Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1977 : ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ, ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ : ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Μία αποστολή της Π.Α. και μάλιστα η πρώτη κατά την οποία υπήρξε θυσία στον βωμό της προάσπισης της ασφάλειας της χώρας, υπήρξε αυτή της 339 Μοίρας F-4E (Phantom) της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, με χειριστές τους Γιαννικάκη και Πετρούτσο, κατά την οποία το 1977 το αεροσκάφος τους κατέπεσε κατά την διάρκεια αναχαίτισης. Αν και η επίσημη άποψη είναι ότι οι δύο χειριστές σκοτώθηκαν σε εκπαιδευτική πτήση, η αλήθεια είναι άλλη...

Στις 3 Οκτωβρίου 1977 δόθηκε εντολή απογείωσης σε αεροσκάφη της 339 μοίρας για αναγνώριση αγνώστων αεροπορικών στόχων στο Αιγαίο. Όπως απεδείχθη αργότερα, επρόκειτο για αμερικανικά αεροσκάφη Α7, τα οποία συνόδευαν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, αλλά και για τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στον Ελληνικό Εθνικό εναέριο χώρο, στην περιοχή της Σκύρου. 

Τα αμερικανικά είχαν απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο «Σαρατόνγκα» που έπλεε στην περιοχή, κατά την διάρκεια της άσκησης «Display Determination.

Ένα ζεύγος F-4E απογειώθηκε από την 117 Πτέρυγα Μάχης με εντολή αναγνώρισης και αναχαίτισης των άγνωστων στόχων. Αρχηγός του σχηματισμού (Νο 1) ήταν ο Σμηναγός Σ. Γιαννικάκης με συγκυβερνήτη τον Ανθυποσμηναγό Δ. Πετρούτσο. Όταν τα Ελληνικά μαχητικά έφθασαν στις Σποράδες και μπήκαν στην διαδικασία αναχαίτισης των Α-7 που προηγήθηκε ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση. Η αναχαίτιση όμως του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 ήταν κάτι το διαφορετικό, αφού πετούσε με πολύ χαμηλή ταχύτητα και επιπλέον πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος (οι πληροφορίες αναφέρουν 300 πόδια). 

Το Ελληνικό Phantom προσεγγίζοντας το αμερικανικό Ρ-3 είχε φτάσει σε οριακό σημείο. Με τόσο χαμηλή ταχύτητα και σε τόσο μικρό ύψος, όπως διαβεβαιώνουν οι χειριστές της πολεμικής αεροπορίας, ήταν αδύνατο να γίνει οποιοσδήποτε ελιγμός χωρίς το F-4E να μπει σε «απώλεια στήριξης».

Την κρίσιμη στιγμή, έκαναν την εμφάνισή τους δύο αμερικανικά F-14 Tomcat, τα οποία με έναν ελιγμό μπήκαν εμπρός από το Ελληνικό Phantom. Η μόνη λύση για τον Έλληνα χειριστή ήταν να τα αποφύγει. Τότε, έχασε και τον έλεγχο του αεροσκάφους, το οποίο άρχισε να πέφτει. Οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν αμέσως τα εκτινασσόμενα καθίσματα του F-4E, όμως για μία ακόμη φορά στάθηκαν άτυχοι...

Όταν τα καθίσματα εκτινάχτηκαν, το αεροσκάφος πετούσε ανάποδα, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να χτυπήσουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να σκοτωθούν!

****
Σμηναγός Σταύρος Γιαννικάκης 


Ο Σμηναγός Σταύρος Γιαννικάκης του Μιχαήλ γεννήθηκε το 1948 στο Βαρύπετρο Χανίων. Εισήλθε στην Σχολή Αεροπορίας τον Οκτώβριο του 1966 και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1969 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Ανθυποσμηναγός Παναγιώτης Πετρούτσος 


Ο Ανθυποσμηναγός Παναγιώτης Πετρούτσος του Νικολάου, γεννήθηκε το 1953 στην Μέλισσα Ηλείας. Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων τον Οκτώβριο του 1972 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1976 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Ευγνωμοσύνη της Πολιτείας

Το περιστατικό αυτό συγκλόνισε και συγκίνησε την κοινή γνώμη, το υπουργείο Αμύνης και την Πολεμική Αεροπορία, οι οποίοι τίμησαν τους δύο αυτούς ήρωες με πολλούς τρόπους. Προς τιμήν τους συνέταξαν το εγχειρίδιο κανόνων εμπλοκής "Γιαννικάκης", το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι ο Σμηναγός Γιαννικάκης υπήρξε εμπνευστής συγκεκριμένου ελιγμού αναχαίτισης.

