθε κηδεία νεκρού από το ΡΚΚ στρατιώτη αποτελούσε διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η πόλωση, πηγή της οποίας είναι ο Ερντογάν, κυριαρχεί με τον Τούρκο ηγέτη να αρέσκεται να εμφανίζεται ως θύμα διεθνών ή εσωτερικών εναντίον του συνομωσιών, από στρατιωτικούς, βιομηχάνους, Αλεβίτες, Εβραίους και φυσικά τους Κούρδους.
Λόγω και της επιθυμίας του να αλλάξει το Σύνταγμα αποκτώντας υπερεξουσίες ο Ερντογάν προκαλεί και συνταγματική κρίση. Ο Ερντογάν απάντησε δαιμονοποιώντας όλους όσοι αντιτίθενται στην επιθυμία του, με το στρατόπεδο Ερντογάν να προβαίνει σε επιθέσεις κατά μέσω ενημέρωσης.
Με τον τρόπο αυτό αποξενώνεται από την αντιπολίτευση ελέγχοντας μόνο το 40% των ψηφοφόρων του. Μπορεί η Τουρκία να αντιμετωπίσει τις ταυτόχρονες αυτές προκλήσεις των Κούρδων, του ΙΚ, της πολιτικής βίας και της ενωμένης εναντίον του Ερντογάν αντιπολίτευσης; Η απάντηση ανήκει μόνο στον Ερντογάν.
Η ήττα του στις εκλογές του Ιουνίου συνδέονται, χωρίς αμφιβολία και με την επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και με την επιθυμία του να αλλάξει το Σύνταγμα. Πολλοί από αυτούς που στήριξαν τον Ερντογάν προηγουμένως έχουν τώρα αλλάξει στάση, πολλών στρατιωτικών περιλαμβανομένων. Και ο Τουρκικός Στρατός έχει παράδοση ανάμιξης στην πολιτική, καθιστώντας ένα πραξικόπημα υπαρκτό ενδεχόμενο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΑΚΡ είναι απίθανο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Η μόνη επιλογή, δεδομένης της διαίρεσης στην Τουρκία, είναι ο Ερντογάν να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του για αλλαγή του Συντάγματος.
Δεν υπάρχει όμως καμία ένδειξη ότι ο Ερντογάν θα πράξει κάτι τέτοιο ή οτιδήποτε άλλο για να διορθώσει τη βλάβη που έχει προκαλέσει, ειδικά σε ότι αφορά την Συρία. Η Τουρκία θα παραμείνει εκτεθειμένη στον εκεί πόλεμο, σε μια έκθεση που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη θέση της. Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν έχει πολώσει τη χώρα του και εναπόκειται σε αυτόν να προλάβει την έκρηξη.


http://www.defence-point.gr/news/?p=138888

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.