Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΔΕΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΙΜΒΡΟΥ - ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΖΑΜΙ

Επιμέλεια Λ.Λιγουριώτης

Στην πραγματική του διάσταση έθεσε το θέμα με την ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο ( και την Τένεδο) ο εκδότης της ελληνικής εφημερίδας ''Απογευματινή'' που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη, κ. Μιχαήλ Βασιλειάδη, με αφορμή την απόφαση της Τουρκίας να μην δώσει άδεια και έτσι να μην λειτουργήσει ξανά μετά από 50 χρόνια το -κλειστό - Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ίμβρου!
Όπως είναι γνωστό ήδη  το (Ιδιωτικό)  Ελληνικό Λύκειο της Ίμβρου δε θα ανοίξει φέτος, καθώς το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας δεν έδωσε άδεια, με το επιχείρημα  ότι το κτίριο του σχολείου δεν ήταν έτοιμο για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Το θέμα επανήλθε με δημοσιεύματα στις αγγλόφωνες εφ. Hurriyet Daily News και Today’s Zaman.

Η λύση:να καλέσουν όλους τους Έλληνες πίσω με δικαίωμα διαμονής- εργασίας
Συγκεκριμένα η Today’s Zaman παραθέτει δηλώσεις του εκδότη της εφημερίδας ''Απογευματινή'' που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη, κ. Μιχαήλ Βασιλειάδη, ότι ενέργειες δίχως νόημα, όπως η συγκεκριμένη, οδηγούν την ελληνική κοινότητα σε απόγνωση: «Δεν πρόκειται απλά για ένα σχολείο. Θα πρέπει να δούμε με μια ευρύτερη προοπτική την περίπτωση αυτή. Ο καθένας που ανήκει σε μια μειονοτική ομάδα – όπως είναι οι Κούρδοι, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι - αντιμετωπίζει προβλήματα στη χώρα αυτή. Και τα προβλήματα αυτά έχουν ανακύψει εξαιτίας της έλλειψης πλουραλισμού και της ‘αδύναμης’ δημοκρατίας στη χώρα. Είναι σημαντικό η τουρκική κυβέρνηση να δείξει ειλικρίνεια. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, αν δεν επιτρέψουν στους νέους Ελληνικής καταγωγής, των οποίων οι οικογένειες είχαν απελαθεί στο παρελθόν, να επιστρέψουν στην Τουρκία και να οργανώσουν τη ζωή τους εδώ,  το άνοιγμα ή το κλείσιμο σχολείων δεν έχει τόση σημασία . Η τουρκική κυβέρνηση απέλασε 13.000 Έλληνες από την Τουρκία (το 1964) και κατάσχεσε τις περιουσίες τους. Υπήρξε μεγάλη καταπίεση εναντίον των Ελλήνων. Τώρα μένει να γίνει ένα πράγμα: να καλέσουν όλους τους πληγωμένους Έλληνες πίσω στην Τουρκία. Να τους δοθεί δικαίωμα διαμονής και εργασίας στην Τουρκία. Ειδάλλως το άνοιγμα ή το κλείσιμο σχολείων θα παραμένουν ‘μικρές’ κινήσεις. Όπως μια επιχείρηση που δεν μπορεί να επιβιώσει με ανεπαρκή μέσα, τα προβλήματα αναφορικά με τις μειονότητες στην Τουρκία δεν μπορούν να επιλυθούν  χωρίς συγκεκριμένα και καθορισμένα βήματα» δήλωσε στην Today’s Zaman o κ .Βασιλειάδης,( η εφημερίδα του οποίου, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα επιβίωσης λόγω δημογραφικού προβλήματος ...)

Λύκειο :Τι δεν υιοθέτησε η Άγκυρα...
Εξάλλου ο εκπρόσωπος των Μη Μουσουλμανικών Βακουφίων στο Ανώτατο Συμβούλιο Βακουφίων, κ. Λάκης Βίγκας, δήλωσε ότι η κοινότητα χρειάζεται την υποστήριξη του κράτους και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση για χρήση ενός δημοτικού σχολείου στο Zeytinlikoy έως ότου ολοκληρωθεί η επισκευή του κτιρίου. «Μας είπαν ότι το θέμα θα επιλυόταν με το πολυνομοσχέδιο αλλά δεν έγινε έτσι. Οι αρχές μας ζητούν να περιμένουμε ένα έτος, αλλά οι 8 μαθητές μας ήταν έτοιμοι να φοιτήσουν στο σχολείο» προσέθεσε ο κ . Βίγκας, αποκαλύπτοντας την συμπεριφορά της Τουρκίας ....http://www.onalert.gr/stories/imvros-ta-sxoleia-einai-aspirini-i-ousia-einai-ta-dikaiomata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.