Οι θυσίες των Ελλήνων πιλότων δεν είναι μόνο αυτές, είναι και πλήθος άλλων, οι οποίοι θυσιάστηκαν κατά την εκπαίδευσή τους, για να είναι ετοιμοπόλεμοι για τις αναχαιτίσεις ή από την κόπωση των αεροσκαφών, του προσωπικού και των μέσων, λόγω των αναχαιτίσεων.

Κάθε πτώση Ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, ανεξάρτητα αν έχει ή όχι θύματα, είναι πράγματι μία θυσία στην προάσπιση των Εθνικών μας δικαιωμάτων και είναι ίδια με αυτές των Γιαννικάκη-Πετρούτσου το 1977.


****
Σμηναγός Σταύρος Γιαννικάκης

Ανθυποσμηναγός Παναγιώτης Πετρούτσος

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

http://peripatrhs.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5447.html

3 σχόλια:

  1. Αγπημενε μου αδελφε Σταυρο,η σημερινη ημερα, ειναι για εμας την οικογενεια σου, αλλα κ για οσους σε γνωρισαν κ σε αγαπησαν, μια θλιβερη μερα, γιατι σαν σημερα πριν 43 χρονια "εφυγες" απο κοντα μας- σκοτωθηκες σε διατεταγμενη υπηρεσια, ανοικτα της Σκυρου στα τιμημενα νερα του Αιγαιου Πελαγους,υπηρετωντας το καθηκον σου με αυτοθυσια.Απο τοτε η απουσια σου, για εμας ειναι μια ανοικτη πληγη κ μας λειπεις συνεχεια σε χαρες κ λυπες που ειναι πολλες. Ξερω οτι εκει που εισαι, εισαι καλα,ενας αγγελος κ μαζι με την μητερα μας, που εφυγε πριν 3 χρονια μας προστατευεις κ μας αγαπας. Αιωνια σου η μνημη,εισαι ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως συνέχεια του παραπάνω μηνύματος, στο παρακάτω λινκ θα βρείτε φωτογραφίες του αδελφού μου Σταύρου Γιαννικάκη:
    http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=575&fbclid=IwAR1Snip4j1fkPikumBV39YHskkO1Wd6ZlICZ-CBCszgZd26PlT-JpX7t1vw

    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΙΧ.ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΗ3 Οκτωβρίου 2023 στις 1:07 μ.μ.

    Οπως καταλαβενετε , οσοι διαβασατε το παραπανω αφιερωμα στους δυο χειριστες-Ελληνες Αξιωματικους, που πληρωσαν με τη ζωη τους, την προασπιση των δικαιωματων μας, στην ελληνικη επικρατεια, δεν ηταν ατυχημα, ουτε φυσικα εκπαιδευτικη αποστολη! οπως θελει η επισημη αποψη να την παρουσιαζει! ηταν κατι αλλο....Η ελλαδα εχασε τοτε δυο αξιους μαχητες Αξιωματικους της Ελλ. Πολ. Αεροπ. ,η οικογενεια τους τα παιδια της, τα παλληκαρια της!!! κ φυσικα οι ιδιοι εχασαν την πολιτιμη ζωη τους, νεαροι ακομη, πριν προλαβουν να ζησουν κ να δημιουργησουν. Αυτο το θλιβερο γεγονος δεν μπορει να ξεχαστει ΠΟΤΕ, ειναι μια ανοιχτη πληγη για την οικογενεια τους, για καθε οικογενεια αεροπορων, που χανει με τετοιο τραγικο τροπο, τον ανθρωπο της. Το αιμα αυτων των ΗΡΩΩΝ, πρεπει να τιμαται παντα απο την πατριδα τους.... Εισθε Αθανατοι!!! η μνημη σας δεν θα ξεχαστει ΠΟΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters